Alderen setter sine spor

Jeg er 40 (og et halvt) år gammel (ung!), og selv om jeg føler meg ung og rimelig sprek, så er det ingen tvil om at alderen har begynt å sette sine spor. Det grå håret kom allerede for 20 år siden (mer eller mindre nøyaktig 20 år siden), og selv om jeg faktisk er veldig stolt av den grå luggen min, så liker jeg ikke å se at de grå hårstråene stadig sprer seg til flere steder på hodet. Huden trenger mer og mer fuktighet. Det virker som om småvondter trenger mer og mer tid for å gå over. En og annen rynke som ikke kan beskrives som smilerynke dukker opp.

Jeg begynte å bruke briller allerede på ungdomsskolen, for sånn cirka 26 år siden. Jeg er bittelitt nærsynt og slet med å se det som ble skrevet på tavla, og etter at det første brilleparet fant veien til nesa mi, har jeg brukt briller når jeg er på kino, når jeg er på konserter/forestillinger/show og når jeg kjører bil. Å ta på meg brillene når jeg setter meg bak rattet har blitt like naturlig for meg som å ta på meg bilbeltet og som å starte bilen. Synstester viser at jeg egentlig ikke trenger briller når jeg kjører personbil, jeg ser det jeg skal innenfor kravene. Men det kunne ikke falle meg inn å kjøre uten brillene, så jeg har det skrevet i førerkortet at jeg skal bruke briller.

Siden jeg ikke merker noen forskjell ettersom årene går, er jeg dårlig på å ta turer til optikeren. Og ikke synes jeg det er nødvendig å bytte ut noe som fungerer, så “kjørebrillene” mine er nå 10 år gamle og veldig meg. Kobberbrune og veldig anonyme:

1 120514 KjørebrillerIkke lenge etter at jeg kjøpte “kjørebrillene” fant jeg ut at jeg måtte ha solbriller med styrke. Da følte jeg meg litt mer vågal og ville ha innfatning som ikke var typisk meg, så jeg endte opp med disse:

2 120514 SolbrillerMye mer firkantede og også mindre i størrelse enn “kjørebrillene”. Det jeg ikke så hos optikeren var at de var blå! Jeg som ikke engang er noe glad i blått, jeg som aldri kler meg i blått, jeg har nå altså i snart 10 år hatt blå solbriller. Nei, disse har jeg ikke vært noe fornøyd med, men de har jo gjort nytten sin som solbriller. Nå begynner de å bli så slitt i glassene at jeg må spare opp til et nytt par.

Selv om jeg ikke har merket at langsynet har blitt noe bedre eller dårligere, så har jeg de siste månedene blitt mer og mer sliten i øynene utover dagen. Jeg sitter foran pc store deler av dagen, både på jobb og hjemme, og hjemme blir det jo ogå litt tv-titting. Så om fredag var det tid for en ny synstest, og da med fokus på nærsynet. Optikeren konkluderte med at langsynet mitt ikke har endret seg i det hele tatt, og det er jo bra. Men nærsynet har blitt dårligere, og når hornhinnene også er litt skjeve var det bare å finne innfatning til en lesebrille.

Det er ikke lett å finne noe som passer både i form, funksjon og farge. Jeg viste den behjelpelige ekspeditrisen både hva jeg likte og hva jeg ikke likte, og jeg endte opp med å seriøst vurdere 6-7 innfatninger. Prisen har selvsagt noe å si også, så de dyreste forkastet jeg fort. Sto igjen med 2 par da damen kom med et par jeg aldri i verden ville plukket ut selv, men hun forklarte hvorfor hun mente de passet til meg. Hun jobber jo tross alt med dette, så jeg tok hennes råd alvorlig mens jeg gang på gang prøvde de 3 gjenværende parene. Og siden de tre var så og si like i pris, var det kun form og farge det gikk på mens jeg vurderte for og imot. Og til slutt gikk det en f i meg, og jeg tenkte (som jeg gjorde da jeg plukket ut solbrillene den gang for lenge siden) at jeg skulle gå litt utenfor komfortsonen min og ta det paret jeg ikke ville valgt selv. En av fordelene med å ha passert 40 er tross alt at man ikke bryr seg så mye om hva andre tenker om én 🙂

