Om å overføre cacher til GPS

Det finnes mengder med måter å overføre cacher til GPS på. Jeg har i mange år gjort det som antagelig er den mest tungvinte og tregeste måten, nemlig å gå inn på cachesiden og trykke Send to my GPS:

For mitt bruk har det fungert strålende, selv om det har tatt tid de gangene vi har skullet ta en lang trail.

For ikke lenge siden oppdaget jeg at jeg ikke trengte å gå helt inn på cachebeskrivelsen, jeg kunne gjøre det fra den lille infoen man får når man trykker på en cache på kartet:

Fremdeles tar det lang tid, men det tar kortere tid enn måten beskrevet over.

Disse to måtene har fungert fint i Firefox i alle år, men, og nå skal jeg begi meg inn i språk og terminologi jeg ikke er helt sikker på, den plug-in’en man trenger for at dette skal fungere blir ikke lenger oppdatert, og derfor fungerer det ikke lenger i Firefox. Jeg har forsøkt både Chrome og Opera, men det fungerer ikke der heller. Heldigvis går det fremdeles i Safari.

En annen måte er å putte cachene inn i en liste, og så overføre alle cachene i lista:

Forsåvidt en ganske grei og smidig måte, men såvidt jeg har skjønt, må man da inn på cachebeskrivelsen for hver cache.

Man kan også derfra lage en PQ, eller gå via PQ-siden og lage den derfra:

Og få en .gpx-fil derfra. Også helt greit, men litt tungvint i mine øyne. Og det å få tilsendt disse .gpx-filene har jo sine begrensninger.

En siste måte, som jeg oppdaget i høst når jeg kjøpte aktivitetsklokka, er å overføre cachene via Garmin Express:

Går vel stort sett ut på samme måte som å sende cacher fra en liste, men sikkert med modifikasjoner.

Så har du flere muligheter, som å bruke wifi hvis GPS’en din støtter det, å bruke gsak (som jeg faktisk har brukt noen timer på å prøve å forstå, men uten hell), og å bruke cachetur.no (som jeg bruker stort sett bare når vi skal cache langt hjemmefra, men som såvidt jeg vet ikke gir deg muligheten til å automatisk overføre mange cacher for et gitt område, f.eks. alle i Bergen kommune). Og sikkert enda flere måter som jeg ikke vet om.

Så, som sagt, det er mengder med måter å overføre cacher på. Spørsmålet er egentlig: hva er best for deg og måten du cacher på?

Tidligere har mine cacheturer vært veldig bestemte og planlagte. Vi skal kjøre til den skogen og gå den trailen, da overfører jeg nøyaktig de cachene. Jeg skal handle i de butikkene i Sarpsborg, da overfører jeg de cachene som ligger i nærheten. Vi skal på ferie til sørlandet og oppholde oss i dét området, da overfører jeg de cachene som jeg kunne tenke meg å ta i nærheten. Punktum.

I det siste har det på planlagte turer blitt mer spontancaching, noe som gjør alle de nevnte overføringsmetodene ubrukelige, for jeg vet ikke hvilke cacher vi spontant skal ta (å planlegge spontancaching er liksom en selvmotsigelse 😉 ). Da har jeg faktisk kunnet bruke et par-tre timer på å overføre alle potensielt mulige cacher langs avtalt rute, for å være sikker. Og skulle det være at vi stoppet ved en cache jeg ikke hadde overført, måtte jeg skrive den opp i boka som alltid er med, så jeg hadde en mulighet til å huske å logge den.

(Som en liten bisetning må jeg her skyte inn at jeg ikke er noe glad i å cache med mobilen, men jeg har nylig lært meg hvordan jeg offlinelogger en cache i c:geo, sånn at jeg slipper å skrive den opp i boka. I tillegg har jeg også akkurat lært meg hvordan drafts fungerer på GPS’en, og disse to tingene i kombinasjon gjør livet ganske så mye mer enkelt!)

Så over til problematikken. På planlagte turer foretrekker jeg fremdeles å bruke den mest tungvinte måten, det vil si en av de to øverste måtene. Men siden det nå bare er Safari dette fungerer i, er det jo en reell risiko for at det faktisk slutter å fungere på et tidspunkt, og hva gjør jeg da? Da må jeg jo bruke lister, PQ’er eller Garmin Express, og jeg misliker alle tre variantene. Og finnes det noen som helst måte å overføre alle cacher i et område på, uten å bruke gsak?

