Juleshoppingtur til Drøbak

I år holdt det nesten på å ikke bli noen juleshoppingtur, men vi fikk det til, og i går var dagen. Opprinnelig snakket vi om å dra til Kongsvinger, men siden det er en 3-timers kjøretur og C ønsket seg litt nærmere, endte vi opp i Drøbak. Målet var noe kulturelt, shopping og mat, og derfor startet vi med et besøk i julehuset. Mamma og jeg var der for mange år siden, men enkelte steder kan man besøke flere ganger:

Her fikk jeg kjøpt en julepresang og en adventsgave.

Hverken C eller S driver med geocaching. Eller, det vil si, S’s mann har registrert seg, men de cacher ytterst lite. Men begge jentene vet hvor stor min interesse for dette er, så da jeg spurte om det var greit om jeg tok en cache eller tre, var det helt greit. Heldigvis 🙂 Så første cachen ble den som ligger like utenfor julehuset. Ikke kjempelett å ta usett, men det gikk.

Så skulle vi ut på Oscarsborg festning, men siden vi hadde litt tid før båten gikk, ble det litt mer caching. En fin måte å holde varmen på, for selv om det var nydelig vær i går, så var det kaldt. Vi tuslet til havna, og på vei mot den første cachen der fikk vi øye på det staselige huset dere ser i bakgrunnen:

Antar det må ha hatt en eller annen fyr-oppgave.

Det neste vi fikk øye på var de store havfruene:

Jeg aner ikke om det er det skulpturen heter, men de er jo havfruer og de er større enn den lille i København, så da kaller jeg de det 😉

Så var det ut til cachen, og den fant vi uten store problemer:

Selv om det ikke var skyfritt i går, så var det vakkert:

Enda litt mer tid hadde vi, så det ble en cache ved akvariet (som S fant, jeg var på god vei forbi gjemmestedet) og en til ute på en pir. Så tuslet vi tilbake mot den riktige kaia, og vi gikk gjennom noen små og trange gater som minnet om rene sørlandsidyllen:

Båten kom, og turen ut til Oscarsborg tok lang nok tid til at jeg rakk å bli kvalm, men ikke lang nok tid til at jeg hverken kastet opp eller mistet balansen da vi kom i land. Det første som møtte oss var denne støtten:

Så var jo spørsmålet hvor vi skulle gå først. Ser ikke helt ut som om C og S ble enige:

Men hovedmålet var den store bygningen, og siden det lå en cache sånn nesten på vei dit, viste jeg vei 😉 Og det som møtte oss var fire konger:

Mektig å stå mellom signaturene deres!

Så kom vi ned til hovedbygningen. Den er formet som en halv sirkel, og inngangen fra siden vi kom var en vindelbro over en vollgrav! Stilig!

Og små søte kanoner som vi er vant med fra Fredriksten.

Innenfor muren kom vi til en stor plass, og tvers ovenfor vindelbroen var denne veggen:

Når vi så gikk på utsiden av den buede muren (ikke gjennom døra på bildet over), fikk vi denne utsikten utover Oslofjorden:

Ser du godt etter på bildet over, kan du se strømninger fra to sider rett over treet i midten av bildet. På bildet over står jeg også rett foran en kanon, og den er av et litt annet kaliber enn kanonene ved vindelbroen:

Oscarsborg har jo en gammel historie, i likhet med Fredriksten, men Oscarsborg spilte også en stor rolle i WWII, og det var herfra Blücher ble senket. Utrolig mektig å tenke på, og jeg ble faktisk veldig følelsesmessig påvirket av dette.

Vi gikk så inn igjen, og på vei dit fant vi jaggu enda en vollgrav:

Vi tilbrakte en god stund inne på museet, tittet på bilder og videoer, leste informasjon og så utstillinger om hvordan de levde her under krigen.

Før båten gikk rakk vi en liten tur over på den nordlige øya (kun en bitteliten bro å gå over). Jeg tittet kjapt etter en av cachene der, men tok meg ikke tid til å lete skikkelig siden båten straks skulle gå. Og nede ved kaia fant jeg dette gjerdet, stilig:

Du ser båten i bakgrunnen.

Båten går til/fra to kaier i Drøbak sentrum, og vi valgte å gå i land på den kaia vi ikke dro fra. Dermed fikk vi en liten spasertur tilbake til bilen, og der fant vi dette skiltet over inngangsdøra til et hus:

Disse menneskene hadde tydeligvis en stor plass i Drøbak, for de var også involverte i kirken (og ja, det var en cache der 😉 ):

Nå var vi rimelig kalde og sultne, så vi gikk tilbake til sentrum/Storgata og inn på Peppes for en kopp/glass kakao og en varm baguett:

Og en selfie, så klart:

Nå var det tid for shopping, så vi kjørte ut av sentrum til Drøbak Amfi. Endte opp med å få gjort unna 5 julegaver, og kjøpte 3 ting til meg selv, blant annet et nydelig og utrolig mykt lilla/rosa skjerf til kr. 20,-, førpris kr. 199,-!

Nå var det helt klart middagstid, og vi diskuterte om vi skulle finne et sted å spise på vei hjem eller om vi skulle dra inn til Drøbak sentrum igjen. Vi valgte det siste, og fikk dermed sett Torget og handlegatene julepyntet:

Det er julehuset dere ser bak til venstre.

Vi prøvde oss på 2 restauranter først. Den ene hadde et litt for høyt prisnivå for hva jeg synes var ok (i likhet med de fleste butikkene i handlegatene, blant annet så vi ei jakke til kr. 13.000,- (eller var det 16.000,-?) hengende på utsiden av en butikk), den andre restauranten var nok litt for brun. Så vi endte på en kinarestaurant som ihvertfall jeg synes hadde en veldig god atmosfære, fine priser og god mat. Jeg valgte kyllingspyd, vårruller og scampi:

Så var det bare å dra hjem, men ikke uten en stopp på Storebaug:

Rart det der, hvordan det nesten alltid blir en stopp der når man har vært langt avgårde og/eller borte hele dagen 😉

Jeg var hjemme rundt 2145, nesten 14 timer etter at jeg dro hjemmefra. En veldig fin, interessant og koselig dag med to jenter jeg er veldig glad i <3

6 Comments

 • Ina Kristine

  Ser ut som dere hadde en fin tur ?
  Du må sifra om det blir Kongsvinger Tur en gang. Hadde vært koselig å møtt deg.? Jeg bor 25 min unna.
  Klem Ina

  • Kjersti

   Ina Kristine: Det hadde vi!
   Det skal jeg gjøre, så ser vi hva vi får til 🙂
   Klem!

 • Tove

  Koselig med sånne tradisjoner 🙂 Har vært i Drøbak en gang + et kurs.Koselig by og fint på Julehuset.

  • Kjersti

   Tove: Veldig koselig! Og så er det så moro å dra til forskjellige steder, se nye ting. Joda, vi har vært flere ganger i Oslo, men da har det vært et show/en forestilling vi skulle se samtidig.
   Får en veldig sørlandsstemning av Drøbak, skjønner godt at folk trives der. Men det merkes på flere måter at det er en by veldig nært Oslo.