Hva trenger man av turklær?

Jeg vet at mange av leserne mine er glade i å gå turer i skog og mark. Alt ifra en liten rusletur, til nesten dagsturer (og mer også, for alt jeg vet).

I den forbindelse håper jeg at jeg kan få litt hjelp av dere alle sammen. Jeg synes det er en jungel der ute av diverse turklær i alle varianter og i alle typer materiale, og jeg synes pr i dag at alt er like kjekt å ha. Men jeg skjønner jo at jeg ikke trenger alt som er, og jeg har da følgende spørsmål:

Hva trenger man av turklær?

Og her tenker jeg på alt. Undertøy, regnklær, vindklær, kombinerte plagg, vinterklær, sommerklær, fottøy for alle årstider, votter, luer og alt annet. Dere trenger ikke anse dere selv som erfarne fjellfolk, jeg er på jakt etter ting som fungerer for den vanlige mannen i gata.

Ønsker dere å ta med produsentnavn på både det dere liker og det dere ikke liker, er det helt opp til dere. Og ønsker dere ikke å legge igjen en kommentar, kan dere gjerne sende meg en mail på kjersti(a)pilaris.net.

Får jeg nok tilbakemeldinger fra dere om både ting dere er fornøyd med og ting dere er misfornøyd med, så lager jeg et eget innlegg med oppsummering, hvor jeg også tar med hva jeg har selv og hva slags erfaringer jeg har.

Sleng dere med! 🙂

{minsignatur}

8 Comments

 • Marianne

  VINTER: Ullundertøy (Devold, tykk modell)…Fleece bukse og genser fra stormberg(Tykk modell)…..Vann og vindtett TYKK vinterjakke og bukse fra Stormberg.

  Vår/Høst: Tynt ullundertøy, stormberg….Stormberg Fleece genser og bukse (Tynn variant) , Vann og vindtett tynn jakke og bukse fra Stormberg.

  Sommer: Fleecetøy fra stormberg….langermet eller kortermet, samt shorts i samme stoff….

  Jeg er en fleece elsker 😉

  SKO!!!

  Skikkelige dyre gode fjellsko!! Bruker de samme sommer som Vinter, supplerer bare med å bytte fra Luftende såler til ullsåler, og tynne vannabsorberende sokker til ullsokker 😉

  God lue til vinteren, tynn lue/ pannebånd om sommeren..kan være kaldt på fjellet i juli også!!

  Tykke votter om vinteren..å fingerhansker om sommeren 😉

  Om vinteren bruker jeg også buffer 😉

  • Kjersti

   Marianne: Tusen takk for masse gode tips! Det noteres ned her og lagres til et oppsummeringsinnlegg 🙂
   Fleece er absolutt en favoritt her hos meg også, men jeg har jo ikke tenkt over at det finnes tykke og tynne varianter.
   Jeg var ikke klar over at det finnes forskjellige typer såler til sko/støvler, absolutt et godt poeng!

   Så må jeg også gratulere deg! Dine tips ble kommentar nr. 800 på bloggen! Gratulerer og tusen takk igjen 🙂

 • Heidi

  Her skal jeg følge med.
  Har “litt av alt”, men det eneste jeg med sikkehet vet jeg må ha, er ullundertøy. Woolnet skal være bra, fra Aclima.

  • Kjersti

   Heidi: Takk for tipset, det noteres det også! Tips gjerne andre om dette innlegget også, jo mer svar, jo mer tips og råd, og jo mindre penger trenger vi å sløse bort på unyttige ting 🙂

 • Siv Anita

  Jo, nå skal du høre!

  Det aller første du trenger er ullundertøy. Overdel med lang erme til vinterbruk og kort erme til sommerbruk. Samt en god stilongs. Det finnes mange typer, bare de er i 100% ull, kan du fritt velge mellom de forskjellige merkene – etter som de passer din kropp. Det viktige er at du vasker dem som ullklær, med ullvaskemiddel.

  Så trenger du en tynn fleecegenser. Jeg er kjempefornøyd med microfleece fra Stormberg!

  Du trenger en god sommerturbukse. En som er behagelig å gå i og som har formsydde knær. Jeg har prøvd flere, men har funnet ut at Mamut og Arcteryx har de beste og mest slitesterke. De koster en del, men etter ganske kort tid har du tjent dem inn fordi de holder veldig lenge! Til høst og vårbruk kan det være kjekt med en softshell bukse, litt varmere, men samtidig lett å ha på. Jeg har styrt unna disse og heller brukt ull inni skallklærne!

  Du trenger en “buff”, for å ha i rundt halsen, de fra “Buff” er supre! Helst en med fleece på.

  Gode hansker er kjekt, også på sommeren. Husk at de må være vannavstøtende.
  På vinteren er det best med votter, gjerne med ull inni og vinn- og vanntett utenpå.

  En god lue er kjekt om vinteren. Finn ei som har mest mulig ull i seg, og vindstopper rundt ørene. Her er Bavac helt suverene!

