Ny sofa?

Vi har i dag løsningen 1+2+3 i stuekroken, en løsning som innredningsmessig er veldig bra. Eileif koser seg i reclineren, jeg sitter/ligger sidelengs i 2-seteren, og 3-seteren blir stort sett bare brukt når vi har besøk eller når Nairo får for seg at han skal ligge der (han ligger ellers på gulvet eller sammen med meg i 2-seteren). Sofagruppen er i falskt skinn, og jeg kjøpte det billig like etter at jeg kjøpte huset for over 10 år siden. Hverken Arkas eller Nairo har fått lov til å herje oppi der, men begge to har/har hatt fri tilgang til sofaene, så noe slitasje er det helt klart, selv om de har holdt seg bemerkelsesverdig bra.

I høst var det ett eller annet som tok kvelden i den delen av 2-seteren jeg sitter (sikkert sofaens måte å si at jeg skal slanke meg på :p ). I tillegg begynner jeg å bli lei av å ikke ha noe ryggstø når jeg ser på tv, da må jeg i så fall legge meg helt ned.

Så jeg har begynt så smått å se etter ny sofa, og med tanke på at jeg ikke hverken vil eller har råd til å bruke en haug med penger på sofa, må jeg se på billige varianter nå også. Og her om dagen kom jeg over disse, begge hos Møbelringen:

1 220516Bildet er lånt herfra.

2 220516Bildet er lånt herfra.

Forskjellen på disse to er at seteputene er vendbare på den nederste. Nakkestøtte må uansett kjøpes separat.

Den første tingen som gjør meg skeptisk til begge disse er at de er i stoff, noe som selvsagt ikke er like slitesterkt som skinn eller falskt skinn. Den andre tingen er ryggputene, som jeg er redd blir fort deformerte.

En annen ting som gjør at det blir en liten utfordring, er plasseringen. Her er stua:

3 220516 StuaFørst må dere se for dere at sjeselongdelene på de to potensielle sofaene bytter plass, da vi helt til høyre i bildet har en verandadør, så den lengste “utstikkeren” må være til venstre i stua.

På hver side av 3-seteren bakerst i bildet har vi hjørnebord. Jeg er ganske enkelt avhengig av hjørnebordet “mitt” (det til venstre), og kan ikke belage meg på å ikke ha tilgang til det. Men det er ikke nok plass til et hjørnebord på hver side av ny sofa, så da må jeg i så fall sette begge bordene mellom venstre vegg og sofaen, da vil det være 5 cm å gå på mellom sofaen og ytterveggen til høyre. En slik plassering vil også utseendemessig være best, for da kommer sofaen nogenlunde midt på bakveggen, under lampene og det store bryllupsbildet. Ulempen med det er at jeg må strekke meg over ryggstøet for å komme til det innerste hjørnebordet, det som vil bli nærmest der jeg sitter (husk å speilvende sofaene i tankene deres).

En annen ulempe er at Eileif mest sannsynlig ikke kan beholde reclineren sin, siden vi må snu stuebordet, og både det og sofaen da stikker såpass langt ut at stolen bare vil stå i veien og ikke ha en bra plassering i forhold til tv’en (som dere ser fremst til venstre i bildet). Men han sier han er klar for å sitte i sofaen også, så det er kanskje ikke et så stort problem allikevel?

En annen mulighet ville vært å ikke speilvende sofaen, men plassere den med ryggen mot venstre vegg. Plassmessig går det fint (og Eileif ville mest sannsynlig kunnet beholde reclineren), men da ville sjeselongdelene ikke hatt noen funksjon, og det ville blitt langt bort fra “mitt” hjørne til hjørnebordene, som da hadde måttet stå ved siden av hverandre bak til høyre i bildet.

Det jeg ser på som den aller største fordelen, og som veier opp for mer enn bare én ulempe, er at jeg får sitte mye bedre enn jeg gjør i dag. Når det gjelder hund i stoffsofa, så ser jeg for meg at jeg legger ut pledd på det/de stedet/stedene Nairo ønsker å ligge, for på den måten beskytte sofaen fra både klør, fukt og sand.

