Halvveis over etter 24 år

Det er ingen hemmelighet at jeg ikke er glad i forandringer. Joda, det er noen forandringer som helt klart er velkomne og som absolutt både forenkler og forbedrer livet. Men på generell basis kan jeg med hånda på hjertet si at det er ganske mange forandringer jeg ikke ønsker velkomne. Jeg liker det som er kjent og kjært, trygt og godt.

Overgangen fra FM til DAB er i utgangspunktet ikke en forandring jeg har noe imot. Politikken og økonomien bak det er ikke interessant å diskutere, slukkingen av FM er nå gjort over hele landet, og vi må forholde oss til DAB.

Og det er derfor jeg nå dessverre må si at ett av mine langvarige forhold er halvveis over. Så lenge jeg kan huske, helt tilbake til P4s spede begynnelse for 24 år siden, har jeg kun hørt på P4 så lenge kanalen har hatt dekning der jeg har oppholdt meg. Det har aldri vært nødvendig å lagre andre kanaler i bilen, det er P4 som gjelder. Punktum.

For en måneds tid siden monterte Eileif DAB-adapter i bilen min. Og det tok ikke lang tid før jeg skjønte at utbygging av DAB-sendere i denne utposten av Norge helt tydelig ikke var blitt prioritert. Så jeg har tviholdt på FM helt til jeg skulle hjem fra jobb om fredag. Da var det tyst. Helt stille. Og jeg ble tvunget over på DAB.

Og før alle dere DAB-fantaster setter igang om korrekt montering og å bruke penger på bedre adapter. Joda, det kan helt sikkert ha noe for seg, men når man ser på dekningskartet, skjønner man at det antagelig ikke har noe for seg allikevel. Den røde streken er min vei til og fra jobb (og helt ned til svenskegrensa). Hvitt betyr ingen eller dårlig dekning:

Og det er nøyaktig det jeg opplever når jeg kjører, der de første hvite feltene kommer på vei fra byn og hjem, er nøyaktig der signalene begynner å falle ut. Jeg har litt bedre dekning hvis jeg drister meg til å prøve P3, men det ser jeg også hvis jeg endrer dekningskartet fra Riks til NRK.

Så jeg beklager, P4, men nå er vårt forhold dessverre halvveis over. Jeg får ikke hørt sporten eller 7-nyhetene på morgenen, og jeg får ikke hørt Even og Midt i trafikken med dagens spørsmål/meningsmåling og Popkonge på ettermiddagen. Det skjærer i hjertet, og jeg føler meg ordentlig fortapt med en stille bilradio, og jeg ønsker meg bedre DAB-dekning i området i julegave. For det bor faktisk folk i de hvite feltene også.

8 Comments

 • boerboelheidi

  Jeg er veldig glad for DAB 😀 Vi har nå mange kanaler å velge i, men den står stort sett på P7 hos meg. Før hadde vi P1, P2, og kanskje P3..
  Men jeg forstår veldig godt hva du mener, merker jo godt når vi er ute å kjører mange steder at radioen plutselig bli stille, uten at noen har slått den av 😛

  • Kjersti

   Heidi: Jeg skjønner at man blir glad for å få et større utvalg, og vi har dekning inne her hjemme, hvis vi lar DAB-radioen stå stille der den står.
   For meg er radio underholdning og informasjon i bilen, og nå får jeg ikke det halve veien til eller fra jobb. Helt stille. Og det synes jeg bare er dumt.

  • Kjersti

   Nøve: Det er en idé, men jeg går jo i så fall fremdeles glipp av nyheter på morgenen. Dessuten er jeg redd jeg ville blitt en veldig ukonsentrert bilfører 😉

 • Lillian Flaskerud-Lillegård

  Ja da er vi to, jeg har endt opp med en “nærradio” som egentlig er ganske langt unna. Variert musikk, og reklame fra butikker jeg aldri kommer til å kjøre 6-8 mil for å handle i. Mye å savne med P4 både innhold og de trivelige folka som småprater gjennom turen. DAB får jeg vente med til jeg får meg ny bil ned DAB integrert.

  • Kjersti

   Lillian: Det er nettopp de kjente og kjære stemmene jeg savner mest. Å vite umiddelbart hvem jeg hører når radioen slår seg på, er en av livets små gleder.

 • Tove

  Jeg hørte mye på P4 før i tiden (da jeg gikk med øreklokker med radio i) nå hører jeg mest på NRK, jeg blir så lei av reklamen på de andre kanalene. For øvrig så er jeg ikke spesielt fornøyd med DAB. Joda det har blitt flere kanaler tror jeg, men da må jeg jo gjøre en jobb med å finne dem for at jeg skal få noe glede av det 😉 Men det som skuffer meg er dekningen. Radioen forsvinner jo stadig vekk, der FM-radioen ikke hadde problemer. Nei, denne omlegginga syns jeg ikke noe om 🙁

  • Kjersti

   Tove: Reklamen hører jeg ikke lenger, det blir en bakgrunnsstøy som egentlig ikke er der. *ler* Man måtte jo gjøre en jobb for å finne kanaler på FM også, så det er jo ikke noe forskjell 😉
   Jeg tror ikke de noensinne har sett for seg 100 % dekning på DAB, og da er det vi som bor i utkantstrøk som må lide, dessverre. DAB er bra der det er dekning, og totalt ubrukelig ellers.