Hvilken bunad skulle jeg valgt?

I flere år har jeg hatt lyst på bunad. Sannsynligheten for at jeg noen sinne tar meg råd til bunad er veldig liten, men skulle det plutselig ramle en haug med penger ned i hodet mitt, er det jo greit å ha blitt enig med seg selv om hvilken bunad man skal ha først.

Jeg er ganske så opptatt av at man skal ha en stedstilhørighet til området bunaden kommer fra. Jeg vet at det er mange som ikke tar dette hensynet lenger, men det ønsker jeg å ta. Derfor ender jeg egentlig opp med 2 1/2 område å velge mellom. I tillegg er jeg opptatt av at jeg faktisk skal synes bunaden er fin, og det er vel det som skaper mest trøbbel for meg.

(ps! jeg ønsker ikke å stjele/bruke bilder uten å spørre først, derfor linker jeg heller til de forskjellige bunadene)

Oslo
Jeg bodde mine første 14 1/2 år i Oslo, og pappa var Oslogutt. Derfor er selvsagt Oslobunaden et alternativ. Den lyseblå synes jeg ikke er fin i det hele tatt, men den mørkeblå er egentlig ikke så verst. Så har du i tillegg Jubileumsdrakten, og den grå varianten med hvit skjorte er ganske fin, men jeg vet ikke helt om jeg liker at det er så mange forskjellige mønstre på skjørt, liv, skjorte og jakke.

Østfold
Jeg har bodd i Halden siden vi flyttet fra Oslo (se bort ifra noen få år i Aremark), og mamma er Haldenjente. Dermed er Østfoldbunaden med i dette, og joda, den er fin, men jeg kunne ikke tenke meg den selv. Det samme gjelder for Løkendrakten, den ligger vel et par hakk over Østfoldbunaden på ønskelista, men den er heller ikke noe jeg egentlig ønsker meg. For noen år siden kom jeg over en post på Facebook hvor det var noen som hadde startet å designe en Haldenbunad/Haldendrakt. Nå vet jeg ikke hva som skjedde med den, og jeg finner heller ikke noe når jeg søker, hverken på Facebook eller Google, men jeg husker jeg reagerte på at bunaden/drakten ikke hadde noe motiv fra festningen. Hadde det kommet en slik variant som jeg likte, hadde ikke valget vært vanskelig.

Troms
Jeg har ingen stedstilhørighet til Troms, men jeg er gift med en Vannøyværing (Vannøya ligger utenfor Tromsø, kort forklart), så sånn egentlig kunne jeg kanskje valgt Tromsbunaden. Men jeg må være så ærlig og si at jeg ikke helt liker den heller.

Så da spør jeg dere: hva ville dere valgt hvis dere var meg? Jeg vet det finnes utrolig mange fine festdrakter der ute, og det hadde helt klart vært et mye billigere alternativ, men det er noe i meg som sier at jeg burde velge noe med stedstilhørighet (selv om jeg mange ganger har drømt meg bort i googles bildesøk på festdrakter…). Er jeg bare sta og firkantet? Jeg har det jo ikke travelt, mener jeg, jeg føler meg heldig hvis jeg får meg en bunad/drakt før jeg er pensjonist. Men jeg trenger tydeligvis hjelp til å velge 🙂

10 Comments

 • boerboelheidi

  Det var en som skilte seg ut med det samme, syntes jeg.. Første jeg la merke til var fargen, og etterpå så jeg på resten, og joda 😀
  Måtte jeg valgt en av de du la ut link til, så hadde det garantert blitt grønn østfoldbunad. Men hadde hoppet pent over kysen..
  Har sett noen fantastisk fine festdrakter siste årene, noen er billige, men skal si noen er dyre av de også. Jeg hadde ikke hatt betenkelighet med å kjøpt meg festdrakt istedenfor bunad, om det var en jeg likte virkelig godt. Man kjøper jo noe man skal ha lenge.. så det er viktig at man liker den.
  Det er jo noe som heter damask også, der er det også utrolig mye fint, Men vet ikke om det er noe som er for hele landet, eller delt opp i områder.

  Jeg fikk rondastakk etter mamma da jeg konfirmerte meg, siden jeg passet rett inn i den. Men jeg liker ærlig talt ikke rondastakk så godt.. Gudbrandsdalens festbunad er fin, men kunne ikke tenkt meg den selv.
  For mange år siden så sa jeg at skulle jeg ha noen bunad, så skulle jeg ha en fra nord.. Og da nevnte pappa Lofotbunaden, og da ble det den 😀 Den er nydelig, men min har selvsagt krympet fælt siste årene..