Selv om begge disse sofaene er rimelige, så er det allikevel mye penger for oss. Og jeg er så usikker på om det er lurt å investere i en av disse, eller om det blir et totalt bomkjøp. Når jeg er usikker på andre ting jeg vurderer å kjøpe, så pleier jeg å la det gå noen uker. Hvis jeg ikke klarer å få varen ut av hodet, vet jeg at jeg ikke kommer til å angre på kjøpet. Men nå trenger jeg innspill fra dere. Er det noe jeg ikke har tenkt på, uansett om det gjelder plassering eller hvor praktisk en slik sofa er? Har dere erfaring med tilsvarende sofa og det å ha dyr i den? Alle tilbakemeldinger er velkomne!

12 Comments

  • Kjersti

   Lillian: Det er absolutt en mulighet, takk for tipset! Skal ta med det i grublinga mi 🙂

 • Annikken

  Å du sier jeg tenker for mye ?, det går fint an å impregnere stoff sofa sånn at den tåler mere smuss . Bare til info hvis du ikke har tenkt på det , ellers kan jeg ikke hjelpe deg for du har tenkt ut alt på forhånd , men personlig ville jeg beholdt reclineren .

  • Kjersti

   Annikken: *ler* Der tok du meg :p
   Var ikke klar over at det går an å impregnere, takk for tipset!
   Eileif vil nok helst beholde reclineren, men jeg tror det blir dårlig sikt fra den mot tv’en hvis det blir sofakjøp, så vi får se.

 • Lene

  Har du tittet på Ikea? Vi har den hjørnesofaen som heter Ektorp, og stoffet på den er veldig slitesterkt, nesten som olastoff. Ryggputene har riktignok mista fasongen noe, men både katter og hund har bidratt på denne fronten. Den er veldig myk å sitte i, putene er tjukkere enn de ser ut på bildene på Ikea sine nettsider. Har hatt den i over fire år nå, og jeg tilbringer en god del tid i den *plystre* Den har ennå ikke informert meg om at jeg burde slanke meg (jeg veier nærmere 100 kg), og sitteputene har fortsatt masse spenst. Vi er altså veldig fornøyde med den sofaen, og synes vi fikk veldig mye og bra sofa for en rimelig pris.

  • Kjersti

   Lene: Hjørnesofa fungerer dårlig her, for da blir det veldig langt til hjørnebordet mitt for meg. Men jeg ser at den ser god og myk ut.
   Jeg vet at kvaliteten hos Ikea har tatt seg opp med årene, men det er allikevel ganske imponerende at den holder så bra som du sier, spesielt med dyr i huset.
   Takk for tips! 🙂

    • Kjersti

     Lene: Men da er jeg tilbake til samme problem som jeg har nå, nemlig at jeg ikke har ryggstø når jeg skal sitte-ligge og se på tv.

 • marte

  følg med på kjøp/salg-sider på facebook! folk bytter ut sofaen oftere enn… ofte nok! 🙂 fin sofa til fiiiin pris!

 • boerboelheidi

  Gleder meg til å se hva du ender opp med 😀
  Vi har hatt sofaen vår noen år, og den er diger.. jeg visste da vi kjøpte den at den egentlig var for stor, men vi “trenger” plassen i en stor sofa, så da ble det komfort foran en lekker stue.. jeg skriver heldigvis ikke noen interiørblogg 😛
  Sofaen vår er forresten veldig lik de du har bilde av, bortsett fra at vi har te brede seter i midten, og den ikke er stoff.. så den er kanskje ikke så lik likevel, hehe.

  • Kjersti

   Heidi: Jeg er fremdeles veldig usikker på hva det blir til…
   Jeg har sittet i sofaen deres, og den er utrolig god og ikke minst stor, så jeg forstår hvorfor dere endte med den. Men den vil heller ikke funke her hos oss.
   *ler* Nei, den er kanskje ikke så lik allikevel 😉