Herligheten ble betalt, jeg gjorde meg ferdig på jobb, og helgen ble brukt til å veldig ofte gå inn på en nettside og se på brillene. Og tvilen ble større og større…hadde jeg virkelig valgt denne formen? Og denne fargen?? Hentemeldingen på brillene kom om lørdag, men jeg gadd ikke dra ekstra til by’n bare for å hente de. Det ble gjort i formiddag, og jeg trakk et lettelsens sukk da jeg så at de ikke var fullt så lilla som bildet på nettsiden sa:

3 120514 LesebrillerFor ja, jeg har kjøpt meg lilla briller (rett forfra ser de mest sorte ut altså)! Jeg som ikke kler meg i lilla engang! Og i tillegg er de jo veldig mye mer firkantede enn “kjørebrillene” mine. Men, som sagt, jeg har jo passert 40 og bryr meg dermed ikke så mye om hva folk tenker om meg 😉

Nå prøver jeg å finne ut i hvilke situasjoner det lønner seg å bruke brillene. På jobb i dag var det bare positivt å ha de på når jeg satt foran skjermen. Her hjemme er pc-skjermen rett og slett så stor at jeg ikke trenger brillene. TV’en står for langt unna til at jeg trenger brillene, det er nok mer på grensen at jeg kanskje burde bruke “kjørebrillene” istedenfor. Men de funker fint ved lesing, og de vil sikkert også hjelpe meg hvis jeg noen gang klarer å dra frem broderinga mi igjen.

Neste skritt i min brillehistorie kommer vel om noen år, da blir det vel progressive glass tenker jeg. Lesebriller og progressive glass er sånt som gjør at jeg føler meg mye eldre enn hva alderen tilsier. Men, det er jo sånt man bare må ta med i betraktning etter hvert som alderen setter sine spor.

16 Comments

 • boerboelheidi

  De brillene der var rett å slett fantastisk flotte 😀
  Jeg likte alt med de, hadde vært “morsomt” å sett deg med brillene på også 🙂

  Jeg vet ikke hvor gamle mine briller er, men de var så sinnsyk dyre at jeg knapt nok tør tenke tanken på å skifte de. Men jeg bør nok sjekke synet mitt, har begynt med lang arm………….. Jeg bruker jo kontaktlinser, og når jeg da må bruke lang arm, sier det seg selv at noe er forandret, men så var det dette ,med å bestille time 😛

  • Kjersti

   Heidi: Takk! Jeg får vel stikke nesa i en bok og be Eileif ta et bilde av meg en eller annen gang 😉 Du har jo sett meg med både “kjørebrillene” og solbrillene såvidt jeg husker 🙂
   Briller er grusomt dyrt, så man tar godt vare på de. Men man trenger vel egentlig ikke å bytte innfatning, man kan såvidt jeg har skjønt bare skifte glass. Er du lang nok i armene da? :p Synes så absolutt du skal få bestilt deg en time, husk at du bare får et par øyne, så ta godt vare på de, du skal ha de i mange år til 🙂

 • Tove

  Syns de ser fine ut jeg 🙂 Men jeg vil gjerne se et bilde med de på deg 😉
  Jeg har briller som stort sett ligger ubrukt. Syns det er så tungvindt å måtte ta de av og på hele tiden. De kan jo kun brukes når jeg leser. Armlengden duger enda, så vidt…. Men jeg merker at jeg ser dårligere og dårligere, selv om optikeren påsto at jeg ikke gjorde det. Sukk!
  Sjefen min sier at hun har fått et nytt liv etter at hun begynte med databriller. Hun har alltid brukt briller og progressive glass.

