Vinterredsel

Nei, jeg er på ingen måte redd for vinteren. Jeg er egentlig ganske glad i vinteren på alle måter, bortsett fra én.

For en haug med år siden dro jeg av veien i min første bil, en rød VW Polo ’78. Jeg kjørte på slapseføre på vinteren, var ung, uredd og uerfaren, fiklet med kassettspilleren(!), og plutselig kom hjulene ut av sporene og inn i slapsen, bilen fikk sleng, så en kontra, og på den siste kontraen sto jeg til slutt godt plantet inn i en massiv stein/fjellknaus. Det gikk bra med meg, men bilen ble rammeskjev og ordentlig festlig å kjøre med etterpå. Stakkars Polo’n min!

Etter dette har jeg blitt redd for å kjøre på vinteren, og redselen blir bare verre og verre etterhvert som årene går. Jeg trenger ikke følge med på gradestokken eller værvarselet, hodet mitt forteller meg at det potensielt er glatt fra oktober til april, og da kjører jeg ekstremt forsiktig hele denne perioden. Så forsiktig at hvis det hadde vært på sommerføre, så hadde jeg vært en av de som hadde blitt illsint av å ligge bak meg selv, så nå på vinteren kjører jeg til side så ofte jeg kan for å slippe forbi de som kommer bak. Jeg blir antagelig like stressa av å ha noen bak meg som de bak blir av å ligge bak meg.

Jeg er klar over at det meste av redselen ligger i hodet mitt, at det er jeg som innbilder meg at det er glatt. Hvis jeg glemmer meg bort litt og tenker på noe annet, og så plutselig får tanken om “Glatt!” tilbake i hodet, så kan jeg få halvpanikk og være bombesikker på at jeg kommer til å dra ut av veien i alle de sekundene det tar å komme ned fra 70 km/t til 40 km/t. Hvis jeg i tillegg er i nedoverbakke med en eller flere svinger, ser jeg for meg rundkast nedover skråninger eller side- mot front-kollisjoner med møtende traktorer, biler eller trailere. Mye av denne frykten er altså irrasjonell, men den er nå der.

Denne vinteren har egentlig ikke vært noen vinter så langt. Været har vært en blanding av høst og vår, med de temperatursvingningene det medfører. Noen dager har det vært helt synlig bare veier, men de fleste dagene har vært i kategorien “Er det bare vann på veien, eller har vannet frosset til is?”. Og dermed har de nesten 3 milene jeg har til jobb ikke tatt de normale 25 sommerminuttene, men heller 40-55 vinterminutter. Og jeg skal love dere at det er slitsomt (og ikke særlig lurt reaksjonstidmessig) å være så anspent når man kjører bil, så når jeg først kommer frem på jobb, føles det jo som om jeg allerede har jobbet 5 timer.

Her for en uke eller to siden fant jeg ut at jeg ikke kan ha det sånn lenger, så jeg fant ut at jeg måtte prøve å stille om tankegangen min. Så en morgen jeg var ganske sikker på at det ikke var glatt, så satt jeg og sa til meg selv: “Det er ikke glatt! Det er ikke glatt! Det er ikke glatt!” mens jeg kjørte. Dette fungerte faktisk fint, jeg klarte å overbevise meg selv om at det ikke var så glatt som jeg fryktet, og selv om noen skarpe svinger fremdeles ble tatt i 20-30 km/t, så turte jeg å øke hastigheten på de rette strekkene. Så, helt plutselig, møter jeg….saltbilen! “Å f! Det ER glatt!” sa jeg høyt og tydelig til meg selv mens jeg pumpebremset (har ikke ABS eller noen andre fancy ting i bilen til mamma) og kjente panikken ta meg igjen. Og når jeg så hadde kommet meg ned i trygg marsjfart, måtte jeg le av meg selv. Nesten synd jeg ikke hadde dæsjcam vendt mot meg selv da, for det synet tror jeg må ha vært ubetalelig 😉

I natt kom det snø, og det gir jo min redsel en ekstra dimensjon.

1 200115 SnøPotensiell is på asfalten toppet med sporete vei i enten slapsesnø eller frossen slaps, nei da koser ikke jeg meg noe på veien. Så jeg får heller bare fortsette å si “Det er ikke glatt!” til meg selv, og håpe jeg ikke møter saltbilen igjen 😉

5 Comments

 • boerboelheidi

  Hehe, ser nesten ansiktet ditt for meg, men ler ikke av frykten din, den er jo reell nok. Håper du klarer å komme tilbake til “det er ikke glatt”, og at saltbilen har kjørt før deg 🙂
  Kan tenke meg at det er slitsomt å være sliten før arbeidsdagen har begynt, og så er det jo hjemturen også. Men, det er uansett verdt å bruke noen minutter ekstra om man er i tvil, enn å kjøre for fort. Nå er det jo ikke det du gjør uansett, men er nok av de som overhode ikke tenker på føret, ser ihverfall ikke slik ut.

  • Kjersti

   Heidi: Nei, jeg ler ikke av frykten min, jeg heller, men akkurat den situasjonen ble bare altfor komisk 😉 At saltbilen kjører før meg hadde vært helt strålende, men som regel kjører den fra byn når jeg kjører til byn, så jeg er liksom nødt til å møte den ett eller annet sted 😉
   Hjemturen pleier å være bedre siden det da har kjørt en del biler før meg, men jeg skal love deg at jeg kjører pent da også.
   Og det som er så rart, er at jeg alltid tenker når noen kjører forbi meg at så glatt som det er nå, så kommer jeg til å se den bilen i grøfta om noen kilometer, men de ligger jo aldri i grøfta *ler* Kanskje det burde fortelle meg at det ikke er glatt? 😉 Men ja, dessverre er det alltid noen som ikke tilpasser farten.
   Jeg blir forresten til stadighet tipset om å prøvebremse for å se om det er glatt, men da er mitt argument at da vet jeg bare om det er glatt på akkurat den flekken, jeg vet jo ikke om det er glatt 100 meter fremme, 500 meter fremme eller 5 km fremme 😉

 • Tove

  Det er stygt å le, men jeg kunne ikke annet da jeg leste om ditt møte med saltbilen.
  Redsel er ikke noe moro uansett om den er begrunnet eller ikke. Og slitsomt blir det også, veldig slitsomt. Kjedelig å komme sliten på jobb. Og i hvert fall når du regner vinteren å være 6-7 mnd lang. Du kan jo kanskje prøve å begynne med å begrense lengden på vinteren i Halden noe? Glatte veier er ikke noe moro. Det er en feil med vinteren og det er de glatte veiene. Heldigvis er det ikke så veldig ofte det er glatt. I dag var det derimot et mareritt å kjøre til og fra jobb. Nå har vi snart 1/2 meter med snø Hurra!

  • Kjersti

   Tove: Nei, i det tilfellet er det ikke stygt å le, for det er jo bare komisk 🙂
   *ler* Joda, her nede er vinteren så lang, sånn for sikkerhets skyld 😉 Men du har rett, jeg kan sløyfe ihvertfall oktober og april. Så blir det et par måneder mindre med “Det er ikke glatt!” på meg 😉
   Hvis jeg ser bort ifra de trafikale problemene snøen fører med seg for meg, så er jeg veldig misunnelig på halvmeteren deres! Som du ser på bildet, så har vi en halv centimeter, og det er ikke like stas.