Augustbøkene

Det ble to bøker i august. Den første boka ble jeg anbefalt av damen i bokhandleren, boka heter Det vokser et tre i Brooklyn og er skrevet av Betty Smith:

Det vokser et tre i BrooklynKåret av The New York Public Library til en av de mest leseverdige romanene fra det 20. århundret.
Det vokser et tre i Brooklyn er en av forrige århundres vakreste oppvekstromaner. Gjennom fortellingen om den gatesmarte ungjenta Francie Nolan og hennes arbeiderklassefamilie, portretteres et håpets og drømmenes New York. Med observant humor, glitrende skildringer og et fargerikt persongalleri, trer Brooklyn fram som en pulserende bydel, og verden som noe ganske annet enn den vi lever i i dag. Likevel treffer boken en nerve i oss alle, fordi den berører noen helt grunnleggende temaer: kjærlighet, klassereise, utopier og knuste drømmer. Dette er en bok man ikke forlater uberørt.
Det vokser et tre i Brooklyn er basert på forfatter Betty Smiths egen oppvekst i New York. Den ble utgitt for første gang på norsk i 1946, samme år som filmversjonen av romanen mottok en Oscar. Den refereres stadig til i populærkulturen.
«En svært rørende roman, og en ærlig og ektefølt en. Den treffer selve kjernen i livet … Hvis du ikke leser Det vokser et tre i Brooklyn, blir du én erfaring fattigere.» New York Times.

Jeg var skeptisk, og her er min omtale:

Jeg brukte veldig lang tid på å finne en rød tråd, en handling i boka, helt til det gikk opp for meg at det var selve historien, selve livet, som var handlingen. Først da steg boka for mitt vedkommende, og jeg koste meg mer.
Selv om det kan virke som en gammeldags bok, så lever jeg meg godt inn i den, og klarer til en viss grad å følge det dagligdagse livet familien lever. Jeg synes slutten ble litt for mye “happy ending”, men er glad på deres vegne.
Terningkast 4.

Det ble som sagt to bøker i august, og nummer to er skrevet av Brenda Novak og heter Døde snakker ikke:

Døde snakker ikkeEt lik ligger begravd på en gård i Mississippi. Grace Montgomery vet hvem det er, og hun vet hvordan liket havnet der. Hun var bare tretten år den natten da alt gikk galt. Og nå, akkurat som da, har hun ikke noe annet valg enn å forholde seg taus. Grace forlot Stillwater for tretten år siden, for å prøve å glemme og prøve å gjøre rett og skjell for seg. Som assisterende statsadvokat i Jackson har hun endelig kommet dit hun ville, men fortsatt plages hun av fortiden. Derfor drar hun hjem til Stillwater, til gården som hennes bror nå eier og til de mistenksomme innbyggerne som gjør alt for å finne ut sannheten. Enkemannen Kennedy Archer er en av dem som mener å vite hva som skjedde. Han vil stille til valg som borgermester og burde holde seg så langt unna Grace som mulig. Men hun er en gåte han ikke kan motstå, selv om hennes fiender holder på å finne ut sannheten om hva som skjedde den gangen – noe som kan bety slutten for dem begge.

Å lese denne ble veldig rart for meg, årsaken har jeg skrevet om i omtalen:

Jeg hadde ikke lest mange setninger i denne boka før jeg synes det virket veldig kjent. Begynte å gå gjennom bokhylla for å se om jeg hadde boka fra før, men nei. Så tittet jeg på andre bøker av samme forfatter, og oppdaget plutselig at denne boka er bok 1 i en trilogi, og jeg hadde allerede lest bok 2. Lettelsen var stor når jeg oppdaget at jeg hadde bok 3 ulest.
Jeg tittet på hva jeg hadde skrevet om bok 2, og det var ikke veldig positivt. Men jeg hadde gitt den terningkast 3.
Denne boka likte jeg bedre, jeg fikk en bedre følelse av personene, storyen og innholdet. Og hadde jeg lest bøkene i riktig rekkefølge er det ikke umulig at bok 2 hadde fått en bedre omtale.
Denne boka gir jeg terningkast 4.