  • Kjersti

   Tove: Takk! Joda, en eller annen gang får jeg vel legge ut et bilde mens jeg har de på 😉
   Det er jo dumt å anstrenge øynene for mye da, så kanskje du burde prøve å venne deg til de, ihvertfall når du skal lese en stund? Selv om det er tungvindt å ta de av og på?
   Du skulle ikke tatt en synstest til, sånn for sikkerhets skyld?
   Det er det jeg håper jeg skal få også, sånn at jeg slipper å bli så sliten i øynene. Men det er helt klart en tilvenningsprosess 🙂

   • Tove

    Jeg bruker stort sett brillene når jeg leser bok eller avis her hjemme. Men på jobben så ligger brillene godt gjemt. Men jeg må nok snart dra de fram. jeg er også nærsynt, men syns jeg ser dårlig på avstand også, så jeg vet ikke… Jeg var hos optikeren og full synstest i fjor høst og han mente at synet mitt var så og si det samme som da jeg fikk mine briller. Jaja, da er det enten en dårlig optiker eller jeg som må begynne å bruke de brillene jeg har..

    • Kjersti

     Tove: Hvis du ikke trenger de på jobb, er det jo ikke noe vits å bruke de. Jeg ser absolutt dårligst på avstand, derfor er “kjørebrillene” og solbrillene (de to parene har samme styrke) gull verdt for meg. Har ved noen anledninger tatt av meg brillene når jeg kjører for så å si ifra når jeg kan lese et skilt for de som sitter på med meg i bilen, og resultatet er alltid at de trygler meg om å ta på meg brillene igjen 😉

 • Kristina

  eg vil også sjå brillene på! 🙂 eg synst dei såg kjempestilige ut, skikkelig spreke! 🙂

  …eg har vore svaksynt heile livet eg! Starta med briller då eg var 3 år, men gjekk over til kontaktlinser då eg var rundt 13-14. Så overgangen til 40-åra for min del sånn når det gjeld syn og slikt kjem til å gå smertefritt trur eg, sidan eg allereie er vant til det 🙂 Eg er kjempenærsynt, har styrke -8 (det var ikkje så gale i starten, men vart verre og verre. Har heldigvis ikkje vorte verre no dei siste 10 åra) og har også litt skeive hornhinner. Eg brukar linser 99,9 % av tida, for viss eg brukar briller så blir det jo colabunnar på meg, og sjølv om eg har valgt sånne “tynne glas” i brillene mine så er dei fortsatt ganske tjukke. Eg har to par briller, heilt like faktisk (fekk sånn 2 for 1 opplegg), men gadd ikkje betale ekstra pris for tynne glas i begge para så det eine ser heilt fælt ut med tjukke glas på rundt 1 cm! glasa er jo langt tjukkare enn innfatninga, det ser berre komisk ut…. :p så for meg går det i kontaktlinser altså!!

  • Kjersti

   Kristina: Jaja, da får jeg vel stille opp som modell eller ta en selfie en dag da 😉 Takk!
   Mener å huske at du har nevnt noe om nærsyntheten din før. Kjedelig når det blir så mye! Men du er jo vant med det som du sier, siden du har sett dårlig så og si hele livet. Du skal nok se at synet ditt blir bedre ettersom du blir eldre, for de fleste pleier jo å bli langsynte når de blir eldre. Så kanskje du har perfekt syn når du blir 40-50! :p

   • Kristina

    det synst eg du skal gjera!

    ja eg har sikkert nevnt det før ja 🙂 og har også tenkt tanken ang. det å bli meir langsynt etterkvart som eg vert eldre, hehe!

    • Kjersti

     Kristina: Tenk så praktisk for deg å slippe både briller og linser i noen år! 😀

     • Kristina

      hehe, det hadde vore fint! Men det er nok sikkert litt ambisiøst å håpe på å bli SÅ langsynt at det nullar seg ut…men det er jo lov å håpe!! haha.. 😀

 • Lene

  Enig med Heidi, på begge punkter. De nye brillene var kjempestilige. Og det hadde vært utrolig kult å se deg med dem på. Grattis med nye briller 😀

 • Nøve

  Fine briller, som jeg også gjerne vil se PÅ! Nå er det ei uke siden du skreiv dette innlegget, hva kan det skyldes? Alderen eller synet?? Håper alt står bra til

  • Kjersti

   Nøve: Joda, det kommer bilde…etterhvert. Ingenting i veien her, bare litt lite blogginspirasjon for tiden. Skjer liksom ikke noe som er bloggverdig. Sikkert noe med synet å gjøre :p