Føljetongen om Nairo og vinden

Jeg har flere ganger fortalt dere om Nairo og vinden. Nairo liker ikke å være på soverommet i 2. etasje når det blåser mer enn 4-5 m/s, han er ikke direkte redd, men han er ukomfortabel. Klarer ikke slå seg til ro, står ved døra og småboffer og trives ikke. Vi har forsøkt å la døra være åpen, men da står han i gangen og småboffer istedenfor. Vi har forsøkt at Eileif og Nairo ligger på gjesterommet i kjelleren, men der trives han heller ikke. Så løsningen har vært at Eileif har lagt seg på sofaen i 1. etasje, for i 1. etasje er ikke vinden noe problem.

En stund før jul kjøpte jeg Adaptil til å ha i stikkontakten. Jeg synes ikke den har fungert noe i det hele tatt, og jeg tror forklaringen er todelt. På den ene siden er Nairo generelt en engstelig fyr, og ting som kanskje hjelper for gjennomsnittlig redde/engstelige hunder er antagelig ikke like virkningsfullt på han. I tillegg tror jeg at Adaptilen kanskje kunne hatt bedre virkning hvis jeg hadde hatt en i en kontakt i stua i tillegg, for på den måten å gi en mer jevn påvirkning.

Like etter nyttårsaften ble jeg tipset om at lavendelolje kan ha en beroligende effekt, så vi gikk til innkjøp av en liten flaske. Den første natta vi skulle prøve ut dette hadde jeg på a.l.t.f.o.r mye olje på buffen vi skulle bruke, noe som endte med at Nairo så kvalm ut, og både Eileif og jeg synes det var rett ut ubehagelig. Den natta gikk Eileif og Nairo ned i stua igjen og sov.

I tillegg har jeg funnet ut at Nairo føler seg litt mer komfortabel så lenge lyset står på på soverommet, så det kan hjelpe de gangene det ikke blåser altfor mye.

Natt til søndag skulle det blåse noe veldig her, 12-14 m/s. Selvsagt er det da lettere for Eileif å legge seg rett på sofaen istedenfor å prøve på soverommet, men vi kan jo ikke ha det sånn resten av Nairos liv. Så jeg ba pent om han ikke kunne forsøke oppe, noe han gjorde. Noen få dråper lavendelolje på buffen, buffen liggende på gulvet i nærheten av der Nairo pleier å sove, og en nattbordlampe tent. Utrolig nok fikk vi sove 3-4 timer før Nairo begynte å boffe, og da han ikke gikk og la seg da jeg ba han om det, vekket jeg Eileif og de la seg nede. En halv natt på soverommet i såpass sterk vind er absolutt et fremskritt, og jeg var superstolt!

Natt til i dag skulle det også blåse ganske kraftig, rundt 10 m/s. Eileif gikk med på å legge seg oppe, jeg tok ikke noe mer lavendelolje på buffen da det fortsatt luktet ganske mye av den, men vi lot lyset stå på. Nairo boffet én gang og gikk et par runder på gulvet, så la han seg ned, og jeg våknet ikke noe mer før jeg faktisk skulle stå opp! Enda mer stolt! 😀 Jeg aner ikke om det er lavendeloljen, lyset, Adaptil’en eller noe helt annet, eller en kombinasjon av alt sammen, men nå ser det endelig ut som vi er på rett vei (bank i bordet!), og jeg håper inderlig at det fortsetter sånn!

Og sånn på generell basis kan jeg vel si at Nairo virker mer voksen og litt mer trygg nå etter at han fylte 4 år, så det kan sikkert også ha en innvirkning på vindproblemet.

Sove med hodet på beinet mitt i den trange 2-seteren i stua klarer han veldig fint, uansett om det blåser eller ikke 😉

1 130115 030115 Trøtting på beinet mitt

6 Comments

 • boerboelheidi

  Så bra at det går så fremover, og det går jo egentlig veldig fort også synes jeg. Samme hva det er, bare det hjelper ja, men jeg tror nok også at kanskje alderen kan ha litt å si, han begynner jo å bli en voksen hund 😀
  Sofakos er alltid kos, søt han er der 🙂

  • Kjersti

   Heidi: Nja, med tanke på at problemet dukket opp for over et år siden, så går det jo ikke akkurat fort. Men det har vært vanskelig å finne ut hva slags løsninger vi skulle prøve, og jeg har grublet mye på dette. Så hvis vi nå har funnet noe som fungerer nogenlunde, er jeg storfornøyd! Sant det, at begynner å bli stor gutt 🙂 Har alltid hørt at lapphundene bruker tid på å bli voksne i hodet, men jeg hadde ikke trodd at jeg skulle se såpass mye endringer fra 3 til 4 år.
   Sånn ligger han nesten hver dag, noen dager lengre og noen dager kortere. Veldig koselig, og litt ukomfortabelt for meg 😉

 • Nøve

  Det går seg nok til, på den ene eller andre måten! Nalle likte ikke vind da han var yngre. Ville helst ligge ute og ha oversikt… Nå er han likegyldig 🙂

  • Kjersti

   Nøve: Så bra at Nalle vokste det av seg! Det gir håp for oss også, selv om det ser ut som vi har en nogenlunde fungerende løsning nå. For det absolutt beste er jo om Nairo slutter å bry seg også 🙂

 • Tove

  Dette høres jo lovende ut 🙂 Håper dette er det som skal til eller at han vokser det av seg.
  På Barfi syns jeg det går andre veien. Hun reagerer mer på både raketter og uvær nå enn før. Ja bare sånn for å få ned forhåpningene dine altså 😉 😉

  • Kjersti

   Tove: Jeg er strålende fornøyd så langt, og jeg håper det går den rette veien.
   Æsj, så dumt! Nei, Nairo får ikke gå i den retningen, hverken når det gjelder raketter eller uvær eller noe som helst annet! 😉