En veldig veldig trøtt Nairo

I løpet av alle år har jeg bare én gang vært nødt til å dope ned en hund. Den gangen var det Santo, og jeg husker ikke engang hvorfor. I dag var det tid for gang nummer to, og det var en grusomt ekkel følelse å se Nairo segne sammen hos veterinæren da forrige gang jeg så den samme oppførselen var siste turen dit med Arkas.

Nairo har en del belegg på tennene, så det var hovedårsaken til at han skulle sove litt. Etter en omgang med ultralyd er de nå like hvite og fine som da de først var på plass (og jeg skal bli flinkere til å pusse tennene hans). I tillegg fikk de tømt og skyllet analkjertlene hans pluss at de satt inn noe antibiotika i de. Jeg har også fått resept på en kur han skal gå på, forhåpentligvis gjør det at kjertlene begynner å fungere som normalt igjen.

Det er en veldig trøtt Nairo jeg har liggende godt innpakket like ved kontorstolen min:

1 080114 Nairo neddopet etter tannbehandlingHan prøver stadig oftere å kjempe seg opp, men han ramler like fort sammen igjen. Og jeg sitter så og si hele tiden og passer på at han puster. Jeg vet jeg kan være hønemor til tider, men på dette området er jeg ekstremt hønemor!

Nairo ble forøvrig kvalm av “sovemiddelet” og kastet opp hos veterinæren. I tillegg kjempet han mot søvnen en god stund, men det har antagelig mye med stressnivået hans å gjøre. Etter mitt ønske satt de også en litt mildere dose sovemiddel på han, da jeg har lest om fler lapphunder som får problemer av normal dose.

26 Comments

 • Marte

  Nemmen, stakar da! Godt det “bare” var noe sånt da! Selv om jeg også hadde vært litt (Særlig..haha) på tuppa.. bedøvelse er jo skummelt. Aldor sov jo som en stein (og slutta å puste en gang også!) da han ble bedøvd (for pinne i gommen), så da han skulle HD-røntges fikk han mye mindre bedøvelse. Sov lell, han 😉

  • Kjersti

   Marte: Ja, takk og pris for at det ikke er noe alvorlig! Men jeg blir veldig stressa selv, selv om jeg prøver å forholde meg rolig for Nairo sin del. Å fysj, så fælt at han sluttet å puste! Det må ha vært ekstremt ekkelt! Godt at de justerte det ned til neste gang 🙂

 • Elisabeth

  uff. det er ikke artig å se de så gjerne ville røre på seg men ikke klare det. forhåpentigvis går det fort ut av kroppen hans slik at han er våken men trøtt. det er dog bedre 🙂

  maclurven får også tannsten men jeg har funnet ut at om jeg serverer v&m frossen så blir tennene ganske rene 🙂

  • Kjersti

   Elisabeth: Nei, det gjør vondt langt inn i mammahjertet, og det gjør det så mye verre at jeg ikke kan forklare for han at det går bra. Han var i stående posisjon for litt siden, men det varte bare i 4 sekunder, og nå sover han godt igjen 🙂
   Nairos mage er ikke spesielt glad i V&H dessverre, ellers skulle jeg gjerne fôret på det. Men jeg prøver å gi han en kyllingklubbe av og til, og så skal jeg pusse tenner oftere. Får sette tannbørsten hans ved siden av min, så får jeg sikkert en rutine på det 🙂

 • boerboelheidi

  Huffda, håper han greier seg godt utover kvelden. Amanda har blitt så “survete” og urolig om natten etter noe slik, tror det er fordi hun er kvalm og “ekkel”. Hun går ikke å maser eller noe til vanlig, men får ikke ro etterpå, og jeg får overhode ikke søvn.
  Vet at veterinæren kan sette sprøyte så de våkner igjen før man drar, men er mange som ikke anbefaler det, at det er bedre de sover av seg rusen.. så det har vi gjort. Er noe med at hodet er våkent men ikke kroppen, og da blir de så forvirret og rare.
  Bra at han fikk “ordnet” så mye når dere først var der, greit å passe på.
  Flott at du er der, har nok mye å si i de periodene han er våken imellom 🙂

  Pst, pass deg så du ikke bommer på tannbørsten 😉

  • Kjersti

   Heidi: Han har vært i stående posisjon enda en gang etter at jeg svarte Elisabeth, men nå virker det som om han sover mer rolig. Håper han får en rolig natt!
   Veterinæren mente Nairo var halvvåken da vi dro derfra, og at han ville komme til seg selv i løpet av noen timer, så han ville heller ikke sette oppvåkningssprøyte.
   Har vanskeligheter med å bare gå 4 meter for å legge mer ved i ovnen, så jeg er aldri langt unna nå nei 😉
   *ler* Jupp, skal være ytterst påpasselig med det! :p

   • boerboelheidi

    Så blir det vel litt verre når dere er alene også, men krysser labber for at alt går greit, og det virker det jo som det gjør, håper bare natten blir rolig også.

