En hage i kaos

For et par år siden fikk alle husstander i Halden uten tilknytning til offentlig vann og kloakk pålegg om å oppgradere avløpssystemene sine. Alle må nå ha godkjente anlegg av ett eller annet slag, eller koble seg til det offentlige nettet.

Siden kommunen ikke har planer om å bygge ut det offentlige nettet ut hit hvor vi bor, måtte vi dermed gå for et minirenseanlegg, og prosessen rundt dette ble satt igang for et års tid siden. At det skulle bli kostbart har jeg vært klar over siden dag én, men den delen av hjernen min som er naiv slo inn med en gang og tillot meg aldri å tenke på kaoset det ville medføre i hagen.

Fra tidligere har vi hatt to septiktanker nedgravd i hagen. Begge kumlokkene har vært lite synlige, og dermed ikke vært til hverken bry eller sjenanse. Men nå når alt skulle kobles sammen eller utenom og til den nye tanken, medførte det altså nevnte kaos. Om onsdag startet de, og dette var det jeg kom hjem til etter jobb (jupp, det blir tidlig mørkt for tiden).

Det var en gang en plen:

1 141115 111115 MinirenseanleggOg her har de gravd helt inntil det ene epletreet:

2 141115 111115 MinirenseanleggDe fortsatte jobbinga om torsdag, men tok en pause pga mye nedbør i går. I dag fikk jeg sett nærmere på hagen i dagslys, og slik ser det ut nå.

En av de gamle tankene ligger under bakken helt i forgrunnen av dette bildet:

3 141115 MinirenseanleggHer ser dere også hurdalsrosen min, og jeg håper den klarer seg til tross for at den har fått hard medfart.

Her er det nye anlegget kommet under jord:

4 141115 MinirenseanleggBak til høyre ser dere brudespireahekken, hvor de har vært nødt til å grave opp to av buskene. De står nå på jordet bak, og skal bli satt tilbake på plassene sine.

Foran brudespireahekken har jeg bærbusker. En stikkelsbærbusk, to solbærbusker, to røde ripsbusker, en hvit ripsbusk og en bjørnebærbusk. Sistnevnte kjøpte jeg for noen år siden, og nå i høst kom den med store gode bær. Denne busken tok gravemaskinen livet av. To av ripsbuskene ble gravd opp, dere kan se de stå midt i bildet, til venstre for epletreet. De to skal også settes på plass igjen, men jeg er usikker på om de kan settes nogenlunde der de sto pga rør og renseanlegg.

Her er kaoset fra en litt annen vinkel:

5 141115 MinirenseanleggJeg er fullstendig klar over at de som jobber her ute har gjort nøyaktig det de er nødt til å gjøre. Men jeg må få lov til å synes det er trist å se hagen slik som den er nå, og ikke minst at bjørnebærbusken min ikke lever lenger. I tillegg kommer det til å gjøre fryktelig vondt i bankkontohjertet når regningen skal betales, det er snakk om veldig mye penger som vi egentlig ikke har noen glede av. Selvsagt synes jeg det er bra å forurense mindre, det er ikke dét det går på. Men man har ikke mye glede av en septiktank liksom. Og hagen blir forhåpentligvis bra igjen den også, en vakker dag.

2 Comments

 • boerboelheidi

  Uff, det så ikke mye pent ut nei.Vi gjorde noe lignende for veldig mange år siden.. men det var fordi anlegget vårt var ødelagt. Gulrøttene ble tatt opp med gravemaskin, litt tidlig. Gikk med bærbusker og slik også.
  Slike utgifter er alltid kjipe, forhåpentligvis holder anlegget veldig lenge.
  man får ikke gjort så mye første året heller, for tar vel tid for at alt skal “sette seg”. Slik sett er det jo greit at vinteren står for døren, og man ikke får sett så mye til det.

  • Kjersti

   Heidi: *ler* Jaja, da slapp du å stå med bøyd rygg eller ligge på knærne og ta opp gulrøtter det året 😉 Sorry, men klarte ikke la være å se det humoristiske i det. Veldig kjedelig når man mister noe man ikke har lyst til å miste, sånn som bærbusker. Bjørnebær er det beste jeg vet av bær, så det ble ekstra sårt for meg når jeg endelig hadde fått busken til å trives.
   Anlegget holder forhåpentligvis i mange år, ihvertfall hvis vi nå klarer å venne oss til å ikke slippe ting ned i vasken som bakteriene i anlegget ikke liker. Sterke vaskemidler som f.eks. røråpnere er nå fyfy.
   Med tanke på at vi sjelden har store mengder snø her nede, vil jeg tro at jeg kommer til å se gjørmehaugen i hagen stort sett hele vinteren. Og skulle det komme mye snø, bruker vi jo hagen en del til å base med Nairo. Jeg får bare lukke øynene og se i en annen retning.