Mat- og havnefestivalen 2017

Tradisjon tro er det mat- og havnefestival i Halden den siste helgen i juni hvert år, og i år var ikke noe unntak. Nå var jo jeg i Danmark under festivalen i fjor, så jeg aner ikke hvordan det var da, men jeg husker at jeg synes det var en bra festival for to år siden.

Vi pleier alltid å dra ned for å spise middag lørdag ettermiddag, men festivalen starter allerede fredag ettermiddag og fortsetter til søndag ettermiddag. Jeg må prøve å huske til neste år at vi skal dra ned litt senere, så kanskje vi møter noen kjentfolk også, for det var det ikke mange av i år.

Det blåste noe veldig i går, men sola var fremme og lagde diamanter i Tista:

Tidligere het festivalen mat- og trebåtfestivalen. Med tanke på hva slags type båter som tar turen til indre havn, så er det nok greit at de har byttet navn. Men det var mange båter som duvet i vannet under festningen i går:

De kan godt beholde ordet mat i festivalnavnet, men konseptet med matboder inne på et avsperret område på torvet kan de bare droppe, synes jeg. Når vi var der rundt halv fem-tiden i går, var det 4 boder åpne, hvorav 3 solgte retter av diverse viltkjøtt og den fjerde solgte fisk. I festivalens tidligste år var det, om jeg ikke husker feil, ihvertfall rundt 10 boder med et variert utvalg av mat. Nå virket det som de fleste søkte inn på det avsperrede området for å drikke, da det er en festivalpub der.

Bodene rundt på torvet og ned mot indre havn er av variert kvalitet og variert utvalg. Som vanlig, alt-mulig-bodene med alt fra leker til smykker og klær og pynt. Så en rekke matboder, med spise-der-og-da-mat. Tror jeg så to eller tre boder med spekepølser, og det var en bod med ost og oliven og sånt. Og en bod med sko. Og en bod med kokosboller og makroner. Vi endte opp med hver vår rett fra samme bod, Eileif spiste Mustard Chicken og jeg spiste Paella med kylling:

God mat, lite for pengene og ikke nok til å bli mett.

På festningen har det vært Tons of Rock i helgen, så vi hørte til tider det dundret der oppe fra, selv såpass tidlig på ettermiddagen. Det er normalt den norske vimpelen og en vimpel med Haldens byvåpen som pryder flaggstengene på gangbrua, men nå var noen av de byttet ut med logoen til festivalen på toppen av byen:

Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for om jeg liker makroner eller ikke. Jeg har smakt en del forskjellige, og klarte ikke la være å kjøpe med meg noen hjem:

De mørke bak er sjokolade, de var ikke noe å skryte av. De lyse bak er karamell, og de er helt fantastiske! De rosa foran er jordbær, og de var gode, og den gule foran er appelsin, den har jeg ikke smakt på ennå. Det jeg ikke likte med disse makronene var at de var litt for harde gjennom hele, de hadde ikke det litt seige i midten av topp og bunn.

Jeg er spent på å se hva slags grep som tas før neste års festival, og hvordan resultatet blir da.

4 Comments

 • boerboelheidi

  Morsomt med slike festivaler i nærheten 🙂 Synd de minsker matbodene så mye, det er jo noe av det som kan være spennende å prøve.
  Makronene så jo veldig gode ut, men er enig med deg i at de skal være litt seige også.

  • Kjersti

   Heidi: Det er veldig stas at det skjer så mye i byen vår. Forrige helg var det operaforestilling på festningen, de har det annethvert år. Denne helgen var det altså Tons of Rock, og hvis jeg ikke tar helt feil, er det første innspillingsdag av Allsang på grensen til onsdag. Litt kjedelig at Tons of Rock og Mat- og havnefestivalen er samme helg, men stort sett tiltrekker de to festivalene to vidt forskjellig typer publikum, så helt galt blir det ikke.
   Det er jo matboder på utsiden av det avgrensede området også, men det er ikke lokale aktører, slik de inne på området er. Og helt ærlig, så vil jeg jo heller kjøpe fra lokale restauranter enn fra vogner hvor de ikke snakker norsk. Ikke fordi de norske nødvendigvis har bedre mat, men fordi de er lokale.
   Tenker nok at disse makronene ikke var bakt i dag, og det har nok mye å si. Men selv om de var litt tørre, så var de gode!

   • boerboelheidi

    Allsang på grenser hender det seg at jeg ser på,på tv.. Mye fin musikk 🙂
    Lokal mat er jo ofte det som mange vil smake og prøve ut, og det er jo veldig populært med slik nå, og har forsåvidt vært det en stund.

    • Kjersti

     Heidi: Og om ikke så lenge får du se nøyaktig hvor opptakene gjøres 🙂
     De må ihvertfall gjøre noe med disse matbodene inne på torvet, for det var stusselige greier…