#metoo

#metoo

De siste dagene har folk blitt oppfordret til å skrive #metoo som status i sosiale medier. Hvorfor?

Hvis alle kvinner som har blitt seksuelt trakassert eller overfalt skrev “Me too” som en status, ville vi kanskje gitt folk en oversikt over størrelsen på problemet.

Og jeg må dessverre si at jeg er negativt overrasket og fryktelig lei meg over alle de av mine venninner (både nære og mer perifere) som faktisk har skrevet #metoo på sine profiler. Samtidig er jeg også veldig stolt over at de tør å offentliggjøre det, siden et seksuelt overgrep gjerne blir dysset ned og feid under teppet, som noe skamfullt og noe offeret selv har skyld i. DET ER IKKE SANT!!! Den eneste som har skyld i dette er overgriperen!

I tillegg har jeg noen tøffe kompiser som også har skrevet #metoo, og det at gutter/menn også blir utsatt for overgrep er noe som blir snakket om og belyst enda mindre.

Samtidig vil jeg si til alle de som ikke ønsker å gå ut offentlig med at de har vært utsatt for overgrep, at det er også helt greit. Det er helt ditt valg om du vil fortelle det til få eller mange, men vær så snille og ikke hold det kun for deg selv. Det har ikke noe å si om det har skjedd nylig eller for mange år siden, men det blir så mye lettere å takle det, å komme videre, hvis du forteller det til noen. Tro meg, jeg vet. Dessverre.

Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å gå offentlig med det selv, men etterhvert som feed’en min på Facebook fylte seg mer og mer med #metoo, kjente jeg at det var helt riktig å skrive det selv. Jeg skjemmes ikke for det, jeg vet at det ikke var min skyld, og jeg kan ikke si at jeg lider noe under det i dag. Men, som en skrev i sin status, så kan det være at jeg hadde vært en annen person i dag hvis det ikke hadde skjedd.

Det er mange år siden, jeg tror det var før jeg ble tenåring (jupp, noen ting fortrenger man, i mitt tilfelle har jeg fortrengt alderen min), og jeg fortalte det ikke til noen på flere år. Det hjalp å være åpen om det, men jeg husker også at jeg i flere år etterpå kunne få en kraftig reaksjon hvis jeg var på spesielle steder, fikk øye på en spesiell bilmodell, eller kom over noen spesielle gjenstander.

Så hvis du har vært eller blir utsatt for seksuelle overgrep, så husk dette: Du er ikke alene! Det er ikke din skyld! Og finn noen du stoler på, noen du føler deg trygg med, og fortell. Vær så snill!

2 Replies to “#metoo”

Comments are closed.