Turister i egen by

I dag skulle jeg endelig få noen timer sammen med C! Vi hadde egentlig planlagt å ta en tur til Sarpsborg, men siden været var så dårlig, bestemte vi oss for heller å være turister i egen by. Og etter å ha sett de siste 10 minuttene av håndballkampen hos henne (nok en seier for damene våre!), så dro vi først til Bryggerhuset for å spise lunsj:

(ekstremt irriterende at jeg ikke så at bildet ble uklart….)

Så hadde vi billetter til omvisning på Rød Herregård. Jeg tror det er ca 20 år siden jeg var inne på Rød Herregård sist, så jeg gledet meg veldig. Mye husker jeg jo, men mye ble også nytt. Skal ikke prøve å gjenfortelle så veldig mye, men heller la noen få bilder fortelle. Sånn som denne samlingen av, tja, det må da være sverd og sabler?

Kanskje noen kårder også?

Og så dette, fra spisestuen:

I gamle dager kunne det dekkes til 60 personer her, da var det nemlig ikke noen vegg bak skapene i bakkant, så spisestuen kunne utvides inn i det som nå er kontorer. De har bestikk og servise til 80 personer. Jeg ble like fascinert av taket som av borddekkingen.

Her et bilde fra det som i dag er inngangshallen, men som tidligere var 4 rom:

En av eierne var, som dere ser, ivrig jeger, bildet mitt viser bare en brøkdel av gevirer og geværer. Da den store bjørnen nederst til høyre ble skutt, oppdaget de at det var en binne med unger. Ungene ble tatt med levende tilbake til Halden, og ble etter kort tid avlivet og stoppet ut. Den ene har i løpet av årene blitt borte, den andre ble påmontert hjul og ble brukt som leke for menneskebarna i huset, derfor mangler den ører.

Lysekronen av gevir er også verdt å nevne, etter karbondatering av gevirene viser det seg at de er mellom 2000 og 3000 år gamle!

Og så måtte jeg bare ta bilde av denne fantastiske safen:

Hadde ikke vært meg imot å ha en safe i hus hvis de hadde vært like fine å se på som denne 🙂

Er du i Halden og har den minste interesse for historie og gammelt interiør og gamle møbler, anbefaler jeg en tur inn på Rød Herregård. Koster kr. 40,- pr. person og varer i 45 minutter, og det er ikke mulig å gå inn uten guidet tur.

I år har Rød Herregård to åpne utstillinger, en med keramikk og en med porselen. Vi gikk gjennom begge, mye interessant og fint å se på!

C og jeg klarte stort sett å holde tyst imens vi var på omvisningen, men ellers har skravla gått i ett, og vi har fått dekket et bredt spekter av samtaleemner, akkurat sånn det skal være når vi møtes. Og så er det bare 9 dager til vi sees igjen! Tusen takk for turen i dag, som alltid veldig koselig!

2 Comments

 • Tove

  Et imponerende sted, virker det som. Takk for titten 🙂
  Man skulle vært mye flinkere til å være turist i eget område.

  • Kjersti

   Tove: Rød Herregård er en opplevelse. Både ved å ta turen inn, men også ved å rusle rundt ute på egen hånd. Både den nærliggende hagen og selve parken er åpen hele året, og det er både fysiske cacher og lab-cacher der 😉 På en fjellvegg finnes det et kongemonogram, det finnes en eremitthule og en bjørnehule der (jeg har aldri sett de to sistnevnte, men nå vet jeg i hvilken retning de ligger), du får en nydelig utsikt over innseglingen til Halden, og du kan besøke gårdens private gravplass, som ligger et stykke ned i parken. Vel verdt å bruke et par timer på!
   Det skulle man absolutt. Geocachingen er en god hjelp i å få til nettopp det 🙂