Hundene

Helt siden jeg var lita jente, har jeg ønsket meg hund. Sikkert mye fordi naboen vår i Oslo hadde tre nydelige hunder jeg ennå husker godt. Men jeg fikk aldri hund, min mor ville ikke. Som “erstatning” hadde vi to undulater og også katten Nøste. Hun var ikke en spesielt snill katt og angrep meg ved et par anledninger, noe som har resultert i at jeg absolutt er mer et hunde-menneske. Men byr sjansen seg til å kose med en katt, sier jeg aldri nei 🙂

PS! Kommentarene under kan se litt malplasserte ut, men det er fordi jeg tidligere hadde beskrivelsen av hundene liggende på denne siden. Nå har jeg gitt hundene hver sin underside, men jeg får ikke flyttet kommentarene til riktig sted.

 

8 Comments

 • Carina Josefine

  Koselig å lese!

  Tror forresten de aller flere hundeeiere (med litt selvinnsikt), kan si at de skulle gjort ting anderledes, slik du sier med Arkas. Meg selv inkludert!

  Jeg kjenner ingen av rasen Finsk Lapphund. Hvordan er de i gemyttet? Ble litt nysgjerrig jeg nå. Spørs om jeg må google litt 🙂

  • Kjersti

   Carina Josefine: Takk!

   Da er du i mine øyne en fornuftig hundeeier, så lenge du innrømmer og er klar over at du har gjort (og også kanskje gjør?) ting galt. Men så lenge man gjør alt med det beste som bakgrunn, er det ikke så lett å se feilene når man står midt oppe i det.

   Finsk Lapphund er en imøtekommende, vennlig rase som fungerer godt som familiehund. Jeg kjenner ikke så mye til Sheltien, men jeg tror det går fint å sammenligne de og FL. Treningsvillige (selv om jeg ennå ikke helt har funnet hva som skal til for at Nairo skal synes trening er kjempemoro), glade i å gå tur, og FL er absolutt glad i vintervær pga den tykke pelsen. Opprinnelig gjeterhund på reinsdyr, men mange linjer har dempet de instinktene, og jeg har ennå ikke sett noen gjetertendenser på Nairo. Nairo er en engstelig utgave av rasen, men det er ikke rasetypisk.

 • Tove

  Jeg har nok lest dette før, men måtte bare ta en ny titt. Og sitter her å koser meg med beskrivelsen av Nairo. Kjenner nok igjen av dette med treningen… Det er nok mye rett i det en annen FL-eier sa: En FL er en gjeterhund (bl.a) og sløser ikke bort kreftene sine på uviktige ting 😉 (husker ikke helt hvordan hun sa det)

  • Kjersti

   Tove: Men det jeg synes er så rart, er at jeg til stadighet leser som FL-eiere som driver med både agility og lydighet med hundene sine, og, hvis ikke jeg tar helt feil, står det i rasebeskrivelsen at de er lærevillige. Nå er det mulig jeg er bortskjemt med å ha hatt en BC, men jeg sliter med å motivere Nairo, og da sliter jeg virkelig med å motivere meg selv til å trene også. Men ja, jeg kan helt klart se at de velger seg ut hva som er viktig og ikke, og jeg skal love deg at han gjør alle kunstene han kan hvis jeg har noe han virkelig har lyst på 😉

   • Tove

    Jeg har altfor lite greie på hund til å komme med noe godt svar på dette. Men det er vel sånn at alle gjeterhundraser er lærevillige og det er vel våre også? Men korte og varierte økter er sikkert veldig nødvendig. Jeg sliter nok mest med at Barfi er litt sånn pinglete. Og at jeg har dempet lekelysta hennes?Det var ikke særlig smart… Men jeg SKAL få til et feilfritt ag-løp med Barfi. Hun har mer enn god nok fart og spenst til å greie det. Det er bare å få den fram på banen og ikke minst i slalom og på vippa også 😉
    Og så er jeg ganske sikker på at FL er den av lapphundrasene som er “dårligst” på alt dette med LP, AG. Men har du lest om så mange FL som gjør det bra? Jeg skulle egentlig ha en svensk lapphund nettopp med tanke på ag, men fant ut at det blei litt for mye hund for meg. Det vil nok uansett bli feil å sammenligne FL med en BC. Men det er jo ikke bare fordeler med BC heller da. De kan bli litt vel mye “gira” 😉 Og så er det så mye mer moro å få det til med en sånn “annerledes” hund 🙂

    • Kjersti

     Tove: Joda, de er så absolutt lærevillige, men litt mer på sine egne premisser enn jeg er vant med fra BC. Men det er feil av meg å sammenligne BC og FL, for det er jo to vidt forskjellige raser, selv om de begge er gjetere. Og nei, jeg er den første til å bekrefte at det ikke bare er fordeler med BC 😉
     Vel, jeg har vel kanskje ikke lest om så mange FL’er som gjør det bra, men jeg har fått inntrykket av at det er mange som driver med hundesport med FL’er, og da må det jo være en form for lærevillighet der også. Og ja, det er mye mer moro å få det til med en “anderledes”-hund, det er jeg sikker på!
     Det er kanskje bare jeg som er utålmodig? For jeg ser jo at Nairo lærer nye triks rimelig fort, jeg bare klarer ikke forstå hva jeg skal gjøre for å få han til å beholde fokus på meg i mer enn 2 minutter når vi trener ute. Han vet fint hva “på plass” og “gå fot” er inne, men kommer vi ut, er bakken og løv og lyder og omgivelsene 100 ganger mer interessant enn meg, selv om vi trener på det mest avsideliggende stedet uten andre til stede.
     Er det virkelig så stor forskjell på FL og SL altså? Det var jeg ikke klar over, men da lærte jeg noe nytt i dag også 🙂

 • Anatoli

  Har spørsmål datteren min 12 år vil ha en finsk lapphund jeg har sakt at å ha en hund blir stor ansvar og at hun blir nøtt til å gjøre alt selv med et lite hjelp fra oss men hun sier fortsatt ja, og jeg tror hun tar det på alvor hun leser masse om finsk lapphund og om valper og sånt så jeg tror hun vet hva det betyr å ha en hund, så jeg lurte på tror dere det er greit for en 12 åring å ha denne rasen for hun går på skolen og valpen må være alene noen timer og går det bra vis hun kommer til å trene den.

  • Kjersti

   Anatoli: Finsk lapphund er en familiekjær hund, og det er en arbeidende hund som krever sysselsetting, både fysisk og mentalt. En valp skal aldri være alene, man må bruke god tid på å lære valpen å være alene, uansett hvilken rase det er. I tillegg skal i mine øyne et barn aldri ha hovedansvar for et dyr, uansett om det er snakk om hund, katt, gnager eller fugl.
   Hvis dere har en hundeklubb i nærheten av dere, anbefaler jeg dere å ta turen dit slik at datteren din kan snakke med noen som har hund (uansett rase), finne ut av alt man kan gjøre sammen med en hund og at det tar mye tid hver dag (stå opp tidligere så hunden blir luftet før skole, lufting og trening etter skolen osv), og gjerne snakke med noen som har en ung valp som kan forklare datteren din hvor mye tid og jobb det er. Og som forelder må du alltid regne med å stille opp og hjelpe til med hunden.
   Lykke til! 🙂

Det er så koselig å få kommentarer, så legg gjerne igjen noen ord :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.