Hvor vil du bo?

Når jeg skulle kjøpe meg hus var det viktig for meg å finne et hus på landet. Jeg visste at jeg ikke ville trives hverken midt i by’n eller på et boligfelt med naboer på alle kanter. Jeg ville ha det stille og rolig, og helst med skog, vann eller åkre tett på. Budsjettet mitt var ikke av de største, så jeg kunne ikke være for kravstor og gikk derfor for akkurat dette huset hvor jeg bor nå, til tross for at det ligger så kloss inntil veien. Og de eneste gangene jeg irriterer meg over den veien, er hvis jeg står ute og prater. Men da kan jeg jo heller gå ned i hagen eller inn, så jeg har ingen grunn til å klage.

Derimot virker det for meg som om ikke alle tenker gjennom hvor huset de kjøper ligger i forhold til hvordan de ønsker å bo. Har man barn og ønsker å bo på et barnevennlig område, ja da synes jeg at man skal vurdere hus på et boligfelt, gjerne med en blindvei, slik at ungene har lekekamerater og er skjermet for trafikk. Ønsker man å ha gangavstand til alle butikker, restauranter, kino og utesteder, ja så bosetter man seg i sentrum og tar trafikken med på kjøpet.

La meg vise dere et kart over Halden sentrum:

 

Trykk på bildet for større versjon.

Fra venstre i bildet kommer hovedfartsåren inn til Halden, Riksvei 21 Rødsveien som går over i Marcus Thranesgate. Så kommer man inn på Riksvei 22, hvor man kan velge å kjøre nordover og ut av byen via Brødløs, eller ned til sentrum. Der kan man så kjøre over på 21 igjen og mot Tistedal og videre mot Aremark og indre Østfold eller eventuelt mot svenskegrensa, eller man kan fortsette på 22 over Risum og mot Idd. Sistnevnte er den eneste logiske veien for alle oss som bor på denne siden, uansett om man bor bynært som på Risum, Øberg og Idd, eller om man bor lengre unna, slik som oss. Alle andre veier blir bare omveier for å komme hit.

Og legg da merke til veien i sentrum som heter Elvegata. Dette er en liten gate som er full av gamle hus som står skulder mot skulder, og de står også mer eller mindre ute i veien, bare adskilt med et smalt fortau på hver side. Her er det eneboliger, utleiehus med flere leiligheter og også noen kjellerlokaler som med ujevne mellomrom inneholder butikker av ymse slag. Haldens største kirke, Immanuelskirken, grenser også til Elvegata, og toglinjen fra Halden og mot det store utland går også her.

Elvegata er hovedveien for å komme seg videre mot nevnte Risum, Øberg, Idd og videre ut på landet. Det finnes rett og slett ingen andre veier å kjøre uten å måtte kjøre relativt store omveier, og da også gjennom boligområder. Og jeg vil si meg rimelig sikker på at hvis man er på vising i en leilighet eller et hus i Elvegata, så legger man merke til trafikken. Man kan ikke unngå å legge merke til trafikken. Og da er det for meg totalt ufattelig at noen kan finne på å klage på trafikken. Men se bare her. Og her.

Jeg har full forståelse for at beboerne opplever støyen som slitsom og trafikken som farlig. Jeg tenker på det hver eneste dag siden jeg kjører der hver eneste dag, og jeg holder fartsgrensa og kjører så stille jeg bare klarer. Men det jeg ikke klarer å fatte og begripe, er hvorfor de har bosatt seg i en av de mest trafikkerte veiene i Halden sentrum når de føler det blir en så stor plage? Ja, trafikken øker sikkert fra år til år, og det var helt sikkert ikke like ille for 20 år siden, men allikevel har denne veien vært en gjennomfartsåre i mange år og kommer fortsatt til å være det frem til denne tunnelen blir bygget.

Jeg kan ikke påstå at jeg er så fryktelig glad i tunneler. Jeg liker å se verden rundt meg og dagslys når jeg kjører. Men jeg gleder meg virkelig til akkurat denne tunnelen står ferdig (hvis den blir bygget), for da slipper jeg å være redd for å kjøre på barn og dyr som kommer hoppende ut av et portrom bare en knapp meter fra veien. Og jeg slipper å bli stående fast på grunn av at beboerne aksjonerer ved å gå frem og tilbake i overgangsfeltet. Og jeg slipper også å irritere meg over at folk klager på området de har valgt å bosette seg i helt frivillig. For det finnes faktisk mindre trafikkerte veier i Halden sentrum.

{minsignatur}

2 Comments

 • Pia Fjellstad

  Er virkelig enig med deg i denne saken. Jeg har straks hatt sertefikatet i 20 år, som jeg tok i Haldens gater. Og det er vel nesten like lenge de har pratet om den tunnelen. Så det blir vel en av de tingene som man ikke tror på før man faktisk kjører igjennom den.

  • Kjersti

   Pia: Og ennå lengre har det vært trafikk i Elvegata…snodig at de som velger å flytte dit ikke innser det.

   Nei, det er dette med økonomien til Halden kommune da, den har jo aldri vært helt god. Det ble jo landskjent for noen år siden da kommunen valgte å gå ned i fontstørrelse på alle offentlige brev og dokumenter for å spare både blekk og papir. Husker det sto på forsiden av enten VG eller Dagbladet 🙂 Så den tunnelen tror heller ikke jeg noe på før jeg kjører gjennom den 🙂