Vann er ukult

Jeg synes vi har fått vår dose av vann der vann ikke skal være og manglende vann der vann skal være. For litt over 4 år siden hadde vi en massiv vannlekkasje på hytta som resulterte i at alt av gulv måtte rives og byttes. Restaureringa pågår enda siden vi gjør jobben selv, men nå er det virkelig ikke mye igjen. Samtidig mistet vi vannet her hjemme da pumpa i brønnen sa takk for seg, og vi levde da uten brukbart vann i springen i ca 3 uker. Og samtidig fikk vi en liten taklekkasje pga mye snø, så vi hadde “dusj” på kontoret. I den perioden hatet jeg vann som pesten.

I dag var jeg flink husmor og vasket på badet i 2. etasje. Jeg var akkurat ferdig, og skrudde av dusjhodet etter å ha skylt over badekaret. Så hører jeg at det suser i vannrørene på en måte det normalt aldri suser her i huset. Jeg blir stående og lytte, og blir så oppmerksom på at det siger litt vann fra under badekaret og mot meg. Be meg aldri om å fjerne fronten på et badekar, for jeg vet ikke hvordan. Men på en eller annen merkelig måte klarte jeg å få det av, og får så tatt tak i de nærmeste håndklærne for å starte med opptørking. Jeg ringer Eileif på jobb for å spørre hvor stoppekrana er, og får forklaring på det. Krana er selvsagt i råkjelleren, et rom jeg normalt aldri går inn i, men nå måtte jeg jo bare. Springer opp på badet igjen, og vannet fortsetter å piple, og jeg blir da oppmerksom på at det er varmtvann som renner. Så jeg fortsetter å pakke rundt med håndklær samtidig som jeg skrur på vasken på badet for å lette trykket.

Neste stopp var å ringe forsikringsselskapet. De hadde ingen foretrukne rørleggere, så jeg valgte enkelt og greit å ringe den rørleggeren jeg husket navnet på. De skulle sende opp en rørlegger og tipset meg samtidig om å dra ut sikringene til varmtvannsberederen, noe jeg gjorde. Samtidig satt jeg på krana på kjøkkenet og slo av krana på badet. Da tok det ikke lang tid før det sluttet å piple vann, men jeg rakk å ta et bilde av skaden først:

1 170714 Vannlekkasje på badetJa, det er møkkete under der, jeg vasker ikke ofte nok under badekaret…

Rørleggeren kom, og han fant fort ut at det var brudd i en kobling (jeg gjettet på en gåen pakning). Så etter 30-40 minutter var problemet fikset, og vi har nå vann igjen, kun på de stedene det skal være vann. Vannet er riktignok litt grumsete, men det er helt normalt når man har brønnvann og det skjer noe utenom det vanlige. Heldigvis har jeg gode naboer, så jeg har fått hentet et par 10 liters kanner sånn at vi har til Nairo, til matlaging og til tannpuss.

Dagens huskestue gjorde meg oppmerksom på tre ting, ting jeg egentlig var klar over, men som jeg av og til glemmer:
Jeg blir ekstremt lett stressa. Ikke sånn at jeg springer rundt meg selv og ikke helt vet hva jeg skal gjøre, men mer sånn at jeg springer og tenker og handler. Jeg tror at jeg legger steg for steg-planer mens jeg tenker, men det skjer så ubevisst at jeg ikke er sikker.
Jeg klarer faktisk å ta kontroll og fikse det som må fikses. Det tror jeg kommer av disse planene jeg antar at jeg legger, og at jeg på en eller annen måte klarer å tenke logisk, fornuftig og praktisk. Så det å skrive nettopp dette her håper jeg skal gjøre at jeg husker det i fremtiden og dermed har mer tro på meg selv at jeg faktisk kan, jeg også!
Jeg bruker lang tid på å roe meg ned etter å ha stressa og vært full av adrenalin. Først da vi spiste middag og jeg tittet på ettermiddagens reprise av en gammel Grey’s Anatomy-episode følte jeg at jeg var rolig igjen, at skuldrene senket seg, at pusten ble normal, at pulsen gikk ned og at hodet sluttet å gå på høygir.

Og dere: NÅ vil vi ikke ha noe mer trøbbel med vann!

12 Comments

 • boerboelheidi

  Uffameg, nå bør det jammen være nok vann på ville veier for dere.
  Bra at dette ikke ble så galt, selv om det selvsagt hadde vært greit å sluppet det.

  Rart med det, man klarer ofte å gjøre det man skal midt oppi alt som skjer, så kan reaksjoner komme etterpå.

  Man er så avhengig av vann, men for en skade det kan gjøre når det havner der det ikke skal.

  Gleder meg litt til flere oppdateringer av hytten når dere blir ferdige 🙂

  • Kjersti

   Heidi: Jeg er ekstremt takknemlig for at dagens hendelse ikke var så ille, tross alt. Jeg har jo sett hvilke ødeleggelser vann kan gjøre, og hadde dette fått stå, hadde det vært tre etasjer som hadde blitt ødelagt. Herregud, tør ikke tenke på det engang…
   Jeg har altså vært totalt utslitt i hele ettermiddag, men det er nok det som ble reaksjonen også. Kroppen og hodet går på høygir, og når krisen er over og man får slappet av, kommer trøttheten som kastet på deg.
   Vet du, av og til tenker jeg at det hadde vært helt ok å ikke ha innlagt vann. Tungvint ja, men jeg har jo levd i 4 år med bare kaldtvann, så jeg tror jeg skulle ha klart det.
   Det kommer! Forhåpentligvis har jeg mye å vise frem innen vinteren kommer, men jeg kan ikke love noe sikkert enda 🙂

   • boerboelheidi

    Ja vann kan være skummelt. Men må være nok med en skikkelig vannskade for dere, hadde vært utrolig å fått det en gang til.
    Kjenner jeg synes at det hadde blitt hakket litt for mye jobb med ikke innlagt vann, men bare kaldtvann hadde ikke vært såå ille.
    Det skal jo egentlig ikke så mye vann til før det kan bli ødeleggelser heller, om det kommer på feil plass.

