En innholdsrik helg

I går satt jeg meg i bilen litt etter kl. 8 på morgenen og satt kursen mot Lillestrøm og Norges Varemesse. Der avholdes Dogs4All i helgen, og jeg ville dit for første gang. Kom meg ut på E6 og holdt fartsgrensen helt inn til rundt Moss, da jeg ble oppmerksom på kø noen hundre meter foran meg. Kø på E6 er liksom ikke hverdagskost, så jeg bremset pent ned og holdt plassen min. Jeg så både redningsbiler og politi foran der, og når de slapp køen fremover, skjønte jeg hva som hadde skjedd. For da jeg pent begynte å slippe ut clutchen og trykke inn gassen, bare skle bilen. Såpeglatt! Tok det v e l d i g pent videre, og like før bompengestasjonen nord for Moss, lå det 3 biler strødd.

Jeg kom meg helskinnet frem 2 timer og 15 minutter etter starttid, og kom meg inn i et organisert kaos. Store og små mennesker blant store og små hunder. Over alt. Og jeg skal love dere som ikke har vært der at Norges Varemesse er stort! Heldigvis hadde jeg skrevet opp hvilken hall og ring de Finske Lapphundene skulle stilles i, så jeg hastet dit for å se om jeg rakk de. Det gjorde jeg heldigvis, og jeg fikk meg en koselig prat med lapphund-mennesker jeg har møtt før.

Når lappene var ferdig i ringen, tok jeg turen til de andre hallene. Det var en hall for aktiviteter man kunne prøve ut med hunden sin. Nå lot jo jeg Nairo være i bilen, han ville aldri taklet å bli med inn, men det var morsomt å se folk prøve på agility, hjernetrimleker og andre ting.

Stakk hodet innom oppvisningshallen, men fant ut at det var mer viktig å få med seg salgsbodene og rase-stand’ene, så jeg gikk dit. Snirklet meg rundt folk og passet på å ikke tråkke på hverken labber eller haler, og fikk konstatert at det er uhorvelig mye man kan kjøpe til hundene sine. Lommeboka mi sa at jeg skulle holde meg unna, så da gjorde jeg faktisk det!

Fant stand’en til Norsk Lapphundklubb, og pratet lenge med ei med to Svenske Lapphunder, hvorav den ene pelsdotten var så kosete at jeg antagelig kunne ha sittet der til i dag 😉 Kjente uheldigvis ikke igjen eieren, men etter en oppklaring på Facebook, fant jeg ut at det var ei jeg snakket med på Biri tidligere i år. Føler meg ordentlig dum i dag, flaut å ikke kjenne igjen folk! Fikk også snakket med ei som eier en Finsk Lapphund. Hun driver også med geocaching, og jeg visste at hun hadde festet en TB (Travel Bug) på selen til hunden sin, så jeg fikk skrevet ned koden og logget hunden 🙂

Jeg hadde betalt parkering frem til kl. 13, og siden formen var elendig, dro jeg da hjemover. Luftet Nairo før vi dro, og da fikk han hilst på ei stor og vakker Irsk Ulvehund-jente. Nairo måtte stå på bakbeina for å rekke opp til henne! 😉

Dessverre ingen bilder fra i går, men jeg er sikker på at det blir lagt ut massevis flere steder på nett.

I dag var det julemarked på festningen. Det hadde nok vært mer stemningsfullt å dra dit etter mørkets frembrudd, men vi dro dit i formiddag. Her et bilde fra rett innenfor hovedinngangen til festningen:

I festningen er det fler museer, og siden det koster penger å komme inn i de på sommerstid, har jeg ikke vært i noen av museene på mange år. Nå hadde de åpnet opp en del av de og sluppet inn utstillere og salgsboder, og da benyttet vi muligheten til å titte litt på de faste utstillingene også:

Hverken lommeboka eller kontoen hadde fått noe påfyll siden i går, så det ble ikke mye shopping. Men jeg skal love dere at pengene hadde flydd fort hvis jeg hadde hatt mulighet! Massevis med hjemmelaget godis og mat, alt mellom himmel og jord laget i tre, strikkede og heklede produkter og pyntegjenstander i alle varianter.

Vi tuslet rundt i litt over en times tid, hilste på og snakket med kjentfolk (hvorav fler av de er folk jeg ikke har snakket med eller sett på årevis), og selv om det var kaldt og snøfritt, så koste vi oss. Endene i dammen ved parkeringsplassen brydde seg mindre om alle menneskene, og holdt på med det ender holder på med, nemlig å spise og å vaske seg:

En liten ting ble med hjem, ironisk nok ble den kjøpt i butikken til Halden turist. Men han var så liten og søt, at jeg ikke klarte å dy meg 😉 For at dere skal se hvor liten han er, fikk han posere sammen med et vanlig te-lys:

Resten av søndagen skal gå med til tv-titting og snufsing. Forkjølelse er noe ordentlig herk, og jeg gleder meg til å bli frisk, så jeg kan komme meg ut på tur med Nairo igjen.

God søndagskveld!

12 Comments

 • Siv Anita

  Jeg kjenner jeg er en stor smule misunnelig… det ser kjempekoselig ut å vandre rundt på festningen, spesielt når det er julemesse!!!

  Eneste julemessen jeg kommer meg på i år, blir i Tärnaby 8. desember. Men det blir koselig, liten messe, men massevis av folk og masse fine hjemmelagde greier.