  På en måte synes jeg at man bør velge en man liker, men jeg kunne aldri tenkt meg å hatt bunad som “bare” var fin. Jeg hadde aldri valgt Lofotbunad om ikke deler av familien kom fra der.

  • Kjersti

   Jeg har ingen problemer med å forstå at folk som ikke kommer fra Østfold synes Østfoldbunaden er fin, for den er jo det. Men jeg har sett meg lei på den, både i grønn og rød variant. Kysen er det ikke mange som bruker 😉
   Er ikke damask bare et stoff? Og ikke en drakt/bunad?
   Av de tre du nevner, likte jeg faktisk Gudbrandsdalen festdrakt best. Den minner egentlig en del om både Østfoldbunaden og Løkendrakta, en blanding av de to. Lofotbunaden er også fin, men jeg likte ikke helt den kantete toppen på livet. Rart det der at klær krymper 😉
   Jeg digger den lilla beltestakken fra Telemark, men kan jo ikke skaffe meg den selv, jeg har ingen tilhørighet der, og det hadde bare blitt feil.
   Så du synes festdrakt er like mye stasplagg som bunad? Jeg er kanskje rar, men jeg ser for meg at jeg på en måte måtte ha unnskyldt meg hvis jeg hadde en festdrakt og noen spurte hvor bunaden min kom fra, og så måtte jeg si at det “bare” var en festdrakt.

   • boerboelheidi

    Skjønner den med at “alle” har den, er slik jeg synes med Gudbrandsdalens festbunad.
    Her er Damaskkjolen https://www.norskebunader.no/nb/product/930/2029/damaskkjol Det finnes såå mange fine overdeler, her er den veldig vanlig. Men ser ut som den “tilhører” Oppland, vet ikke om andre steder har noe lignende.
    Ja jeg synes mange festdrakter er kjempefine, og hadde gått like stolt med det som med bunad, om jeg likte den. Lise Skjåk Bræk har noen fantastisk flotte festdrakter, de er nok dyre.. Men søker man på festdrakt på google,kommer det opp den ene flottere enn den andre, og ikke alle er rådyre.

    • Kjersti

     Heidi: Ser ut som den tilhører Oppland ja, men den var slettes ikke dum!
     Tittet kjapt innom Lise Skjåk Bræk, men de blir litt for fantasifulle og overdådige for meg. Minner meg litt om festdrakten til Oslo, selv om den er mer dempet i selv de mest fargesprakende variantene.
     Hmmm…kanskje jeg rett og slett må vri om tankegangen min litt og titte mer på festdrakter? Se f.eks her: https://vallandfestdrakt.no/festdrakter/festdrakt-dame Hermeline i sort. Eller Fjellvåken i sølvgrå eller lilla/lilla. Sukk! <3

     • boerboelheidi

      Ja se der 😀 Nydelige er de! Synes så absolutt du skal se seriøst på festdrakter, om det ikke er slik at du vet 100 % en bunad som du virkelig vil ha. Festdraktene er minst like staselige og flotte som bunad.

      • Kjersti

       Heidi: Det er helt tydelig ingen bunad jeg vet sikkert at jeg vil ha, det viser jo dette innlegget 😉 Jeg må bare endre litt tankegang, tror jeg 🙂

 • Eva Ohlsson

  Det är så fint med bunad, säger som dig när det regnar pengar ska jag köpa en bunad till mig och en till Trond 🙂

 • Røllander

  Jeg personlig synes man skal velge fra der stedet men er født . Derfor valgte jeg trønderbunad dengang jeg skulle kjøpe selvom jeg fint kunne valgt øst Telemark uten å skjems og som er mye finere enn trønderbunaden . Men min familie er fra Trøndelag og jeg er født der så stolt bar jeg min trønderbunad , sydd i Trøndelag så lenge den passer ( noe den ikke gjør lenger ?)

  • Kjersti

   Røllander: Da må det jo bli Oslo på meg, og den mørke Oslobunaden er jo fin. Men jeg er ikke sikker allikevel.
   Går det ikke an å sy om Trønderbunaden din, så den passer? Jeg er helt sikker på at det går an å legge inn altså 😀