To bøker i november

Så er november over, og det er på tide med bokomtaler igjen.

Den første boka var Uten et spor av Rick Mofina:

1-011216-uten-et-sporEn kjærlighetsfull familie under hardt press faller fra hverandre… Bilmekanikeren Jeff Griffin og hans kone Sarah reiser fra Montana til Manhattan for å gi sin ni år gamle sønn Cole en drømmeferie – samtidig som de i all hemmelighet forsøker å takle de hjerteskjærende tumultene som risikerer å føre til skilsmisse.

Akkurat idet de er i ferd med å forsones, forsvinner mor og sønn sporløst… Under sightseeingturen til Times Square går Jeff inn i en butikk for å kjøpe batterier til kameraet sitt, og da han kommer tilbake til stedet der han gikk fra Sarah og Cole, er de borte.

Den panikkslagne faren søker ledetråder, og klokken tikker… Jeff kjemper mot angsten og er kritisk til politiets arbeid, og vil selv gjøre alt for å redde Sarah og Cole. Han vet at hans og Sarahs kjærlighet er verdt å kjempe for. Men han kan ha mistet sjansen til å fortelle henne det. Han frykter nemlig at de har havnet midt i en farlig floke med globale følger.

Min omtale:

En spennende bok som til tider griper meg og gjør at jeg ikke har lyst til å legge den fra meg. Men det går i bølgedaler, og nedturene med blant annet dårlig språk (kan være på grunn av oversettelsen) og tynn handling er så store at helhetsinntrykket trekkes langt ned. Terningkast 3(+).

Helt til i går kveld trodde jeg det skulle bli med den ene boken i november, men jeg klarte jaggu å lese ferdig Hemmeligheter av Kate Morton i går kveld:

2-011216-hemmeligheter1961: Det er en varm sommerdag. Mens familien er på fødselsdagsutflukt ved elva som renner like ved gården deres i Suffolk, gjemmer seksten år gamle Laurel seg i en trehytte. Hun tenker på en gutt som heter Billy, en reise til London, og den lysende fremtiden hun ikke kan vente med å komme i gang med. Men før den idylliske ettermiddagen er over, har Laurel blitt vitne til en grufull forbrytelse som endrer alt. 2011: Laurel, som nå er en kjent skuespillerinne, overveldes av skygger fra fortiden. Hun plages av minnene og mysteriet rundt hva hun så den dagen i 1961, og returnerer til barndomshjemmet. Et bilde begynner å avtegne seg idet hun graver i familiehistorien. Tre fremmede fra forskjellige verdener – Dorothy, Vivien og Jimmy – som tilfeldigvis møttes i London i krigens dager, blir knyttet til hverandre for alltid.

Og her er min rykende ferske omtale:

På forsiden av boka står det “Kate Morton skuffer aldri!”. Klarer ikke si meg enig der, for med denne boka skuffet hun meg.
Boka prøver å balansere på et punkt mellom drama, krim og historie. Jeg synes dramabiten er bra, krimbiten blir for søkt og lite troverdig, og historiebiten er både bra og rotete. Jeg skulle ønske at rekkefølgen på det som blir avslørt kontra det det blir spurt etter og lurt på var motsatt. Og jeg tror ikke på avslutningen.
Samtidig skriver hun bra, og jeg lever meg inn i boka, spesielt historiebiten.
Terningkast 4.

Nå er det bare én måned igjen av dette året, og jeg ønsker deres tilbakemelding på om dere vil ha disse innleggene neste år også. Jeg synes det er moro å skrive de, men jeg vil også at dere skal synes det er nyttig å lese de. Så legg gjerne igjen en kommentar uansett om det er ris eller ros, så ser vi om desemberbøkene blir det siste innlegget av dette slaget, eller om det blir flere 🙂

4 Comments

 • Tove

  Jeg syns disse innleggene dine er både nyttige og fine å lese. Veldig ofte er konklusjonen at det er bøker jeg ikke ønsker å lese selv. Syns du veldig ofte kommer med en negativ konklusjon, eller det er kanskje mer at jeg tolker det dit at boken ikke var så bra likevel. Og så er det noen omtaler som gjør at jeg får lyst til å lese boken selv. Foreløpig er det kun en av disse bøkene jeg har lest. Men det var helt klart en bok jeg var veldig glad for å ha fått tips om og ei bok jeg neppe hadde kommet over om det ikke var for ditt bokomtale-innlegg. Så jeg håper du fortsetter med dette 🙂

  Her i gården går det smått med lesingen for tiden, boka jeg leser nå fenger ikke så veldig og dermed blir det til at jeg gjør andre ting enn å lese bok. Er boka fengende så er det ofte at alt annet blir lagt til side isteden.

  • Kjersti

   Tove: Så hyggelig å høre! Jeg prøver å veie opp med både positive og negative ord når det er bøker midt på treet, men jeg skal prøve å bli litt flinkere. Samtidig er det lurt å lese kommentaren i sammenheng med terningkastet.
   Er du også sånn at du MÅ fullføre en bok uansett hvor dårlig du synes den er? Jeg tror bare jeg kan huske én bok jeg aldri har lest ferdig, og det er trilogien om Kristin Lavransdatter. Alt annet har jeg lest ferdig, selv om det er skikkelig elendig.
   Siden jeg bare leser før jeg legger meg, tar det sin tid uansett. Men det er ingen tvil om at jeg leser noen sider ekstra når det er en bra bok kontra en dårlig bok 🙂

   • Tove

    Nei, jeg har begynt å legge vekk bøker jeg ikke liker – med tanke på å lese dem ferdig seinere… Denne boka er ikke så dårlig, men ikke en slik som jeg bare MÅ lese ferdig for å finne ut hvordan det går. Men egentlig så liker jeg den vel ikke. Ikke personene og ikke hva den handler om. Men jeg regner med å lese den ferdig.

    • Kjersti

     Tove: Leser du de senere da? 😉 *ler* Høres ut som meg når jeg leser en av de som får terningkast 1 eller 2. MÅ fortsette, selv om det er elendige greier :p