Faktasjekk

For tiden spres, ihvertfall blant mine Facebook-venner, dette “kjedebrevet” rundt som svartedauen eller som ild i tørt gress: “I år har Juli 5 fredager 5 lørdager og 5 søndager. Dette skjer hvert 823 år, og kalles money bags 😉 kopier dette til din status og penger vil komme i lløpet av 4 dager. Basert på kinesisk philosofi av Feng Shui. De som leser og ikke kopierer vil bli uten penger , så la oss prøve ;)”. Og i den forbindelse lurer jeg på om det er veldig mange naive og/eller godtroende mennesker der ute.

For det første lurer jeg på hvor mye Facebook det finnes i Feng Shui. Ifølge Wikipedia er Feng Shui anslått til å være over 3000 år gammelt, og det står også at Feng Shui er en kinesisk praksis som henvender seg til planlegging og utarbeidelse av byer, landsbyer, boliger og bygninger. Jeg klarer altså ikke å se hva dette har med Facebook og en kalender å gjøre. Kan strekke meg til å si at det eneste jeg finner på Wikipedia om Feng Shui som har en sammenheng med kalendre, er at den ene tradisjonelle Feng Shui-skolen, San Yuan, legger vekt på tidens innvirkning. Men altså. Feng Shui skal tydeligvis også kunne brukes i Facebook-sammenheng.

For det andre lurer jeg på hvorfor veldig mange bare velger å tro på alt som blir sagt og skrevet. Jeg skal gå med på at kjedebrev av type “Hvisk navnet til den du er hemmelig forelsket i 84 ganger før du sovner, så drømmer du om han” ikke kan kontrolleres på noen måte (bortsett fra at det til en viss grad er ganske logisk at du drømmer om noe du opplever veldig sterkt). Men her er det snakk om en kalender. En helt vanlig kalender som alle med en datamaskin eller en mobiltelefon har tilgjengelig ved hjelp av noen få tastetrykk. Så hvorfor ikke sjekke om disse 5 fredagene, lørdagene og søndagene i juli bare opptrer hvert 823. år?

Vi starter med i år, bare for å få bekreftet at det faktisk stemmer:

Trykk på bildene for å se stor versjon.

Så må vi jo gå 823 år fremover for å se om det stemmer da også, og da skal vi komme til år 2834:

Næmmen…skulle det ikke være 5 fredager, lørdager og søndager i juli i 2834 da? Snodig…

Vi kan gå 6 år tilbake i tid. 6 år er nå vitterlig ikke 823 år, men vi prøver:

Oi… Og hva med 5 år fremover i tid?

Og 11 år fremover, til 2022:

I’ve made my point.

Er det noen som nå er fornærmet eller føler seg latterliggjort, så skal jeg til en viss grad beklage. Men jeg beklager ikke det faktum at det går an å ta en faktasjekk før man lar statusfeltene flyte over av noe som lett går an å sjekke. Trøsten for de som har gått på dette er at de ikke er alene om det.

Jeg vil også påpeke at jeg personlig ikke kan noe som helst om Feng Shui.

Kalenderbildene kommer fra timeanddate.com.

{minsignatur}

4 Comments

  • Kjersti

   Joakim: Takk for info, interessant å vite! Så får vi se om det neste gang dette opptrer kommer like mange “post dette og bli rik”-statuser på Facebook fordi folk tror eller velger å tro på høyere makter 🙂

 • Espen

  Report as spam, fungerer også greit for slikt “søppel” når det ikke er en app du kan blokkere fra veggen. FB har overtatt for kjedebrev som gikk via epost.

  • Kjersti

   Espen: Det er jo selvsagt en mulighet. Jeg får fremdeles kjedebrev pr epost også jeg da, delete-tasten er flittig brukt.