I rett tid, for en gangs skyld

Nei, overskriften gjelder ikke meg. Eller jo, den kunne kanskje passet på meg, siden jeg alltid er på plass for tidlig, som regel altfor tidlig. Jeg har ei venninne som en gang sa at hvis hun og jeg hadde avtalt noe til et bestemt klokkeslett, så sørget hun alltid å være klar en halvtime tidligere, da hun visste at jeg kom til å være på plass 15-20 minutter før avtalt tid. Og sånn er jeg bare. Men nei, denne gangen handler ikke overskriften om meg.

Så lenge jeg kan huske, har jeg “klaget” på at påskeliljene ikke springer ut i blomst før påskeuken har blitt pinsehelg og vel så det. Men med den våren vi har hatt så langt pluss at påsken er såpass sen i år, så har påskeliljene faktisk klart å legge blomstringen sin til nøyaktig riktig tidspunkt, nemlig nå!

1 150414 PåskeliljerOm denne påskeliljen er av en annen art, eller om blomsten har vært i bokseringen og fått seg en smell, nei det vet jeg ikke. Men fin er den!

2 150414 PåskeliljerEn av mine favoritter i hagen er Marianøkleblom. Jeg flyttet den til sin nåværende plass for noen år siden, og jeg var livredd for at den ikke ville trives, men den både trives og sprer seg litt, og da blir jeg veldig glad 🙂

3 150414 MarianøkleblomEn liten kvast perleblomster har jeg også:

4 150414 PerleblomstJeg har for det meste bare vårblomstrende blomster hos meg, noe som selvsagt blir litt kjedelig utover sommeren. Til gjengjeld er det utrolig koselig med alle fargene nå på våren, etter en grå og brun vinter. Her står noen Smågullkorg og lyser som små soler:

5 150414 SmågullkorgMarkkryperen langs innkjørselen og gårdsplassen lyser i blålilla:

6 150414 MarkkryperOg lungeurten er også vakker å se på med sine blå-rosa-lilla farger:

7 150414 LungeurtDet er en herlig tid fremover nå, og det neste jeg gleder meg til er å se heggen i blomst. Det er årets store høydepunkt i min hageverden, sammen med blomstring på rosene (så sant de har overlevd, jeg ser bare skudd på én plante). Og så får jeg kanskje noen georginer ned i et bed i år, og det gleder jeg meg også veldig til! 🙂

10 Comments

  • Kjersti

   Heidi: Ja, det er fint her ute nå, ikke noen tvil om det! Må si jeg har mer vårfølelse enn påskefølelse, men det er ikke feil det altså 🙂

 • Tove

  Så mange fine og fargerike blomster du har! Flotte bilder var det og. Hos oss er det fortsatt bare krokus og perleblomster som har begynt å blomstre. Alt som ikke står inne ved husveggen kommer alltid seint i gang. Men krokusen er altså i gang, mens de innved husveggen er avblomstret. Blomsterbedene mine er nå uansett et sorgens kapittel om våren.
  Nyt finværet og våren så lenge det varer.

  • Kjersti

   Tove: Selv om du og jeg ikke bor så himla langt fra hverandre, så er det tydelig stor forskjell, for her nede var krokusen avblomstret for en ukes tid siden. Men du har jo til gjengjeld veldig fine blomsterbed om sommeren! 🙂
   Det skal jeg gjøre så godt jeg kan, du også 🙂

 • Lene

  Det er så koselig når plantene begynner å våkne til liv. Personlig er jeg aller mest glad i ville blomster. Da vi flyttet inn her, fant vi to blåveis på tomta. De har vi verna om, og nå er de fem 😀 Vi har også en liten dott med liljekonvall i et av blomsterbedene her, og de er hellige. Tror liljekonvall må være den fineste blomsten som finnes.
  Du er heldig du, Kjersti, som faktisk får ting til å leve. Jeg vet du sier du ikke har grønne fingre, men dine må være langt nærmere grønt enn de beksvarte jeg har. Så lenge jeg offisielt er eier av en plante, så dauer den. Tror du jeg overdriver? Dessverre, gjør ikke der. Jeg kjøpe en japansk lønn, for det er så stilig med røde blader. Har ikke rørt busken siden den ble planta, men nå er den dau som en sild. Samme gjelder kristtornen jeg kjøpte, og i fjor fikk jeg et kirsebærtre av svigers. Tror du ikke at det også synger på siste verset nå da? Nå har jeg funnet løsningen: Jeg skal få en ny japansk lønn av svigers, men den er nå, selv før den er kjøpt, offisielt gitt til min svoger, som har grønne fingre. Den skal eies av han, og bo her på fôr 😛 Jeg håper det løser problemet 😀

  • Kjersti

   Lene: Åh, blåveis er jo så fine! Ja, de fem må du ta godt vare på 🙂 Liljekonvall har jeg også en liten flekk med, den har gjemt seg godt under en stor syrin, og man må vite om den for å se den 😉
   Huff da, det er jo ikke det minste moro når plantene bare dør sånn helt uten videre. Jeg håper inderlig at fôravtalen deres funker, en helt genial løsning! *ler*
   Jeg har adskillig mer grønne fingre når det gjelder inneplanter enn uteplanter. Inneplantene vanner jeg, og de vokser som bare det. Uteplantene klarer seg fordi de er sta, ikke fordi jeg gjør så veldig mye med de. Og vet du? Flere av de tingene jeg har kjøpt til hagen har også dødd som møll i ild eller som snøballer i et visst varmt sted. Flere roser, en bjørnebærbusk som ikke helt vil, og en gullbusk som hver sommer kommer med knupper, men som det aldri skjer noe mer med. Og de plantene er selvsagt planter jeg er veldig glad i og som jeg gjerne vil skal leve.

 • Lene

  Åh, tro meg, de blåveisene er fredet og glorifiserte 😀
  Jeg er akkurat like håpløs med inneplanter som uteplanter. Veldig irriterende, for jeg like planter og blomster. Favoritten er orkideer, og der har vi fem i stuevinduet. Jeg rører dem ikke, det er Mariannes jobb, og de lever heldigvis fortsatt. Jeg hadde flere planter i kontorvinduet mitt, men de daua etter tur og nå er vinduet tomt. Jeg ga opp 🙁
  Jeg skal ikke si at jeg skal sende bjørnebæra og gullbusken din gode vibber, for da dreper jeg bare dem også, men jeg håper de kan være litt høfligere mot den som eier tomta de faktisk lever på, og glede henne med et par bær og en blomst 😀

  • Kjersti

   Lene: Godt dere ikke har hannhund, ellers hadde de vel blitt tisset istykker 😉 Eller…tispene er kanskje like ille? 😉
   Det virker som om Marianne er litt mer heldig med fargen på fingrene sine, så du får overlate plantejobben til henne.
   Tror nok jeg må gi opp gullbusken og kjøpe en ny, men bjørnebærene har jeg fremdeles håp for. Og jeg er sikker på at gode tanker og håp funker bra, takk! 🙂