    • Kjersti

     Heidi: Jeg håper også at vi ikke får mer vannskader!
     Jeg vet jo hvor tungvint det er å ikke kunne bruke vannet i rørene til annet enn å dra ned i do, så jeg har nok ikke lyst til å ikke ha innlagt vann, jeg heller. Men når det skjer ting som i går, blir jeg bare så oppgitt og sliten at jeg bare har lyst til å fjerne problemet én gang for alle. Nei, hvis dette bruddet hadde vært i veggen istedenfor over gulvet, så hadde vi ikke sett det før vegger og gulv hadde blitt mettet av vann. Og selv om bruddet ikke var stort, så hadde det i så fall gjort store ødeleggelser.

 • Kristina

  Sånn uflaks då! Kva er det med dykk og vasslekkasjar?! Me får håpe det er nok no! 😀 Men det var bra at du var handlekraftig og fekk stoppa det såpass fort!! ……og no skal eg lese gjennom resten av innlegga dine frå den siste tida, for eg har visst falt heilt utav bloggeverda dei siste to månadane…sommaren kaller, og då mistar eg litt motivasjonen! Men no fann eg ut at eg hadde så mange bilete som brenn etter å verta lagt ut på bloggen, så eg må vel setje meg ned i kveld og legge ut noko! Håpar alt står bra til med dykk elles, sånn sett bort frå lekkasjar og slikt 😉

  • Kjersti

   Kristina: Ikke vet jeg, men ett eller annet må det være. Pyton er det ihvertfall, og jeg håper det er nok nå.
   Det er ikke bare du som er litt utafor bloggverdnen på sommeren, jeg synes generelt det blogges mindre på denne tiden av året, folk har vel nok med å overleve i varmen 😉 Gleder meg til å se hva dere har gjort i det siste! 🙂

 • gryanettn

  Uff, det er ikke noe morsomt med vann som renner der det ikke skal, men det er bra dokker fikk stoppa det såpass fort 🙂 Satser på det dokker ikke blir mer plaga med det!

  • Kjersti

   gryanettn: Veldig glad for at jeg var hjemme da det skjedde, ja! Niks, nå skal vi ikke ha noe mer trøbbel med vann, basta! 😉

 • Tove

  Handlekraftig og snartenkt, det har du bevist 🙂 Skjønner at du har vært borti slikt før, når du ringer fosikringen før du ringer rørlegger. Bra du oppdaget det fort og at det var der. Så lenge bruddet var der og badet er tett så hadde det kanskje ikke skjedd så mye galt uansett? Håper dere er ferdig med problemer nå. Vi har hatt vannskade i kjelkeren (oppholdsrom) 2 ganger i kårhuset 🙁 Så vi vet hvor kjedelig og håpløst det er. Nå må problemet være løst.
  Som sagt du er flink, jeg hadde nok bare satt meg ned og sagt noe mindre pent, mye mindre pent og irritert meg over at PE hadde brukt lang tidpå å komme hjem:/

  • Kjersti

   Tove: Jeg hadde bilen på verksted for noen år siden, og når jeg skulle hente den igjen hadde noen skutt hull i sidevinduet med luftgevær. Verkstedet kunne skifte rute, men siden de ikke var “godkjent” av forsikringsselskapet, måtte vi gjennom en 3-dagersprosess med anbud og jeg vet ikke hva for at de skulle få skifte, ellers hadde jeg vært nødt til å kjøre bilen til et godkjent verksted. Så ja, jeg visste at jeg måtte ringe forsikringsselskapet først.
   Badet er nok ikke tett, derfor visste jeg at jeg måtte få stoppet dette så fort som bare fy. Æsj, så dumt at dere også har vært gjennom dette! Og så to ganger på samme sted, da føler man seg rimelig oppgitt.
   Det kom mange stygge ord ut av min munn også, og jeg husker jeg bannet til Eileif da jeg ringte han. Ikke fordi det var hans skyld, for det var det jo så absolutt ikke, men jeg var bare så forbanna på hele situasjonen.

   • Tove

    Hjelp! Enda godt det ikke var samme leksa med rørleggere. Jeg har funnet ut at stygge ord hjelper ganske mye 😉 jeg banner ikke så mye, men har ei lang lekse når jeg først setter igang, som jeg bruker når jeg slår meg f.eks. og da er vondt’n nesten gått over innen jeg er ferdig 😉 Godt Eileif er i fra nord så da tålte han nok skyllebøtta

    • Kjersti

     Tove: Kundebehandleren på forsikringsselskapet foreslo en rørlegger på Kråkerøy. Det ligger i Fredrikstad, en times kjøring herfra :p
     *ler* Veldig greit å ha sånne lange lekser som gjør at man egentlig glemmer vondten litt 😉 Eileif tåler det meste, han kjenner meg såpass godt nå at han vet hva jeg må gjøre for å roe meg selv ned litt 🙂