Vi går (h)elgen i møte

Etter at Eileif hadde unnagjort noen ærender i by’n i morges, dro vi på oss turklærne og kjørte ned til parkeringsplassen til Snarsmon. Her har vi gått tur mange ganger før, og det er en fin liten tur på totalt såvidt over 4 km.

1 010313 Snarsmon

Det var grusomt å gå her i dag. Det har kjørt biler innover skogsveien, og snøen i bilsporene var helt polert og speilblank. Imellom bilsporene lå det 15 cm våt og tung snø. Så selv om det var en fin dag med sol og bare litt vind, var vi rimelig slitne når vi kom til den siste biten inn mot Snarsmon, den biten hvor det bare er en smal sti.

Plutselig peker Eileif til høyre for oss, og der sto årsaken til tittelen på dette innlegget, bare 50 meter fra oss:

2 010313 Snarsmon

Ser dere begge to? En midt i bildet, og en like til høyre for treet på høyre side, dere skimter den såvidt mellom greinene. Det er jaggu ikke ofte vi møter elg på tur, og selv om jeg har en veldig respekt for disse store dyra og er redd de skal komme etter oss, er det utrolig stas å få se de på så nært hold!

Jeg hadde planer om å slippe Nairo litt da vi kom helt frem til Snarsmon, men ville ikke at han skulle dra på jakt etter elgene, så han fikk være i bånd. Men det går an å ha det moro allikevel! Man kan få raptusanfall og se helt gal ut:

3 010313 Snarsmon

Man kan late som om man lukter eller hører noe spennende under snøen og sette igang et gravearbeid ut av en annen verden:

4 010313 Snarsmon

Og man kan fortsette dresseringen av Eileif, slik at man kan hoppe høyt etter snøballer:

5 010313 Snarsmon

For selv om lappene er tunge i kroppen og ikke akkurat bygget for høydehopp, så klarer de jo å lette litt fra bakken 🙂

På vei tilbake mot grusveien sier Eileif at han så en elg oppe på høyre side av oss, så jeg var ikke mye på vakt. Men da vi kom tilbake til der vi så de to elgene på vei innover, ser vi at de jaggu står der enda, så det betyr at det var minst tre elg rundt oss!

6 010313 Snarsmon

Ser dere begge nå da? En midt i bildet, den andre står delvis skjult bak noen småtrær helt i høyre bildekant 🙂

Og med nok et bilde av den idylliske innsjøen:

7 010313 Snarsmon

så ønsker jeg dere en god fredagskveld, og håper dere går (h)elgen i møte med et smil og koselige planer 🙂

14 Comments

 • Tove

  Jada, ikke noe problem å se elgene på bildene dine 🙂 Ikke verst å få tatt bilde av dem også. Jeg syns alltid det er stas de gangene jeg treffer på elg, rådyr eller andre når vi er på tur. Og elgen slutter jeg aldri å fasinere meg over. Vakker er den ikke, men så utrolig elegant/grasiøs der den liksom flyter bortover i snøen.
  God helg!

  • Kjersti

   Tove: Så bra at de er lette å se! I alle år har jeg måttet forklare hvor på bildene dyra er, da de alltid er på så lang avstand at de knapt er synlige. Nå var jeg heldig fordi de var såpass nært 🙂
   Det er utrolig spennende å møte dyrene ute i naturen, i deres rette element. Og jeg er helt enig, elgen er ikke mye pen, men det er noe majestetisk over den, og den er så absolutt skogens konge!
   Tusen takk, god helg til deg også! 🙂

 • Siv Anita

  Fantastisk å møte elg i skogen. De er garantert mer redd oss enn vi er redde dem, egentlig er det bare i brunst-tiden at elg-oksen kan gå til angrep. Da vil de ha damene i fred!!! 😉

  Go’helg!
  Klemmer fra nord 🙂

  • Kjersti

   Siv Anita: Det ser ikke ut som de er så fryktelig redde, ihvertfall ikke når de blir stående og bare glane på oss 😉 Men moro er det så absolutt å møte de! Går ikke kuene til angrep hvis de har kalver og føler seg truet?
   Tusen takk, god helg og klemmer tilbake 🙂

  • Kjersti

   Marianne: Helt klart! Jeg vil helst vite hvor de er til enhver tid, føler meg litt tryggere da 😉

  • Kjersti

   Heidi: Så bra at du ser de 🙂
   Han reagerer mer på bevegelsen av noe inni skogen, uansett om det er elg, rådyr, hare eller fugl, og han gjør da et byks etter de, men han mister interessen ganske fort. Kan lukte litt i sporene til dyrene, men han er heldigvis ikke sånn at han skal etter de. Hvordan han ville reagert hvis han var løs aner jeg ikke, og har ingen planer om å finne det ut 😉

 • Tove

  Elgen kan helt klart være farlig. De er tross alt store. Men da skal du vel ha uflaks? Elg som er rusa på gjæra frukt eller det å komme i mellom ku og kalven hennes. DA hadde jeg følt meg utrygg. I tillegg til om man treffer den alt for brått på veien. Ellers så opplever jeg det samme som deg, den står bare helt rolig og ser på meg, de gangene jeg har truffet den i skauen.

  • Kjersti

   Tove: Jeg holder meg på respektfull avstand, og så lenge det er så sjeldent at jeg faktisk ser elgen i skogen, så vil jeg tro at den ser meg oftere og velger å holde seg unna. Stor forskjell på oppførselen til elg og rådyr der, rådyrene springer jo som regel og bruker mye energi på å flykte, mens elgen bare blir stående og vurdere situasjonen. Får alltid så dårlig samvittighet hvis jeg ufrivillig “jager” rådyr, vil jo ikke at de skal bruke energi på noe som ikke er farlig.

   • Tove

    Tror elgen vet at den er skogens KONGE og er ikke redd for noen, i hvert fall ikke utenfor jaktsesongen 😉

    • Kjersti

     Tove: Det tror jeg også den vet at den er, og jeg tror at den er så klar over størrelsen sin at den ikke synes noe er skummelt 🙂