Lyspunkter i plagehagen

Det er ingen hemmelighet at jeg aldri har vært glad i hagearbeid. Jeg har bare ett bed, og i det er det stort sett bare løkplanter, da har jeg ikke trengt å bekymre meg for luking gjennom hele sommeren. Rosene mine er jeg veldig glad i (har vel 7 planter + villrose/nyperose), og de har også så langt klart seg veldig bra på egenhånd, jeg trenger bare å legge på granbar på høsten.

I fjor gjorde jeg ikke stort i hagen. Før bryllupet hadde jeg ikke tid, og etter bryllupet var det få regnfrie dager. I år tror jeg ikke jeg makter å sette igang. Hagen har rett og slett blitt en plage (altså plagehage), med det som i mine øyne er ugress over alt. Lupinene tar over det ene bedet, og andre gigantiske utgaver av ugress er i ferd med å ta over plenen, å drepe sibiririsen min, skygge for 3 av rosene og å begrave “steingrillen” som eføyen vokser i. Gresset har allerede druknet gressløken, og det er nå i ferd med å dekke over markjordbærene. Det blir rett og slett uoverkommelig å gjøre noe, og hvis man først bestemmer seg for å ta ett sted av gangen, skal jeg love dere at innen man er ferdig med område nr. 3, så skulle man ha satt igang på område nr. 1 igjen, selv om man har 7 andre områder man ikke har gjort noe som helst med.

Derfor bestemte jeg meg i dag for å ta en runde og fokusere på lyspunktene i plagehagen. Dessverre har jeg så og si gått glipp av blomstringen til heggen, nå er treet overtatt av ørsmå larver som kryper rundt i “redene” sine. Men andre lyspunkter er det så absolutt!

Min kjære forglemmegei blomstrer alt den bare kan:

En bitteliten flekk med liljekonvall har gjemt seg under en syrinbusk og under et grantre. Finn midten på bildet og titt litt skrått ned til høyre (husk at alle bilder er klikkbare for større versjon), så ser du noen få blomster:

Epletrærne er snart ferdigblomstret:

Og syrinene lyser lilla:

Nairo kan ikke fatte at verden er så urettferdig at jeg kan gå rundt i hagen mens han må stå på verandaen:

Nå gjelder det bare å kvinne seg opp til å sette igang med område 1 i plagehagen, må bare bestemme meg for hvilket område det er først.

Ha en fortsatt strålende pinsehelg alle sammen, 3-dagers helger er på ingen måte feil noen gang 🙂

{minsignatur}

10 Comments

 • Siv Anita

  Jeg måtte titte ut av vindu… på min lilla syrinbusk… Jeg kan konstatere at den lever, for det er antydning til grønne skudd på den, men blomster er det nok ennå veldig lenge til at vi ser….

  Hageplage… det ser da ut til at du har en frodig og fin hage. La Nairo hjelpe til med litt ugress-graving…. 😉

  En hage er et evighetsprosjekt. Men det er jo litt koselig også, hvis man bare har tid til å holde på med det.

  For meg er det i allefall veldig koselig å se bilder av alt som spirer og gror hos deg. I dag regner det masse hos oss og da blir det nok en eksplosjon av grønnt ganske fort!

  Håper du får kosa deg masse med fridagen i morgen også!
  Klemmer fra nord 🙂

  • Kjersti

   Siv Anita: En levende syrin er bedre enn en død syrin, for det kommer ihvertfall aldri blomster på en død syrin 😉
   Ja, hagen er litt for frodig, det er derfor alt ugresset trives så godt. Nairo hadde garantert vært med på å grave, men da er jeg redd han graver opp hele hagen, og ikke bare det jeg vil han skal grave opp 😉
   Jeg vil veldig gjerne ha en hage, men jeg skjønner jo nå at min innsatsvilje er for lav i forhold til størrelsen på hagen. Så min neste plan er å bli rik og å ansette en gartner 😉 Neida, jeg vet jeg kan klare det, så lenge jeg blir flinkere til å ta i et tak ofte, istedenfor å vente til det som må gjøres blir uoverkommelig.
   Hurra for regn! Det er noe magisk å plutselig oppdage at bjørka er grønn og løvetannen spretter 😉
   Håper du koser deg i pinsa og nyter den ekstra søndagen du også 🙂
   Store klemmer tilbake!