  Håper du blir å føle deg bedre snart!
  Stor klem fra nord!

  • Kjersti

   Siv Anita: En rusletur på festningen skal jeg ta deg med på neste gang du er sørafor, det lover jeg! Så får du jo bestemme selv om du vil ta turen på sommeren, eller når det er julemarked 🙂 Eller begge deler! 😀
   Den julemessen høres jo absolutt like bra ut den, hovedsaken er at man får litt julestemning. Og at det er litt snø, noe vi ikke har sett noe til siden oktober. Men trekkspillspillende julenisse ga meg ihvertfall litt julestemning i dag 🙂
   Tusen takk!
   Stor klem sendes nordover!

   • Siv Anita

    Tur på festningen står høyt på ønskelista, ja! Men den ser STOR ut, så jeg regner med at det er en hel dagsutflukt å se hele?!?!?!

    Det er så snodig at det er grønnt gress hos dere… Selv om det ikke er snø i hagen her i byen, så er gresset for lengst hvitt av frost. Men bare det ikke er snø, får jeg være fornøyd!

    • Kjersti

     Siv Anita: Joda, den er stor, men det er jo ikke alle områder man trenger å se. De viktigste stedene er i mine øyne indre festning, hvor de fleste bygningnene er og et par fine utkikkspunkt, pluss et par-tre steder til.
     Nå er det meldt kuldegrader fra i morgen, så jeg vil nok tro at det som er grønt veldig snart blir hvitt her også 🙂

 • Tove

  Huff, det hørtes ikke mye moro ut den kjøreturen til Dogs4All 🙁 Jeg hadde nok feiga ut og tatt toget. Men så er ikke jeg noe glad i å kjøre bil da og i hvert fall ikke på glatta. Men det ser jo ut til at du hadde en fin dag 🙂

  Sååå mye folk på julemarkedet. Sikkert utrolig stemningsfult å være der etter at det begynner å mørkne. Og et farlig sted for lommeboka…. Men på den annen side så er jeg sånn at når det er mye å velge i så kjøper jeg ofte ingenting. Må jo se om de har noe enda finere i neste bod, eller skal se over alt først og så ender det med at jeg ikke gidder å gå tilbake.

  God bedring!

  • Kjersti

   Tove: Nei, det var ikke spesielt moro etter at jeg oppdaget hvor glatt det var. Gikk i maks 70 km/t fra like nord for Moss og nesten helt inn til Lillestrøm. Så lenge jeg skulle ha med meg Nairo, var det bare bil som var aktuelt, uansett hvor mye jeg misliker å kjøre på glatta selv. Men ja, de timene jeg var der inne var kjempekoselig, selv om jeg synes det blir _litt_ vel mye mennesker og hunder på ett sted.
   Vi var på julemarkedet veldig tidlig, så jeg ble overrasket over hvor mange som var der! Regner med at det kom enda fler på ettermiddagen, og jeg mener jeg leste ett eller annet sted at det var forventet rundt 10.000 besøkende gjennom helgen. Veldig sant det du sier, man vil ikke kjøpe noe de første stedene, og så går man gjennom alt og finner egentlig ingenting allikevel 😉
   Tusen takk!

 • Heidi

  *sensur*
  Nå blir jeg passe sur 🙁 Ikke på deg altså! Men på Fb og sideoppdateringene.
  Jeg visste jo (pga hva du skrev en gang tidligere) at alt tydeligvis ikke kommer opp på veggen lenger. Men så har det gått så bra så lenge, at jeg trodde at nå var det i orden, det er det ikke!

  Men, ser ut som du hadde en fin helg, og fikk med deg mye 🙂

  Ser for meg hvordan det hadde vært ved festningen om kvelden og snø, vakkert! Men det er på mange måter litt praktisk at det er dagslys og ikke snø også, både for å se og framkommeligheten 🙂

  Den lille nissen var megasøt 😉

  • Kjersti

   Heidi: Jeg hater den endringen selv, men så er jeg sånn at jeg ikke klarer å ha masse tall-varsler på utsiden av “menyene” til venstre for veggen, og for å få de bort, må jeg inn i de forskjellige gruppene og “feed’ene”. Og på den måten får jeg med meg alle oppdateringene til sidene jeg følger. Noen ganger får jeg oppdateringene fra blogg-siden din på veggen, andre ganger ser jeg de bare hvis jeg går inn på side-menyen.
   Festningen er veldig stemningsfull på vinteren, med snø og flombelysning. Men å gå inne i festningen når det er snø, er risikosport. Stort sett hele indre festning er brosteinsbelagt, og vi vet jo alle hvor glatt det blir når det er snø. I tillegg ligger indre festning i nedoverbakke, så man kan få seg en lang aketur helt ned til indre havn, hvis man er riktig uheldig 😉
   Ja, det synes jeg også, han ser ut som en skikkelig skøyer 😉

   • Heidi

    Jeg var på samme måte tidligere, at jeg måtte få bort alle de tallene, men de kommer så ofte og mye at jeg har rett å slett gitt opp. Ikke før vært inne, så dukker det opp igjen på mange av de.

    • Kjersti

     Heidi: Sant det, men det har nok blitt en “tvangstanke” hos meg. Er ett spill jeg overlever at de tallene er der på, ellers må de bort-bort-bort 😉