Nye planter ute og inne

Som nevnt i går, stoppet jeg på Plantasjen på vei hjem fra caching. Planen var årets potteplanter ute, men det ble jaggu med noen nye potteplanter inne også 😉 Da jeg kom hjem, gikk Eileif, Nairo og jeg ut for å fikse til det vi måtte. Det vi ikke gadd, ble heller ikke gjort, derfor er det mye løv og dødt gress fra i fjor rundt her, for ikke å snakke om at verandatrappa er pil råtten. Den trappa er laget av paller etter at den egentlige trappa også råtnet. Åh, som jeg ønsker meg en million kroner for å kunne få fikset alt her! Men, det var ikke det dagens innlegg skulle handle om.

Tre av lyktene mine ble satt foran den ubrukte garasjedøra, på samme sted som i fjor. I fjor hadde jeg georginer sammen med lyktene, men de georginene ble så mye spist på av insekter at i år er det buksbomen som får stå der:

Noen av lyktene sluttet å lyse på slutten av sesongen i fjor. Jeg vet ikke om det er pærene eller batteriene som har gått, så jeg får ta noen mål og stikke ned på Clas Ohlson for å se hva som kan byttes og prisen på det. Alternativt kan jeg kjøpe lyslenker på solceller og tvinne rundt stengene i lyktene.

De andre tre lyktene ble også satt på samme sted som i fjor, og de har fått selskap av 3 av plantene jeg kjøpte i går, nemlig (trommevirvel) georginer!

I fjor hadde jeg større georginer, de kjøpte jeg på et hagesenter like ved der spesialisttannlegen min holder til. De store georginene på Plantasjen var så dyre at det ikke var aktuelt for meg, spesielt siden jeg ikke tar jobben med å ta vare på knollene.

Meningen var å kjøpe bare forskjellige farger på alle georginene, men av uviss grunn kom jeg hjem med to i samme rosafarge. Derfor fikk de plass sammen. Den andre, litt mørkere rosa, er så vakker at det gjør litt vondt i sjela:

Hvordan naturen har funnet ut at den skal lage noe så komplisert, er helt utenfor min fatteevne…

Det greide seg ikke med de tre, enda tre til ble med hjem, og de står på nevnte palletrapp:

Den mørkerøde drukner litt i den altfor store potta, men det var det jeg hadde tilgjengelig.

Som sagt, så hjalp både Eileif og Nairo meg, så vi fikk opp et lite bord og hengestolen min på verandaen også. Det vil si, Nairo tror han hjelper, men han går for det meste i veien 😍

Jeg ser han begynner å se gammel ut nå, men han er like vakker som alltid. Og totalt uinteressert i å ta selfie med meg:

Men å kose med Eileif gjør han gjerne, han har alltid vært en Eileifdalt ❤️

Så var det disse nye plantene inne, da. Egentlig burde jeg ikke kjøpt disse, da jeg sliter med å holde liv i de tre jeg har fra før (en av de er på jobb), men de er jo så fine! Hva slags planter? Jo, praktspragler:

Nummer 1 og 4 fra venstre har jeg hatt en stund, de 4 andre kjøpte jeg i går. Er litt forskjell i farger og mønster på de, nummer 3 har en helt annen bladform og nummer 6 er nesten helt sort. Og jeg lover å se til disse mye oftere enn alle de andre plantene jeg har, sånn at jeg kanskje klarer å få noen størrelse på disse. Hvor jeg da skal gjøre av de, er jeg veldig usikker på da jeg ikke har plass noe annet sted, og ihvertfall ikke så lenge de ikke skal stå mye i direkte sol. Men det problemet får jeg ta når det eventuelt kommer. Jeg skal ihvertfall nyte disse så lenge jeg har de!

4 Comments

 • boerboelheidi

  Her er det ikke en eneste blomster ute enda, minusgrader rett som det er. Men om et par uker..
  Har tomatplanter i drivhuset, men de bæres inn hver kveld 😄
  Georginer er nydelige, de siste jeg hadde fikk for mye vann, og råtnet.
  Dere har ikke Coop butikk i nærheten? De har blomster hver uke som medlemstibud, og er fine og rimelige blomster/planter.
  De solcelle lampene er ikke så gamle? Bør vare en stund, jeg har hatt flere i flere år.

  • Kjersti

   Heidi: Her er det heldigvis slutt på minusgradene ser det ut til, så jeg håper jeg ikke har gjort noe dumt ved å kjøpe georginer nå… De jeg hadde i fjor holdt seg gjennom hele sommeren, jeg er ikke kjempeflink til å huske å vanne, men alle står sånn at de blir vannet hvis det regner. Og så renner vannet ut av ytterpotta, det tror jeg er viktig.
   Vi har Coop Extra i sentrum, er sjelden innom der. Så de hadde georginer på den nærmeste Rema, mulig jeg tar en titt der til tirsdag 🤪
   Fikk lampene av Eileif for halvannet år siden, så jeg ble litt overrasket over at de tok kvelden så tidlig. I går kveld var det 3 av de som lyste da jeg gikk og la meg, men det kan være de ikke fikk ladet lenge nok.

 • Tove

  Georginer er fine 🙂
  Ser praktspragle har blitt en populær plante igjen. Jeg husker dem fra barndommen. Har hatt noen siden, men mine bare vokser så mye at de blir stygge. Jeg gjør tydeligvis noe galt.

  • Kjersti

   Tove: De er kjempefine!
   Tror praktspragle ble en greie under pandemien, på samme måte som monstera ble. Den jeg har på jobb fikk jeg som avlegger, og den er omtrent like liten ennå, halvannet år etterpå. Så jeg gjør også noe galt. Kanskje du må toppe de for å få de mer frodige enn høye? Og så har jeg fått greie på at jeg må ta vekk frøstenglene så tidlig som mulig, for de stjeler mye kraft fra planten.