Brigadeiros – brasilianske sjokoladeboller

Som nevnt tidligere i år, er Youtube-kanalen til Barry Lewis noe jeg følger fast. Alltid like moro når han legger ut nye videoer, selv om det er sjeldent jeg prøver å lage noe av det han viser. Jeg har vel bare prøvd noe én gang tidligere, og selv om det ikke ble helt vellykket, så smakte det godt.

For ikke veldig lenge siden la han ut en video om Brigadeiros, som norske oppskrifter kaller brasilianske sjokoladeboller. Jeg synes det så lett ut, og jeg hadde lyst til å prøve, og i dag var dagen.

Her er alt du trenger:

Kakaopulver, søt kondensert melk, strøssel (jeg fant ikke sjokoladestrøssel i de butikkene jeg var innom), smør og små muffinsformer (kanskje det heter konfektformer?). Mengdene finner du i oppskriften hos Barry.

Ha kakaopulver, kondensert melk og smør i en kjele:

Jeg hadde også i bittelitt salt, for det sto det i en norsk oppskrift jeg leste. Og så er det bare å røre kontinuerlig først på middels varme. Først smelter alt sammen, og når de første boblene kommer, skrur du ned på lav varme og fortsetter å røre. Det er spesielt viktig å røre på bunnen og på sidene, for dette brenner seg fort. Og tipset til Barry om å bruke en myk slikkepott var veldig lurt, for da kommer du godt til i bunnen. Min slikkepott bøyde seg litt av varmen, så ikke bruk favoritten din 😉

Hvis du ser på videoen til Barry, så sier han at du skal ta kjelen av varmen når massen bruker noen sekunder på å finne tilbake til seg selv hvis du fører slikkepotten over bunnen, så det var nettopp det jeg gjorde. Da helte jeg det over i en liten langpanne kledd med matpapir:

Da fikk det først stå på benken til det ble romtemperert, og så satt jeg det i kjøleskapet i en times tid.

Barry skriver det ikke i oppskriften, men han sier i videoen at det lønner seg å ha smurt hendene før man begynner å rulle massen til baller, og det sier jeg meg enig i (vi brukte meierismør siden det allerede er i oppskriften). Men vi trengte ikke noen skje for å ta opp deler av massen, vår variant oppførte seg egentlig som myk karamell, så det var bare å dra av så mye du vil ha og rulle. Så dyppes det i strøssel og settes i de små muffinsformene.

Det gikk veldig fort å rulle opp denne massen, og vi endte med ca 36 boller:

Så inn i kjøleskapet igjen, der de oppbevares. De smelter ikke fort i romtemperatur, men de bør ikke oppbevares der.

De hadde stått inne i et par timer da vi smakte på de, og min ærlige dom er som følger: Litt for fyldige for meg, men liker du mørk sjokolade, vil du antagelig like disse. Hvis du i tillegg liker brownies som er flytende i midten, er disse virkelig midt i blinken, for der er jeg enig i det Barrys yngste datter sier i videoen, de smaker som veldig fyldige brownies.

Jeg er usikker på om jeg kommer til å klare å spise opp disse før de blir dårlige, så hvis du ikke har et stort forbruk av sjokolade, så er disse antagelig noe du lager til selskap eller andre festligheter.