Lys i internett-tunnelen

Det er utrolig mange fordeler med å bo på landet, men det er noen ulemper også. En av de er internettilkoblingen, som (bank i bordet) har vært rimelig stabil over lengre tid nå, men de første årene vi hadde det var det ikke mye å skryte av. Men! Vi har ADSL, og det er mange områder i Norge hvor de ikke engang har det, så jeg skal ikke klage så altfor mye.

For et par år siden fikk vi beskjed om at kobberlinjene som ADSL går gjennom (samme som fasttelefoni) skulle kobles ned i 2022, og vi har i ettertid fått beskjed om at det ikke finnes noen alternativer for oss, annet enn mobildata. Og selv om det er vel og bra, så er det ikke bra nok, da vil jeg heller beholde ADSL’en. Nå ble det i sommer avgjort at nedkoblingen av kobberlinjene skulle utsettes med noen år til, nettopp fordi det er så mange som ikke har noen gode alternativer, og det var jeg glad for.

I vinter (tror jeg det var), ble det annonsert at Halden kommune hadde søkt om og fått tildelt midler for utbygging av fiber, men jeg klarte ikke forstå artikkelen i Halden arbeiderblad godt nok til å skjønne om vi skulle få fiber hit eller ikke. Kommunen hadde nemlig ikke fått like mye penger som de hadde søkt om, så det var ikke nok til å bygge ut i de tre områdene de hadde ønsket, men jeg forsto ikke om vi var en av de to som skulle få eller ikke. Men jeg satt oss opp på interesseliste hos det firmaet som bygger ut fiber her i byen, og i går fikk vi brev! Der sto det at de skulle igang med utbygging, og at det bare var å legge inn bestilling. Hurra!

Jeg er fremdeles ikke sikker på at vi får det uansett, eller om det må et visst antall bestillinger til for at de faktisk bygger ut, så jeg oppfordrer alle Enningdøler som ønsker å beholde/få internettilgang til å bestille hos GP-gruppen <- klikk på linken for å komme direkte til bestillingsskjemaet. For hvis det ikke blir noe fiber og de kobler ned kobberlinjene uten at vi har noe godt alternativ, da er jeg jaggu ikke sikker på om jeg ønsker å bli boende her. Okay, jeg forstår at en trussel om at vi potensielt flytter antagelig ikke er så skremmende at folk bestiller bare av den grunn, men vi lever i en verden hvor ekstremt mye baserer seg på en internettilkobling, og vi kan bare ikke la sjansen gå fra oss.

6 Comments

 • boerboelheidi

  Vi bor jo veldig langt utpå landet, men fiber har vi 😀😀😀 Ikke sikker på hvor mange år vi ar hatt det, men begynner å bli noen. Her måtte man skrive under ang interesse også, og så var det noen som for rundt i ettertid.. Vi kunne få tv og alt på samme, men valgte å ha bare bredbånd.
  Det er dyrt, selv om man har bare billigste alternativet, men samtidig er det stabilt og bra nett, og det koster vel litt da.

  • Kjersti

   Heidi: Jeg vet det er et område ikke langt unna her hvor nabolaget gikk sammen og bestilte for sitt område, litt som et type sameie eller hva jeg skal kalle det. Det fungerer for et mindre område, sånn som husene i gata deres eventuelt. Her bor vi altfor spredt til at det ville vært et alternativ, så jeg håper inderlig det blir noe av den offentlige utbyggingen.
   Vi kunne også få tv med på kjøpet, men det var ikke aktuelt.
   For oss er det snakk om en gigantisk mye bedre linje for bare kr. 30,- mer i måneden enn vi betaler nå. Ja, det er dyrt, men jeg ser på det som billigere med en mye bedre linje for bare den lille økningen i pris.

 • Sognafaret

  Jeg har samme problemet som deg, det er ikke noe alternativ. Jeg gikk for parambol løsningen fra Bredbånd. Jeg kan ikke skjønne at de ikke kan trekke ut kobberkabelen og putte inn fiberkabel i samme hullet. Det må da bli billigere enn å grave alt nytt.

  • Kjersti

   Sognafaret: Vi har fått beskjed om at de kommer til å legge fiberkabelen mye i luftstrekk, og da bruker de jo samme stolpene som kobberlinja går i i dag, ihvertfall. Men, og nå gjetter jeg egentlig, det er nok dyrere å reparere fiberkabelen enn kobberlinja, og da vil de nok grave ned mest mulig for å minimere risken for skader. Så da blir det dyrere ved oppstart og billigere vedlikehold. Trur eg 🙂

 • Tove

  Her får vi også melding om at ADSL forsvinner om 1-2 mnd. Det er vi IKKE glad for.

  • Kjersti

   Tove: Har dere ikke fått noe som helst beskjed tidligere? Og har dere ikke noe alternativ?