Analkjertler til besvær

Nairo har de siste ukene akt seg en del på stumpen. Jeg har jo tenkt analkjertler med en gang, men jeg har aldri hatt noen hund med problemer med analkjertlene, så jeg har ikke vært sikker. De siste dagene har det luktet litt bak der, og det har også vært noe avføring som har sittet fast, så jeg har tenkt at det kanskje var derfor han har akt seg. Så jeg har vasket stumpen hans, for så å se at han har blitt nesten like ille igjen etter at han har gjort fra seg. Så om onsdag ringte jeg veterinæren og fikk time nå i dag.

Nairo hater jo veterinærkontoret over alt på denne jord, så jeg lot han sitte i bilen mens jeg satt inne og ventet på vår tur. Når han vel var oppe på undersøkelsesbenken la han seg flatt ned, nesten så han klamret seg fast, mens han, som vanlig, ristet som et aspeløv, siklet og peste og hadde puls på sikkert 430. Veterinæren fikk tittet og klemt bak der, og det var ørlite betent og bittelitt blod i den høyre kjertelen.

Jeg skal prøve å bli flinkere til å gi Nairo f.eks. kyllingklubber i håp om at beina kanskje gjør at han blir litt hardere i magen og at kjertlene på den måten kanskje tømmer seg selv bedre. I tillegg har jeg kjøpt med et fôr med litt høyere fiberinnhold, så jeg skal blande det og det fôret han normalt får. Forhåpentligvis vil dette hjelpe. Vi skal uansett tilbake til veterinæren etter nyttår for å fjerne tannstein, og da skal de eventuelt skylle kjertlene i tillegg siden han uansett må sove under tannbehandlingen.

Jeg tar med glede imot alle tips for å forebygge problemene med både kjertlene og tannstein. Nairo er litt problematisk siden han lett blir løs i magen (stressmage), ikke er spesielt matglad og i tillegg trenger hjelp til å holde vekta på et akseptabelt nivå, men jeg prøver gjerne nye ting for å unngå hyppige besøk til veterinæren.

10 Comments

 • boerboelheidi

  Bra det er over, for denne gang.
  Har aldri hatt hund som har hatt problemer med analkjertlene, så har dessverre ingen gode råd. Jeg regulerer Amanda sin mage og avføring med mengde vom og hundemat og tørrfôr. HUn får veldig hard/treg avføring om hun spiser bare vom og hundemat eller mye bein, så kyllingklubber virker sikkert på samme måte.
  Jeg vet det skal være et pulver man strør på maten (?) som gjør at det ikke blir (så mye) tannstein, men det virker ikke på tannstein som allerede er der, bare forebyggende.

  • Kjersti

   Heidi: Ja, det er alltid godt med det som er gjort, men jeg gruer meg jo allerede til neste gang siden han skal sove da. Det er fler som sier at lappene er følsomme ovenfor narkose/beroligende.
   Jeg skulle gjerne ha fullfôret på V&H, men da blir jo Nairo dårlig i magen. Så jeg får prøve med kyllingklubber jevnlig og se hva som skjer da. I tillegg har han jo begynt på dette fiberfôret i dag.
   Da skal jeg ha i bakhodet at det finnes pulver, takk! Jeg vil tro at beinet i kyllingklubbene også vil forebygge litt tannstein, så jeg håper han får dobbel positiv virkning av det 🙂

   • boerboelheidi

    Har ikke Nairo vært i narkose eller fått beroligende før? Er ofte en vurdering for og imot det der, men veterinæren sjekker vel opp det der, om du spør om det.
    Ja, kyllingklubbene vil sannsynligvis forebygge tannstein også. En av våre tidligere hunder hadde tannstein, så veterinæren ba oss komme tilbake for å fjerne den. Dette ble funnet under en helsesjekk. Når vi endelig fikk somlet oss tilbake for å fjerne tannsteinen så var det ikke noe å fjerne. Hva det var som hadde fjernet den vet jeg ikke, maten, kjøttbein eller tyggebein. Men jeg tror at noen hunde får tannstein lettere enn andre.

    • Kjersti

     Heidi: Nei, han har ikke vært i narkose eller fått beroligende før. Så jeg skal nevne det for veterinæren når vi skal ned dit.
     Jøsses, så bra at det hadde blitt borte! Ikke noe er bedre enn å slippe å gjøre sånt hos veterinæren 🙂
     Ja, noen får tannstein lettere enn andre. Santo hadde veldig fine tenner, mens Arkas hadde ikke spesielt fine tenner. Jeg synes også at Nairo har litt vel gule tenner til å bare være 3 år, derfor var det greit å bestille time til å få gjort noe med det.
     Har forresten stilt spørsmål angående PlaqueOff (pulveret du nevnte) inne på Dyreprat nå 🙂

     • boerboelheidi

      Er greit å si fra om slik ja, og finnes sikkert forskjellige typer medisiner de bruker til forskjellige hunder også.
      Håper du får svar med de som har erfaring med PlaqueOff 🙂

      • Kjersti

       Heidi: Jeg vet det finnes forskjellige typer narkose/medisiner, og jeg vet jeg har en mail ett eller annet sted om akkurat dette, må bare finne den igjen 🙂
       Ja, eller så kom jo Kari med et fint tips her også 🙂

        • Kjersti

         Heidi: Veldig deilig å ha fler alternativer, for det er ikke sikkert at det som funker på én hund funker på en annen hund 🙂

 • Kari Viken Olsen

  Har du prøvd de samme tyggegreiene som Umah får? Det heter Bucadog og jeg kjøper det hos veterinær. De er ikke så billige, men… Vi kjøper large og deler hver bit i to.. Hun er helt vill etter dem, men hun får jo ikke så mye annet så det kan jo være grunnen. De skal være fine mot tannstein. PlaqueOff har jeg prøvd på mine, men jeg husker da aldri å ta det på…. *rødme*. Umah kan vel uansett ikke få det heller.

  • Kjersti

   Kari: Nei, jeg har ikke prøvd Bucadog, men jeg så navnet da jeg googlet litt i ste, så jeg har det også i bakhodet. Selv om de er dyre, så vil jeg tro at de blir billigere enn å dra til veterinæren for tannrens jevnlig. Og jeg gir han heller det enn Dentastix og sånt som absolutt ikke fungerer. Siden jeg har tannproblemer selv, får jeg prøve å sørge for at Nairo ihvertfall ikke får det 🙂