Nå er jeg snart ferdig med den siste boka, og jeg mener fremdeles at bok nr 2 hadde fått en bedre omtale hvis jeg hadde lest de i riktig rekkefølge.

Har det blitt mye lesing på dere i sommer, eller liker dere bedre å lese nå når høsten er over oss?

8 Comments

  • boerboelheidi

    Der var den du leste i feil rekkefølge ja, jeg har ikke lest den tror jeg.. men forfatteren husker jeg, hun har skrevet mange andre bøker også.
    Jeg har jo lest en hel bok på 2-3 dager i august! Og slutten av så uventet at jeg sitter å tenker på den enda 😛
    Har begynt på en nå som også ser ut til å være bra “Ikke død nok”, men den er så tykk at jeg vet ikke om jeg kommer gjennom den.. får se.

    Har du forresten lest “Millennium-triologien” av Stieg Larsson? Eller sett filmene? Jeg leste bøkene for en del år siden, brukte veldig lang tid på å komme inn i første boken, fatter egentlig ikke at jeg gadd. Men etterpå var det verdt det, når man først kom inn i boken, og den er så bra!
    Og så så jeg filmene.. de var elendige 😛 Jeg er så glad jeg hadde lest bøkene før filmene, ellers hadde jeg ikke giddet å lest de.

    • Kjersti

      Heidi: Jeg har fått alle 3 bøkene av deg, så kanskje du har lest de? Ja, du har vært aktiv leser i august, moro når en bok fenger så godt!

      Jeg har en motvilje mot nordiske forfattere. Ikke be meg om å forklare hvorfor, for jeg har ingen god forklaring. Men hvis jeg ikke tar helt feil, så står de bøkene i bokhylla fordi Eileif har lest de.

      Ofte er det sånn at det man leser eller ser først er bedre enn det som kommer etterpå. Kan være du hadde likt filmene godt hvis du ikke hadde lest bøkene. Men det finnes flere eksempler på at filmen er like god som boka og omvendt, DaVinci-koden (Dan Brown) og Time to Kill (John Grisham) er ihvertfall to eksempler 🙂

      • boerboelheidi

        Ja jeg antok det, men mange av de jeg sende med deg har jeg ikke lest.. Tore har lest alle da 😀
        Hehe, jeg er til dels enig med deg ang nordiske forfattere, men jeg har lest mye av de før, de mest kjente ihvertfall, og bøkene passer meg ikke rett å slett, ja bortsett fra denne triologien og kanskje noen få andre.

        John Grisham er en av favorittene mine!

        • Kjersti

          Heidi: Du har ihvertfall turt å lese nordiske, og jeg har jo lest noen få bøker jeg også, men jeg styrer stort sett unna.
          Da MÅ du lese Time to Kill, hvis du ikke har lest den! En av hans første bøker.

  • Tove

    Har lest et par bøker jeg også som egentlig ikke handler om noen ting. I hvert fall ikke hvis du spør hva boka handlet om. Handlet liksom bare om hverdagen. Likevel var dette bøker som var gode å lese. Det var liksom bare godhet. Kan tenke meg at den første boka du beskriver er noe lignende.

    Om jeg har lest i sommer? Helt klart. Tror mange av timene i ferien min gikk med til det. Og fritiden ellers. Men jeg husker ikke hvilke bøker og hvor mange.

    Vi er veldig forskjelluge på dette med nasjonalitet på forfattere. Jeg syns nordiske bøker er mer sannsynlige, mens de utenlandske, spesielt amerikanske blir altfor mye JamesBond-stil. Altså helt urealistiske. I hvert fall krimbøker. Men jeg har kost meg med mange av den typen opp i gjennom årene også. Bl.a mange av John Grisham. Men han gikk jeg litt lei pga slutten på bøkene. Smak kan ikke diskuteres, sånn er det bare.

