Bokhyllene mine
I min egenkomponerte Dag 41-utfordring fikk jeg spørsmål om bokhylla mi. Det har tatt lovlig lang tid for meg å få svart på det, men nå, NÅ, skal jeg få gjort det.
Vi har tre bokhyller i stua. Denne høye inneholder romaner av ymse slag, og er så og si stapp full.
For noen år siden ville jeg bare ha innbundne bøker, men økonomien nå tilsier at paperback-bøker er bedre enn ingen bøker.
I tillegg har jeg en del bilder stående i hylla, og noen småting fra bryllupet, blant annet det lille som er igjen av brudebuketten.
Her er den ene av to lave bokhyller. Denne inneholder også romaner, og som dere ser, er det bittelitt plass igjen her. Men de fylles faretruende fort, og den eneste løsningen jeg har når de er fulle, er å skyve noen av bøkene inn, for det er plass til 2 bøker i dybden. Men da blir det tråkig å ikke se alle bøkene til enhver tid. Jaja, den tid, den sorg.
Den tredje bokhylla er også lav, og her er det faktabøker, biografier, kryssordbøker, reisebøker og til og med et par bibler. Ikke at jeg titter så ofte i sistnevnte, men den ene er fjerdeklassebibelen, og den andre er eldgammel, så de har litt affeksjonsverdi.
Nederste hylle er E’s, her har han alle bøkene sine om 2. verdenskrig.
I tillegg til dette har jeg to bokhyller under kjellertrappa, og i de er det en haug med barnebøker jeg heller ikke har lyst til å kvitte meg med.
I utfordringen fikk jeg spørsmål om hvilken sjanger jeg liker best. Hvis jeg må velge bare én sjanger, må jeg velge thrillere, men da thrillere som kunne skjedd, ikke science fiction-thrillere. Men veldig høyt oppe på favorittlista kommer også krim, og for å veie opp for tungt lesestoff, har jeg de senere årene også blitt glad i en lettlest feelgood-roman, sånne litt typiske jente-bøker.
Det var også et spørsmål om hvilken bok jeg leser nå, og det er De hellige hulers land av Jean M. Auel.
Første gang jeg begynte å lese på denne serien, som populært blir kalt Hulebjørnens klan, men som egentlig heter Jordens barn, så kom jeg ikke noe særlig lenger enn til side 100. Forsøkte fler ganger, men kom ikke videre, så selv om jeg fikk fler bøker i serien, ble de liggende i mange år.
Men plutselig klarte jeg å komme videre, og leste selvsagt ut serien da den forrige boka kom. Denne nye kom i år, og siden det da var såpass lenge siden jeg hadde lest de andre, fant jeg ut at jeg skulle begynne på starten. Jeg leser så og si bare på senga, så det går jo ikke fort fremover, men jeg er nå godt i gang med denne. Og så hører jeg rykter om at det skal komme nok en bok i serien.
Det siste spørsmålet som omhandlet bøker, var om jeg kunne anbefale 3 bøker. Og det skal jeg gjøre med glede! Jeg kunne sikkert anbefalt 20 bøker, men jeg har begrenset meg til 3, og jeg håper de også viser at smaken min favner ganske bredt.
En sann fortelling fra en mors ståsted. Hun skriver om sin 18 år gamle datters kamp mot kreften, og selv om man trenger lommetørklær i bøtter og spann når man leser denne boka, så er ikke det bare fordi man blir trist og lei seg og synes at verden er urettferdig når tenåringer får kreft. Man gråter også gledestårer fordi familien klarer å ta vare på hverandre og kjærligheten midt oppe i en vond tid, og fordi de gode stundene beskrives så ufattelig godt. Hjerteskjærende vakkert!
Kidnappet av Stephen King (originaltittel: Misery).
Her er historien om en forfatter som har skrevet en bokserie om en dame (Misery), og hva som skjer når han lar denne damen dø. Forfatteren havner i en bilulykke og blir reddet av en dame som bor alene på en avsidesliggende gård. Det viser seg fort at denne damen ikke har alle skruene på plass, og vi følger forfatterens kamp for å komme seg unna.
Dette er et eksempel på en thriller som kunne vært virkelighet, og selv om boka er så syk som bare Stephen King klarer å skrive, så er den utrolig bra.
Stormenes tid I og II av Ken Follett.
Dette er jo to bøker, men de hører sammen og jeg behandler de som én bok.