   • Siv Anita

    *ler* Jo, en levende syrin er langt bedre enn en død en…. 😉

    NÅ har jeg tenkt å nyte alle mine 7 ekstra søndager hele uka som kommer! 🙂

    • Kjersti

     Siv Anita: *ler*
     Ah, jeg regnet nesten med det da jeg skrev om den ekstra søndagen, at du hadde en haug med søndager foran deg. Kos deg! 🙂

 • Heidi

  Kjenner til den der hagegreia, jeg har mye blomster, enorme mengder….problemet er at alle er gule….

  Jeg har funnet ut at det året jeg går inn for hagearbeid, må jeg starte tidlig på våren, og det er allerede for sent i år, så defor….

  • Kjersti

   Heidi: *ler* Gule blomster kan jo være veldig fine (den ene rosen min er gul), men jeg skjønner så absolutt hva du mener. Og de gule blomstene du snakker om, er også vakre, men kun sammen med lupiner i grøftekanter!
   Hadde det ikke vært fint om man kunne slå seg sammen og ha en dugnad i hverandres hager? Det er jo så utrolig mye lettere å jobbe sammen med noen, og koselig er det også, og så får man noe nyttig ut av det. Flytt hagen din ned hit, så gjør vi en innsats 🙂

 • Tove

  Jeg syns nå Lupiner er vakre jeg da og bra for jorda er de og. Men sånn er det jo med alt som ikke er der man ønsker, da er det ugrass.
  Jeg ser på andres hager og ser at de er såååå fine, men vet med meg selv at jeg er ikke ivrig nok til noen gang å få en slik hage. Hvis jeg var deg så ville jeg nok vagt meg ut en del og jobbet med den for å få det slik du vil og så utvide med et nytt felt når den 1. delen er bra 🙂

  • Kjersti

   Tove: Jeg synes også lupiner er vakre, men det gjelder bare når de befinner seg i grøfta. Blir alltid litt sjokkert når jeg hører om de som kjøper lupiner, de sprer seg jo så vanvittig og er nesten umulig å holde på et sted.
   Der er vi like! Jeg vil også så gjerne ha en fin hage, men vet at jeg aldri gidder å gjøre all den jobben det krever.
   Ikke så dumt det du skriver der, men nå går det rett og slett på livreddende arbeid for at ihvertfall rosene mine ikke skal dø, og da må jeg gjøre litt på fler steder i hagen samtidig 🙂

 • camilla

  ja, hage-arbeid tar tid! Men jeg syns det er et veldig koselig tidsfordriv jeg da. Men du kan jo gjøre det til en hage, som du ikke trenger å gjøre stort i da. Busker, blomster og trær som vokser vilt, i hverandre, er jo veldig koselig da!
  Sånn er det i blomsterbeddet mitt. Alle blomster vokser vilt, der er det mange typer stauder, sammen med en busk, smørblomster, skvallerkål og diverse 😉 er så fint så! 🙂
  Eneste jeg gjør er å klippe langs kanten 🙂

  • Kjersti

   camilla: Jeg er mer glad i inneplanter, og de klarer jeg til gjengjeld godt.
   Ja, planen er å ha en hage som ikke trenger så mye, men det forutsetter at jeg blir kvitt lupinene. Stauder er jeg helt for, og jeg har noen få av de. Og rosene mine er jeg veldig glad i, jeg må bare finne et nytt sted å ha de så de ikke drukner i ugress jeg ikke vet navnet på.
   Eller så kan jeg gjøre som Eileif helst vil (så han slipper å klippe 1 mål med plen): asfaltere 😉