    Idag gikk jeg forbi et tilbudstorg. 3pocketbøker for 150. Måtte jo benytte det 😉 Så jeg kom hjem med 1 av Harlan Coben og 1 av Nicolas Sparks. Begge forfattere jeg har lest fine bøker av før. Så håper det gjelder disse bøkene også. Og 1 av Torkil Damhaug. Vet ikke om jeg har lest noe av han før. Men altså kun 1 nordidk bok 😉

    • Kjersti

      Tove: Den første boka var langt fra bare godhet, men jeg forstår hva du mener. Og jeg tror at den kanskje faller i smak hos deg.
      Deilig å kunne koble helt av med bøker, uansett når det er! Da er det ikke så nøye hvilke bøker det var, så lenge man har slappet av og fått hjernen over på noe helt annet enn hverdagslige ting.
      Nei, smak kan ikke diskuteres. Og selv om John Grisham er en av mine favoritter, så synes jeg stilen på bøkene hans har endret seg gjennom årene, og de siste bøkene jeg har lest ikke har vært like gode som de første. Men jeg klarer ikke slutte å lese bøkene hans, og nå har jeg en som ligger og venter og flere jeg ikke har kjøpt ennå. Jeg tror kanskje du klarer å relatere deg lettere til den nordiske livsstilen og måten å være på, slik at det føles mer sannsynlig for deg. Og jeg tror kanskje at jeg ønsker den litt mer action-fylte varianten som amerikanske forfattere gir.
      Hurra! Nye bøker som ligger og venter på å bli lest er gull verdt! 🙂

      • Tove

        Jatakk begge deler er vel egentlig min greie. Men siden PE ikke leser de amerikanske så blir det mest nordiske. Sjekket bokhylla og fant ut at jeg har minst 4 H Coben og 2 N Sparks bøker eer. Men fant ikke Flaskeposten-boka. Den vet jeg at jeg har lest. Har du lest den?
        Jeg har stort sett alltid ei bok jeg leser. Og så kommer det an på boka, hvor lang tid jeg bruker på den. Har lest Bror din på prærien av Edvard Hoen. Den var for såvidt interessant, men ikke ei bok jeg satt og leste i stedenfor å se på tv eller internett. Så den tok det lang tid å bli ferdig med. Så har du den boka jeg leste etter å ha lest om den her. Et helt liv på en dag. Den tok det bare noen dager å lese. Har nettopp lest ferdig en krimbok fra Sverige. Tror kanskje det var noe med Hører du meg eller noe i den duren og kanskje Åsa Larsson som forfatter. Husker innholdet, men ikke slike uvesentligheter som tittel og forfatter 😉 Begge disse har jeg lest på nettbrett. Og så tror jeg at jeg har lest ei bok til i sommer, men kommer ikke på hvilken. Så mulig at jeg tar feil

        • Kjersti

          Tove: Nei, jeg har ikke lest Flaskeposten, ikke som jeg kan huske ihvertfall.
          Hele livet på en dag gikk fort unna her også, selv om jeg bare leser på senga. Men i noen bøker er lengden på kapitlene sånn at det alltid blir lest noen flere sider enn det blir i andre bøker, pluss at hvis boka er bra, vil jeg jo lese noen ekstra sider før jeg slukker lyset 🙂
          Sånn sett er det veldig greit å bruke bokelskere.no, da kan jeg alltid gå tilbake og se hva jeg har lest og hva jeg har i bokhylla. Men nå tenkte jeg å gi bort en haug med bøker utover vinteren, rett og slett fordi jeg ikke har plass i bokhyllene lenger og alle de jeg vil gi bort er bøker jeg vet jeg ikke kommer til å lese flere ganger.