Jeg har i utgangspunktet skydd historiske romaner som pesten. Tenkt at dette ikke er interessant i det hele tatt, handlingen er lagt til flere hundre år før vår tid, og det er ikke meg på noen som helst måte. Men så gikk jeg tom for uleste bøker, og min kjære hadde allerede kjøpt de, så jeg kunne jo like så godt lese de, bare for å ha noe å lese på.
Jeg skal være den aller første til å be om unnskyldning, for dette er så fabelaktige bøker som det bare går an å få de!
Fra begynnelsen følger vi to familier: en håndverker med hans kone, deres sønn og datter, og deres ufødte barn, og en mor og hennes sønn. Etter hvert blir disse to familienes skjebner flettet inn i hverandre, og vi får ta del i deres kamp for å overleve, tjene penger, skaffe mat og finne husly.
Vi følger også maktkampen mellom kirken og kongene, og også mellom familiene som krever tronen.
Handlingen er lagt til Kingsbridge i England, men vi får også være med på en reise gjennom Europa.
Stormenes tid I og II er filmatisert som en miniserie, og den anbefales like sterkt som bøkene. Helt fantastisk historie, som totalt gjorde meg totalt oppslukt!
Nå er jo jeg veldig nysgjerrig på om noen av dere har lest disse bøkene, og hva dere synes 🙂
Alle bokomslagsbildene er lånt herfra.
{minsignatur}
12 Comments
Heidi
Tror ikke jeg har lest noen av de der. Men så nøye på innholdet i hyllene dine, og så to av yndlingsforfatterne mine 🙂 Mary Higgins Clark og John Grisham. Jeg leste mye mer før, nå har jeg trøbbel med konsentrasjonene, så har mye lenger av en bok, ikke så galt at…..
Leser stort sett krim, og et par kiosk”serier”
Kjersti
Heidi: Mary Higgins Clark har jeg lest masse av, men ikke kjøpt noe av henne de senere årene. John Grisham er min all time favoritt, og den desidert beste av han er Tid for hevn. Den boka burde absolutt vært blant de tre bokanbefalingene, men det var vanskelig å velge.
Har man virkelig leselyst, er det selvsagt kjedelig at man ikke orker å konsentrere seg over lengre tid. Men som du sier, da varer boka mye lenger, og det er absolutt positivt. Les når du har ork, det er bedre med noen minutter enn ingenting 🙂
Heidi
Tror jeg har lest alle bøker av John Grisham, og håper det kommer ny bok snart. Lenge siden nå.
Og så må jeg bare kommentere svaret ditt lenger nede her, om nordiske forfattere, endelig noen som meg!!! Folk ojer og akker seg over hvor bra den og den forfatter eller bok er, og jeg klarer de bare ikke. Jeg har lest mye av de kjente nordiske forfatterne, men er rett å slett ikke “mine” bøker. Ett unntak kanskje, leste millennium-serien (triologien) av Stieg Larsson, den var ikke så verst etter jeg hadde kommet gjennom halve første bok (den var kjedelig)
Kjersti
Heidi: Ja, det er en stund siden forrige bok av Grisham, men allikevel er det ingen av de som kommer opp mot Tid for hevn, ihvertfall ikke i mine øyne 🙂
Jøsses, finnes det fler som meg?!!? 🙂 Min kjære synes millennium-serien var kjempebra, jeg har ikke engang forsøkt å lese de. Den eneste nordiske forfatteren jeg kommer på nå, som jeg fint klarer å lese, er Margit Sandemo. Har ikke tall på hvor mange ganger jeg har lest både Isfolket, Heksemesteren og Sagnet om lysets rike, pluss også noen av de enkeltstående bøkene hennes. Men jeg føler at den sjangeren er såpass anderledes at jeg ikke helt klarer å sammenligne henne med andre nordiske.
Siv Anita
Det var noen velfylte bokhyller! Nå har ikke jeg lest noen av de du nevner, siden jeg stort sett kun leser norsk og svensk krim. Enkelte forfattere har jeg lest alt de har utgitt; Anne Holdt, Camilla Läkberg, Henning Mankell, Jan Melum… Og så er det mange, mange andre som jeg har lest 2-3 av tittlene til. Men altså; kun krim! 😉
Eh, nei, nå skrev jeg ikke helt sannt, for her er et rikholdig utvalg av turbøker og turskildringer også! 😉 Logisk nok!!!
Morro med et innblikk i din bokhylle!
Håper dere får en flott dag i sør!!!
