Geocaching på Høiås

Høiås er et populært turområde like nord for Halden sentrum. Det er knyttet naturlig sammen med området som heter Venås, og det ligger en sportshytte i begge områdene.

Selvsagt ligger det også mengder med cacher her, og det er nesten synd å si at jeg har tatt ytterst få av de. Men den naturlige årsaken er at det som sagt er et populært område, og jeg liker ikke helt å gå tur i trengsel (selv om jeg overdriver litt nå).

Nå om dagen trekker nok de fleste ut mot havet eller andre populære badesteder, så når jeg først måtte ha med Nairo til by’n i dag, hadde det helt sikkert gått fint å ta en runde i de mest populære områdene der oppe. Men jeg valgte å ta trailen Bjørbekk-Høiås, som ligger nesten så langt nord i Høiås-området man kan komme. Faktisk måtte jeg kjøre mye lengre ut av by’n enn jeg trodde jeg måtte, men det var ikke langt på noen som helst måte.

Trailen er på 12 cacher fordelt på i underkant av 3 km. Helt perfekt når det fremdeles er litt vel varmt midt på dagen, selv om temperaturen har blitt vesentlig mer levelig det siste døgnet. Og starten var, logisk nok, ved Bjørbekk:

Det var ingen tvil om hvilken vei jeg skulle gå.

Dette med selfier er ikke så lett å få til, spesielt når jeg ikke er noe glad i å ta bilde av meg selv. Så da blir selfiene sånn istedenfor:

Cachene ble funnet en etter en, og det dukket til stadighet opp nye skilt:

Tunnelgruva har jeg lyst til å titte nærmere på en gang. Og akkurat her var det godt jeg hadde GPS’en og cachene å gå etter, for denne gangen skulle jeg ikke følge skiltingen mot Høiås, jeg skulle en annen vei mot Høiås.

Cache nummer 5 måtte jeg hoppe over, da det var en treklatrecache og jeg hadde ikke sjanse til å rekke opp til de nederste greinene. Litt surt, men helt ok.

Nok et skilt sto ved veien:

Med tanke på navnet på akkurat dette stedet, så lurer man jo på hvor det kommer fra. Det var gruvedrift i området i gamle dager, så kanskje dette var en møteplass for frikveldene? Trekkspill og fele, og så var det bare å slå seg løs?

Ikke langt unna lå denne rustne saken:

Siden jeg ikke har det minste peiling på redskap brukt i forbindelse med gruvedrift, skal jeg heller ikke forsøke meg på å gjette hva dette har vært.

Det er ikke gull, alt som glitrer, men kråkesølv er da virkelig vakkert, det også:

Og det var mengder av kråkesølv langs hele trailen. Husker da vi var små og fant kråkesølv, da var det om å gjøre å få et så stort flak som mulig, så tynt som mulig.

Og hvis det skulle være noen tvil om skiltingen i området, så var den veldig bra:

Trailen stoppet før jeg kom helt frem til Høiås, og det var også helt greit, siden jeg skulle tilbake samme vei. Men som dere skjønner, er det ingen problemer å legge en hel dags caching til dette området, da veiene og stiene tar deg på kryss og tvers over alt.

Dette må da være rester etter noen form for hus/brakker?

Godt tilrettelagt er det absolutt i området:

11 funn ble det på en deilig tur. Varmt ble det, men heldigvis har temperaturen gått betraktelig ned det siste døgnet, jeg ville aldri gått denne turen (eller noen annen tilsvarende tur) i den varmen vi har hatt de siste dagene.

Områdene Høiås og Venås anbefales på det sterkeste, uansett om du vil ha en kort tur eller en lang og variert tur.

Dette var forresten min turdag nummer 60 så langt i år. Jeg ligger ikke så mye på forskudd som jeg skulle ønske, men jeg ligger fremdeles an til å klare det. Hvordan går det med dere, har dere holdt tellinga?

3 Comments

 • Tove

  Det var helt klart et stiområde som var merket etter min smak 🙂 Stiene var kanskje litt vel godt tilrettelagt, men det er veldig behagelig og kjekt også da.

  100-dagers-tur-opplegget har jeg vel som du helt sikkert har hørt noen ganger aldri helt begynt på og i hvert fall falt av for lenge siden. Men det ble en tidlig morgentur til Marifjell i går og 3 FTF som bonus. Geocachere i dette område vil ikke gå så langt for å finne cacher…

  • Kjersti

   Tove: Både dette området og det som heter Erte (der jeg møtte tiuren) er veldig godt skiltet, så klubbene som vedlikeholder skal ha mye skryt. Det var ikke sånn tilrettelagt hele veien altså, bare akkurat her hvor det var litt myr. Ellers var det grusvei og vanlig sti der jeg gikk i dag.
   Du er så mye ute og går at jeg er 100 % sikker på at du får minst 100 dager i år. Grattis med FTF’ene! Noen fordeler skal vi ha når vi liker å komme oss ut i naturen 🙂 Så får de litt mer bedagelige ta FTF’ene som er lettere tilgjengelig 🙂