Årets julemarked på festningen

Denne helgen har årets julemarked på Fredriksten festning gått av stabelen. I fjor var vi der på dagtid, så i år ville jeg dit senere på dagen for å se hvordan stemningen var innenfor festningsmurene etter mørkets frembrudd.

Jeg var på plass ved 1530-tiden, da var det fremdeles lyst. Nytt av i år (tror jeg) var skuespillet “Stjerneguttene”, men jeg fikk dessverre ikke med meg hva dette gikk ut på eller historien i skuespillet:

1 241113 Julemarked på festningenDet hadde visstnok vært stappfullt av mennesker på markedet i går, og det var på alle måter bra med folk der i ettermiddag også:

2 241113 Julemarked på festningenDet selges mye forskjellig på markedet. Mye hjemmelagede smykker, men også noe klær, leker, bøker, pynt og andre ting. Og så er det en del som selger hjemmelaget mat, sånn som syltetøy, sennep, urtesalt, ost og lignende. Og da er det godt at det også er et bakeri på festningen som selger diverste varianter av steinovnsbakt brød. Luktet ikke godt i det hele tatt der inne! :p

3 241113 Julemarked på festningenDet ble uten tvil en veldig koselig atmosfære så snart mørket kom. Det er noe med levende lys og bål som gjør at det virker lunt og trivelig, selv om snøen ikke har kommet til oss enda:

4 241113 Julemarked på festningenOg solnedgangen var også med på å lage en magisk stemning over Halden og festningen:

5 241113 Julemarked på festningenÉn julepresang ble med hjem, men hadde kontoen vært fullere, hadde jeg fint kunnet brukt flerfoldige hundrelapper på både julepresanger og oss selv.

I lengre tid har det blitt vist et lysspill på kveldstid i festningen. Jeg har hatt veldig lyst til å få sett dette, og benyttet selsvagt sjansen da jeg først var der i dag. Lysspillet viser festningens og Haldens historie, og blir vist på murene til to av bygningene i indre festning. Dessverre hadde de problemer med den ene fremviseren i dag, så derfor fikk vi bare sett halve filmen. Så en eller annen gang må jeg tilbake igjen. Men det var en stor opplevelse å se det vi faktisk fikk sett! Litt vanskelig å få tatt noen skikkelige bilder av det:

6 241113 Julemarked på festningenMen flagget “Sildesalaten” (tror jeg det er) er uansett lett gjenkjennelig:

7 241113 Julemarked på festningenMuseene er normalt stengt på denne tiden av året, og på sommeren koster det penger for å få gått inn og sett. Men de to dagene det er julemarked er også museene åpne og gratis, og det er vel verdt å ta en runde innom de også.

Nå er det bare å håpe at de som har penger har lagt igjen så mye hos de forskjellige selgerne at de kommer tilbake neste år. Da skal jeg ha penger til å shoppe også, håper jeg 🙂

10 Comments

  • Kjersti

   Tove: Det var det så absolutt. Men nå når jeg tenker etter, savnet jeg mer typiske juleting som nisser og sånt, det kan jeg ikke huske at jeg så noe særlig til.

 • Heidi

  Det så virkelig flott ut, og mye variert 🙂
  På en måte var det jo fint at du fikk sett bare halve filmen, for da må du jo tilbake 🙂

  • Kjersti

   Heidi: Mye variert var det, og flott er det så absolutt. Men det gjelder å ha noen kroner å handle for også 😉
   Joda, sånn sett er det jo fint 🙂 Men jeg gidder ikke kjøre disse milene til festningen bare for å se lysspillet, og så er det utrolig sjeldent at jeg er i by’n på kveldstid. Men jeg får det nok til en gang 🙂

  • Kjersti

   Kristina: Du kan veien, det er bare å komme hit 😉 Det var utrolig stilig! Kunne godt tenkt meg at vi hadde stått på enda lengre avstand for å lettere se helheten i filmen, men bak ryggene våre var det et hus, så det gikk ikke. Så jeg må tilbake og se det igjen, fortrinnsvis da det ikke er så mye folk der 🙂

 • Gry Anett

  Ååå, så kjekt! Har vært på noe lignende i Slottstallen i Sverige og det var kjempe koselig! 🙂 En får i alle fall julestemning av slikt 😉

  • Kjersti

   Gry Anett: Veldig trivelig at folk steller i stand sånne ting, og ikke minst at det blir godt besøkt 🙂 Jeg må si at julestemningen ikke kom til meg i går, men det var ikke julemarkedets skyld 🙂

 • Siv Anita

  Det var jo der jeg skulle vært! Sukk… Til neste år, Kjersti, da skal jeg prøve å få det til – og da skal vi ha masse penger og rett og slett gå “berserk” med shoppingen!!! 😀 Ikke sant? 😉

  • Kjersti

   Siv Anita: Ja, du skulle det! Det høres ut som en veldig veldig veldig god plan, og jeg er helt klart med på det! Spesielt så er jeg med på at du kommer og at vi har masse penger 😀