Klemmer
Kjersti
Siv Anita: Og fullere blir de! 😉 Vi er vidt forskjellige når det gjelder forfattere. Jeg klarer ikke nordiske forfattere. Spør meg ikke hvorfor, er bare en greie. Men vi liker krim begge to ihvertfall 🙂
Tusen takk, det samme til deg!
Klem 🙂
Tove
Du har da ikke såååå mange bøker 😉 Jeg har ikke lest noen av dine anbefalinger. Men kan ha lyst til å se på de fra Ken Follett og kanskje Idas dans også. Jeg har lest Nålen av Ken Follet og 1 bok av Stephen King tror jeg. Men jeg liker ikke å lese overnaturlige ting så derfor blir det nok ikke noe mer av S King. Det samme med Sagaen om Isfolket. Leste en følgetong som gikk i et ukeblad en gang. Fin bok, men for meg så detter jeg litt av pga det underjordiske. Jeg tilhører dem som like gjerne leser nordiske forfattere som utenlandske, i hvert fall krim-bøker.
Jeg leser krim, thrillere og drama/romatikk. En blanding av dette så er jo boka perfekt 🙂 Jeg leser ikke på senga, men derimot så blir jeg ofte sittende når jeg først har begynt på ei bok. Jeg bare MÅ jo finne ut hvordan det går. Og så er det på’n igjen med ei ny bok. Ikke rart det ikke blir gjort noe fornuftig :-S Leste mye mere før. Nå sitter jeg altfor mye foran pc.
Kjersti
Tove: Hadde jeg hatt plass og råd, hadde jeg hatt antagelig det tredobbelte i antall bøker 😉 Drømmen er et stort hus med eget bibliotek 😉
Akkurat den jeg nevner her av King har ikke noe med hverken overnaturlig, underjordisk eller science fiction å gjøre. Men mange av hans bøker er så sykt fantasifulle at til og med jeg sliter litt. Så jeg forstår at King ikke faller inn under alles smak, han kan være rimelig sær 🙂
Du er som ei venninne av meg, du da, hun får nesten ikke lest lenger da hun vet hun ikke klarer å legge fra seg ei bok når hun først har begynt. Jeg tenker mer at så lenge jeg leser ett kapittel hver kveld, har jeg noe å glede meg til, og så varer boka lenger. Men ja, pc’en tar mye tid, ihvertfall for oss som lar den ta mye tid 😉
Tove
Uff ja,jeg må flytte meg vekk fra denne pc’n.
Å ha et eget bibliotek, hadde vært noe 🙂 Ellers så har jeg funnet ut at pocketbøker er bra nok.
Det blir fort sånn at når jeg har lest ei bok jeg ikke liker så skygger jeg unna den forfatteren siden. Ser forresten at du har flere forfattere i hylla di som jeg også leser. Men disse to bøkene er nok mine favoritter. Ikke krimbøker, men veldig mye annet. Tamara McKinley “Siste dans for Matilde” og Marius Gabriel “Syndens høst”
Ellers leser jeg mest krim for tiden. Da kan jeg dele bøkene med min bedre halvdel (han leser bare nordiske forfattere)
Jeg er nok for utålmodig til å bare lese 1 kapittel om dagen..
GOD HELG! Og takk for titten og tipsene 🙂
Kjersti
Tove: Du er ikke alene om å burde flytte deg bort fra pc’en, jeg sitter her altfor mye jeg også.
Pocketbøker er mer enn bra nok for meg også, og da får man automatisk råd til å kjøpe så mange fler 😉
Sånn gjør jeg også, spesielt hvis jeg ikke liker den første boka jeg leser av den forfatteren. Har jeg lest flere gode og det dukker opp en dårlig, så får forfatteren gjerne fler sjanser. Den Tamara McKinley-boka høres veldig kjent ut…men jeg har den ikke i hylla. Men jeg skal være på utkikk etter begge to, takk for tips!
God helg til deg også! Velkommen tilbake når som helst 🙂
Carina Josefine
Kunne likt meg i bokhyllen din 🙂 Krim og romaner leser jeg en del av. Dessuten kunne jeg storkost meg med E’s bokhylle: 2. verdenskrig er spennende, fasinerende og gripende å lese om!
Kjersti
Carina Josefine: Da har vi nok mye for din smak her ja 🙂 Jeg kan også, av og til, lese om 2. verdenskrig, men jeg liker ikke de dyptgående analysene og detaljene rundt det hele, blir liksom for mye på én gang.
Håper du har sett svaret mitt til deg i innlegget http://pilaris.net/blogg/svar-paa-noen-spoersmaal/ 🙂