På julemarked både i går og i dag

Etter turen på Venås med Nairo i går, dro vi direkte til festningen og julemarkedet der. Eileif er ikke særlig glad i sånt, så derfor var han hjemme. Jeg var på jakt etter en spesiell ting som jeg ønsket meg selv og som også skulle gis bort til jul, men det var dessverre utsolgt og ikke ventet inn igjen før i januar 🙁 I tillegg ville jeg jo se etter andre potensielle julegaver, selv om jeg faktisk er ganske ferdig med julegaveplanleggingen. Gjelder bare å få kjøpt gavene før jeg kan si meg helt ferdig.

For første gang var julemarkedet i år utvidet til å også befinne seg på Place d’Armes, og det var ordentlig koselig:

Jeg startet uansett med å gå inn i indre festning og titte der. Mye å se på, og det største problemet var faktisk å finne alle butikker og utsalg, da noen av de lå bortgjemt i små smug. Og det var alt ifra Norges- og Haldenreklame i butikken til Halden turist, via hjemmelaget strikketøy og glasspynt og smykker og kranser og treverk, via sjokolade og såpe og lys og mandler, til billetter til neste års opera på festningen. I tillegg til alle små boder med mat man kunne spise der og da, og bokutsalg og helt sikkert enda mer som jeg ikke husker i farten.

Juletreet på Dronningens bastion var tent:

Og utsikten over sentrum var upåklagelig, selv i litt ruskete høstvær:

Idet jeg prøver å finne veien ut fra en labyrint av utsalg og kafé inne i en bygning, ser jeg et tynt skjerf/sjal som jeg faller pladask for. Prisen avskrekker meg, så jeg går derfra, og på vei tilbake mot bilen bærer jeg bare en liten pose med hjemmelagede marsipangriser til Eileif og sjokolade med havsalt til meg selv.

En kort stopp for å ta bilde av en vakker trapp:

Da jeg kom hjem, klarte jeg ikke helt å slippe tanken på skjerfet, og etter en meningsutveksling med venner på Facebook, slo tanken meg om å spørre Eileif om han ville gi meg skjerfet til jul. Så kunne jeg i så fall ta med meg Nairo til by’n i dag igjen, gå en tur ett eller annet sted, og så stikke innom festningen igjen. Jeg visste jo ikke hvilken butikk som hadde utsalget med skjerf, så jeg måtte benytte muligheten.

Ikke bare sa Eileif ja til å gi meg skjerfet i gave, han foreslo helt på eget initiativ at vi skulle dra ned begge to! Den mannen er rett og slett for god til å være sann, ikke bare skulle jeg få det fine skjerfet, men han skulle i tillegg gjøre noe for meg som han hater!

Så i dag dro vi igjen til sentrum, og startet dagen med litt caching. Så kjørte vi til festningen og satt kursen rett mot utsalget. Jeg fant igjen skjerfet, betalte, og oppdaget i samme sekund at det var Halden Spa & Velvære som hadde utsalget, så skjerfet kunne jeg fått tak i når som helst 😉

Nå har dere sikkert skyhøye forventninger til hvor lekkert dette skjerfet må være, siden jeg falt så nesegrus for det. Og det ER lekkert, men egentlig ikke noe ut over det vanlige:

Litt vanskelig å se de ordentlige fargene, men det går i en blass olabuksefarge, i en lys grå-beige farge, og i en litt mørkere gammelrosa farge. Og jeg tror det kommer til å passe perfekt til mange av de nyere plaggene mine.

Litt mer shopping ble det også. Eileif er veldig glad i spekepølse, så da ble vi enige om at han skulle få det av meg til jul. I tillegg er det spennende med litt nye smaker på ost, så da ble det en røykt gulost med skinke, en kremet gårdsost (vakuumpakket), og den gode, gamle nøkkelosten:

Til venstre står det karamellkjeks fra Nederland, en helt fantastisk kjeks som jeg ved et par anledninger har smakt på jobb.

Så det ble litt mer shopping på julemarkedet enn jeg hadde regnet med, og helt klart shopping av andre ting enn jeg hadde planlagt. Men fornøyd er jeg!

6 Comments

 • boerboelheidi

  Der var det ja 😀 Og det ser fint ut. Veldig greit når det er slik man kan bruke til flere typer klær. Av det jeg ser så ser mønsteret veldig fint.
  Morsomt med slike markeder der man kan gå å titte på så mye forskjellig 🙂

  • Kjersti

   Heidi: Hadde Eileif sagt at han ville pakke det inn og legge det under juletreet, så hadde ikke bildet kommet før i romjula 😉
   At fargene er sånn at man kan bruke det til forskjellige klær var helt midt i blink. Og mønsteret er ikke mer enn streker inn i hverandre i overgangene mellom fargene.
   Julemarked er veldig koselig, ihvertfall så lenge det ikke bare er billige “juggel”-boder som det pleier å være på mat- og havnefestivalen i juni.

 • Fia

  Jag trodde du pratade om någon fabriksfärgad vanlig scarve när du tycte 300 pix var dyrt. En sådan handfärgad i linnekvalité tycker jag nog det var billigt snarare.
  Jag har nog aldrig förstått värdet och timmarna av handarbete innan jag började själv, helt plötsligt inser jag vad många timmar som ligger bakom mammas virkade överkast, målade tavlor, stickade tröjor och hundkoppel 😉 Och handfärgade scarves. Om man har råd sedan är en annan sak, handarbete är ju lite av lyxvaror 🙂

  • Kjersti

   Fia: Jeg er fremdeles ikke sikker på om dette er håndlaget eller fabrikkprodusert, men det gjør egentlig ingenting så lenge det ble en julepresang.
   Det har du helt rett i, håndlagede ting koster mye mer enn materialet man har brukt, for det tar ekstremt mye tid å lage. Og selv om man gjør det fordi man koser seg med håndarbeidet, så må man jo få litt igjen for jobben hvis man skal selge.
   Det er også sant, man velger jo selv om man tar seg råd til å kjøpe de dyrere hjemmelagede tingene, eller holder seg til masseprodusert 🙂

 • Tove

  Det er ofte spennende og koselig å tusle rundt på julemarkeder. Gratulerer med nytt fint skjerf! Ser ut til å være fine farger på skjerfet ditt.
  Mmmm sånne nederlanske kjekser er gode 🙂

  • Kjersti

   Tove: Det er det absolutt. Julestemningen uteble for min del, men det er helt greit.
   Takk!
   Ja, de er supergode!