  Men det du må legge mye penger i, som igjen ikke blir så mye over tid, fordi de blir en investering som varer, er yttertøyet. Her er det aller beste skallbekledning. Vind- og vanntette utenpå klær. Etter å ha hørt andres erfaringer valgte jeg Arcteryx. Det koster flesk, men klærne varer i mange år. Med mitt bruk, året rundt, varte den forrige jakken i 6 år! Buksa ett år kortere. Da var det helt utslitt. Den neste jakken jeg valgte var av samme merket. Fabelaktige klær. Bergans er like bra. Men Bergans har en tendens til å lage “årets modell” noe som medfører at man er “umoderne” etter ett år. Det liker ikke jeg! Arcteryx er Arcteryx, år etter år! For å få disse klærne billigere er det supert å handle på salg! Nå er dette helårsklær, både regnjakke, vindjakke, sommerjakke og vinterjakke i ett. Det som er viktig er hva du stapper under. Tenk ULL!!!

  Du må også ha et godt sett goretex sko. Jeg velger Salomon, de med skikkelig såle inni. Koster litt de også, men de med skikkelig såle inni er så mye bedre å gå i enn billigmodellene til samme merke. Her har du også helårssko.

  Fjellsko hører også med. Høye fjellsko. Tar du vare på de varer de i veldig mange år. Du slipper å bli våt på beina, kan gå over små elver og bekker uten å bli våt, så lenge du ikke slipper vannet inn fra øversiden! Her har du også helårssko, støvler blir overflødig. Jeg kjøpte et par “LaSportiva” for 6 år siden, og de er, selv med mitt bruk, like gode som nye ennå!

  I tillegg er det viktig med ullsokker! Ullvang sine varer og varer hvis du bare tar vare på dem som ullklær. De finnes i flere tykkelser, alt etter årstid.

  Skal du ha tursekk, er det absolutt ingenting som slår Bergans! Og tro meg, jeg har prøvd mange. Nå har jeg en Bergans dagstursekk, som du sikkert har sett på mange bilder, og en Bergans tursekk for litt lengre turer. Knallgode å bære, når de er rett justert og pakket, merker du dem nesten ikke på ryggen!

  En… når jeg gjør en rask summering her, ser jeg til min store skrekk at jeg har listet opp klær for i overkant av 19.000 kroner… utenom ryggsekkene… Det koster å være fjellfolk!!! På den andre siden; hvis man tar vare på klærne, og de varer i 5-10 år, er de faktisk rimelige – med tanke på at du kan kjøpe noe billig som varer i et eller to år!

  Fjellbuksene mine og ullundertøyet er stort sett det som blir “dagens outfit” hos meg uansett om jeg er på tur eller ikke… så de tjener seg fort inn igjen!

  Lykke til med turklærjakten!!!

  • Kjersti

   Siv Anita: Tusen takk for massevis med supre tips! Alt blir notert og tatt vare på frem til oppsummeringsinnlegget. Gode klær koster flesk, men som du sier: enkelte ting skal man legge penger i for å få noe som varer. Mine turstøvler kjøpte jeg for rundt 10 år siden, og selv om de er slitt, er de fremdeles like gode å gå i. Og de kostet godt over tusenlappen, og jeg måtte gå mange runder med meg selv før jeg turte å bruke så mye penger 🙂

   • Siv Anita

    Hvis du deler 1000 kr på 10 år, er det faktisk bare 100 kr året…

    En arcteryx jakke koster nesten 5000,-, jeg kjøpte min siste på salg til halv pris, og varer den i 5 år, er det 500 kr året. Det bruker de fleste minst på sommer, vinter og regnjakke pr år!

    Turbuksene mine er også i prisklassen 1000 kr pr stk, men siden de også går inn i dagligsortementet, og begge har vart i 6 år, og ennå er like gode, noe som gjør at jeg antar de varer noen år til, blir liksom ikke 200-250 kr året så mye for buksene!!!

    Det som er viktig, tror jeg, er at når man først investerer i denne type klær, er det viktig å tenke kvalitet, ikke pris, slik at man får klær som varer. Om det betyr at man må bruke noen år på komplett utstyr, så er det bedre enn å drive å kjøpe dårlige klær.

    Jeg er som nevnt flink å følge med på salgs-stativene. Ullundertøy koster fort 600-900 kr pr del, da er det kjekt med 50%….

    Et annet tips; følg med på http://sportsnett.no/s/default.aspx, der har de smått supertilbud og salg på mange av de nevnte produkter!!! 🙂

    • Kjersti

     Siv Anita: Jeg er absolutt enig i at man må se over lang tid når det gjelder innkjøp av sånne ting. Men ja, det er fryktelig dyrt i innkjøp, og av og til må man da kanskje droppe å kjøpe kvalitet til å begynne med og heller bruke noe billigere frem til man får spart opp penger.

     Salg er aldri feil uansett, og jeg skal bokmerke linken og følge med der. Ikke det at jeg tror vi har råd til å shoppe noe særlig fremover, men det er greit å ha linken liggende i tilfelle man skulle bli rik. Kunne jo være at Norsk Tipping ringer meg i kveld 😉

     Tusen takk, igjen! 🙂