Jeg vil veldig gjerne høre fra dere som jevnlig bruker GPS fremfor mobil når dere cacher. Hva er din foretrukne måte å overføre cacher på? Og veksler du mellom flere måter avhengig av hva slags cachetur du skal på (planlagt tur, spontancaching eller annet)? Hvis du mener du vet om den perfekte måten for meg å overføre cacher på, spesielt mange/alle cacher i et område, så er jeg ekstremt glad i teskje-forklaringer som sier trykk der, velg ditt og datt, trykk her osv. Men gsak er ikke aktuelt for meg før jeg er pensjonist og kan betale noen for å bruke en helg på å lære meg.

6 Comments

 • Lars Christian Evensenrs

  for overføring til GPS sverger jeg til GSAK for håndtering av cacher. Peer lastes jevnlig inn i GSAK og data overføres derfra til GPS (enten hele Norge / Sverige eller kun de områdene jeg skal til, alt etter hva hømøret sier)

  Dog, så er mengden cacher man kan overfør på denne måten styrt av GPS typen du har. På nyere Garmin GPSer som kan benytte GGZ formatet så er det ikke noe problem, men for eldre bokser som bruker GPX formatet er det noen begrensninger.

  Stikk innom et event en eller annen dag så skal jeg sikkert klare å vise deg hvordan jeg gjør det.

  • Kjersti

   Lars: Jeg har brukt noen timer på å prøve å forstå gsak, men jeg forstår det rett og slett ikke. Og det jeg trenger hjelp til, er ikke å se hvordan noen gjør det, men å sette det opp på min pc med riktige utvalg eller hva det nå heter, sånn at f.eks. mine utlegg ikke blir med, at de jeg allerede har funnet ikke blir med osv. Så tusen hjertelig takk for tilbudet, men det er her hjemme på min stasjonære pc det må gjøres en jobb 🙂
   Jeg har forøvrig det jeg tror er en nyere GPS (Garmin Oregon 700), så jeg tror ikke den er noe problem.

 • Lars Christian Evensenrs

  Glemte forresten en variant. Når du skal på en tur uten spontan caching så er det veldig lett å gjøre dette via cacheturassistenten, for så å bestille en PQ for den turen via nedlastingene. Da kan du bare legge den inn på GPSen og voila, du er klar for tur.

  • Kjersti

   Lars: Cacheturassistenten glemte jeg å nevne i innlegget mitt. Den har jeg faktisk hatt lyst til å prøve, men jeg fikk ikke engang lastet ned fila. Så der trenger jeg tydeligvis også hjelp…
   Jeg synes selv at jeg er rimelig oppegående på bruk av pc, men noen ting gjør at jeg føler meg som en utdødd dinosaur, og disse tingene er helt klart noen av de 🙁

 • reybr

  Bruker masse forskjellige varianter, men ettersom jeg har en rimelig gammel GPS med begrenset kapasitet blir det sjelden noe spontancaching med den. Alt av spontancaching utføres med mobil (og drafts)

  Hvis det er få cacher som skal over på GPSen laster jeg bare ned hver enkelt GPX fil til PCen og kopierer de over. Da gidder jeg ikke styre med PQer og cacheturer etc.

  For litt flere planlagte cacher bruker jeg cacheturassistenten til å legge cachene inn på Cachetur og så PQ derifra. (I tillegg til at jeg eksporterer turen til en liste på gc.com for å få dem for seg selv på mobilen også). Det hender forsåvidt også at jeg bruker Project-GC sin Virtual GPS og eksporterer til PQ derifra, men det er ytterst sjelden.

  Hvis jeg av en eller annen grunn skal ha alle cachene i et område inn på GPSen, blir det GSAK. Alt annet blir for tungvindt.

  • Kjersti

   reybr: Som jeg svarer Lars her, så glemte jeg å nevne cacheturassistenten i innlegget mitt. Jeg har hatt lyst til å prøve den, men fikk ikke lastet ned fila, så der trenger jeg tydeligvis hjelp, i likhet med når det gjelder gsak.
   Project-gc sin Virtual GPS har jeg aldri hørt om, men siden du bruker den så sjelden, er det kanskje ikke noe å sette seg inn i?