    • Kjersti

     Heidi: Ja, det er ingen tvil om at det hadde vært enklere om Eileif var hjemme, men det går nogenlunde greit. Men du har nok rett i dette med urolighet, han er nå fint oppegående og har vært ute en tur, men han virker veldig urolig. Får se hva natten bringer.

     • boerboelheidi

      Jeg vet jo ikke hva som er vanlig og ikke vanlig, er nok forskjell fra hund til hund også, men Amanda er urolig godt som hele natten etter noe slik. Hun sover litt, så er det å sutre og trakke, legger seg, sutrer litt til, og går og går. Er vel “fyllesyk”, og når det ikke er selvforskyldt får man bare trøste det man kan. Jeg sa i sommer at skulle vi gjøre noe slik en gang til så skulle jeg sove på ettermiddagen, var helt forferdelig.

      • Kjersti

       Heidi: Ja, det er absolutt forskjeller fra hund til hund, men etter at Nairo våknet ordentlig i sta har han egentlig bare gått hvileløst frem og tilbake. Nå har han endelig lagt seg ned litt, men han sover ikke. Ikke minst er det vel en idé å gjøre sånne ting dagen før en fridag slik at det ikke er så stor krise om man får en dårlig natt.

       • boerboelheidi

        Og følelsen av å ikke kunne hjelpe, og ikke vite hva det egentlig er.
        Håper dere får en rolig natt, han har jo godt selskap om natten <3

        • Kjersti

         Heidi: Ja, det er også sant.
         Natta gikk over all forventning, jeg tror rastløsheten hans i går kveld var en kombinasjon av sovemiddelet og det at det blåste en del ute. Men vi har sovet så og si hele natta, begge to 🙂

 • Gry

  Det er innmari ekkelt å dope dem ned, men det er så veldig nødvendig innimellom dessverre. Skjønner veldig godt dine ekstreme hønemortendenser jeg Kjersti. Krysser fingrene for at godgutten blir seg selv ganske så kjapt igjen!

  • Kjersti

   Gry: Jeg har din og Millis historie i hodet mitt, så jeg er nok ekstra påpasselig på grunn av det. Men jeg håper jeg slipper dette fler ganger, for det er ikke det minste moro! Takk for det, vi satser på det 🙂

   • Gry

    Milli måtte jo operere ut en tann i sommer, og jeg klarte ikke å grine meg til lokalbedøvelse. Narkosen gikk helt supert, ikke sånn som første gang i det hele tatt!:))))

    • Kjersti

     Gry: Åh, det var godt å høre! Klarer ikke å forestille meg hvordan den første opplevelsen var, så det må ha vært en utrolig lettelse når det gikk så bra denne gangen! 🙂

 • Tove

  Uff, det var et litt ekkelt bilde, med tunga halveis ute. Håper alt er bra og glemt igjen i morgen og at han slipper å gjenta dette.
  Hva med å gi denne tannsteinkjeksen? Heldigvis er Barfis tenner fine og de har ikke vært i nærheten av en tannbørste, Hun får både bein og frossent kjøtt innimellom så det hjelper vel på både tenner og analkjertler. Eller vi bare har hatt flaks så langt

  • Kjersti

   Tove: Bildet er ekkelt, og det var ekkelt å se på at han pustet så sjeldent. Men ja, jeg håper også at alt er glemt i morgen.
   Har helt glemt å spørre deg om hvor du kjøper den kjeksen! Jeg skal bli flinkere til å gi han kyllingklubber og sånt, men jeg må hele tiden passe på magen hans. Siden han er så stressa får han lett løs mage, og det er jo antagelig hovedgrunnen for hvorfor han har problemer med analkjertlene også.

 • Kristina

  stakar liten! 🙂 det er ikkje greitt å vera hund alltid! …Heino har vore dopa mange gongar faktisk. Ein gong for HD-røntgen, to gongar pga. samanlapping etter slåsskamp med ei venninne sin hund (ho er veterinær, så ho sydde han alltid saman på badet, rett etter at me kom heim frå tur. Veldig praktisk), og ein gong då han vart kastrert. Har høyrt dette om at lapphundar helst skal ha mildare dose, men me fann raskt ut at Heino tydelegvis ikkje er som andre lapphundar på det punktet. Den aller fyrste gongen han vart neddopa fortalde eg veterinæren at han burde få mildare dose. Men då oppførte han seg som om ingenting hadde skjedd. Så han måtte få påfyll! No siste gongen då han vart kastrert fekk han berre normal dose til si kroppsvekt med det same, men det hjalp visst heller ikkje – Heino berre lata som ingenting. Så han måtte få påfyll og enda opp med ein dose som var meint for ein hund som var 25 kg (han er 20 kg) før han sovna. Han vaknar stort sett greitt og relativt fort opp også, så eg har heldigvis ikkje følt meg stressa når han har vore neddopa, for han taklar det veldig fint. Har ikkje lagt merke til noko pustestopp. Men veit at det er mange som har opplevd det, og det høyres veldig skummelt ut!!

  Så greitt at de ordna alt på ein gong når de fyrst var inne! Både tenner og analkjertlar og det som er! …Heino dreiv og aka seg mykje ei tid, og eg fekk instruksjon frå veterinærvenninna mi om korleis eg kunne tømme dei kjertlane sjølv – så det prøvde eg ut!! Så då var det på med eingongshanskar og fram med matolja frå skapet! Det er nå mangt ein skal gjennom som hund – og som hundeeigar… :p Problemet var berre at eg ikkje fann dei hersens kjertlane! Det enda opp med at veterinærvenninna mi måtte ordne det, og då sa ho at kjertlane hans visstnok satt litt vanskeleg til, så ho meinte at det ikkje var så rart at eg ikkje fekk det til sjølv. Alt var forøvrig i orden der bak, så kvifor han aka seg så mykje er fortsatt eit mysterium :p

  Hmm, ser visst at eg har litt problem med å begrense meg når eg legg inn kommentarar :p

  • Kjersti

   Kristina: Nei, som du sier, så er det ikke greit å være hverken hund eller hundeeier! Det er jo selvsagt individuelle forskjeller når det gjelder denne neddopinga og hvor mye de trenger, Heino har tydeligvis ingen planer om å sove når han skal :p Jeg skal ikke påstå at Nairo hadde pustestopp i går, det er bare det at jeg synes det er fryktelig skummelt når pusten er så rolig og lav i frekvens så jeg innbiller meg jo at han stopper å puste. Men jeg sjekket øyerefleksen, og den var der hele tiden 🙂
   Så praktisk det må være å ha en veterinærvenninne! 😉 Jeg prøvde å tømme disse kjertlene i jula, men jeg fikk det ikke helt til. Får prøve igjen hvis jeg ser at det kanskje trengs. Kanskje Heino hadde mark? De kan visstnok ake hvis de har mark også.
   Sånn er det når man skriver om noe man interesserer seg for, er bare koselig med kommentarer uansett om de er lange eller korte 🙂

   • Kristina

    Ja makk har eg faktisk ikkje tenkt på, så det er godt mogleg! Han slutta i alle fall med det etter kvart. Ja det er utruleg praktisk! Og no har eg jo FULLT av veterinærar rundt meg på jobb, så no kjenner eg MANGE av dei – berre til å velgje og vrake. Omtrent halvparten av alle på vårt kontor er jo veterinærar 🙂 Det er utruleg greitt å spørje dei om ting viss det skulle vera noko, og få nokon til å skrive ut vaksiner osv 🙂 🙂

    • Kjersti

     Kristina: Hovedsaken er jo egentlig at det ga seg og at han ikke har plager 🙂
     Du har valgt rett karriere, skjønner jeg 😉

 • Fia

  Usch ja, alltid lika läskigt när de skall sövas, även om det nu bara var för tandsten, hundarna ser ju döda ut… ja, och sedan så tycker man så synd om dem när de vaknar, de förstår ju inte varför det snurrar och vinglar :-/
  Muffy har för den delen väldigt fina tänder, hon älskar ju märgben, Sallys däremot, ja, de ser väl sådär ut… men så är det tydligen värre ju mindre hundarna är har jag hört.

  • Kjersti

   Katharina: Jeg synes det er helt forferdelig, og i hodet mitt har jeg bilder av pustestopp og hjertemassasje og jeg vet ikke hva… Jeg skulle gjerne kunne fortelle Nairo at det ikke var noe farlig, heldigvis holdt han seg liggende nesten helt til han var “edru” 🙂
   Jeg har også forstått at det er verre med mindre hunder, de er mer plaget med betennelser i tannkjøttet og sånne ting også. Nairo har heldigvis bare tannstein/belegg, så mer bein og mer pussing av tenner, så klarer vi forhåpentligvis å holde det unna.