Sår på øyet

I et par dager har det væsket ut litt gulgrønt puss fra Nairos venstre øye. Det har vært ytterst små mengder, men det er tross alt øyet det er snakk om, så da vi i dag dro til veterinæren for å gi han “svensketabletten”, spurte jeg om en av veterinærene hadde tid til å ta en titt på det. Det hadde de heldigvis, og jeg løftet en skjelvende Nairo opp på undersøkelsesbordet og han la seg flatt ned og hadde antagelig sangen “Let’s twist again” i hodet. Okay, jeg vet at det ikke er spesielt koselig av meg å spøke med at hunden min er så livende redd i en sånn situasjon, men hva skal man gjøre 😉

Uansett: Veterinæren dryppet noen greier med farge på i Nairos øye. Det ga meg flashback til en gang da Arkas var valp/unghund og hadde rennende øyne, og han var gjennom samme undersøkelse. Da ble nesa hans grønn etter en stund, så jeg sto og ventet på at det skulle skje med Nairo også, noe det selvsagt gjorde. Og jeg klarte ikke å la være å fnise, for det ser unektelig litt teit ut med en hund med grønn nese 😉

Veterinæren fant et ørlite sår på øyet som for henne så overfladisk ut. Så vi fikk med resept på øyedråper som skal dryppes 2 ganger pr dag i 8 dager og beskjed om å holde utkikk etter om pupillene blir forskjellige i størrelse eller om det skadede øyet blir gråaktig.

1 180914 Øyedråper til NairoPusset må tørkes bort før dråpene dryppes, og i tillegg sa apotekteknikeren at det var en fordel å skylle med saltvann før dryppingen, så da gjorde vi det da vi kom hjem. Nairo pleier normalt ikke å sette stor pris på at vi herjer sånn med han, og ihvertfall ikke om han må sitte stille. Men jeg vet ikke om han skjønte at vi skulle hjelpe han eller hva det nå var, for han satt nogenlunde stille under hele tørke- og dryppe-seansen, og jeg gruer meg derfor ikke til de kommende 8 dagene. Dette blir så bra, så 🙂

I tillegg må jeg jo nevne at han ikke virker plaget av øyet på noen måte. Ikke gnir han seg, ikke blunker han mer enn normalt og han trekker seg ikke unna når vi tar rundt øyet, så dette er nok bare en liten rift fra en grein eller noe sånt. Men, det er tross alt øyet det er snakk om, og da er det absolutt best å være føre var.

6 Comments

 • boerboelheidi

  Veldig greit å få sjekket slik ja, og bra det ikke var noe mer alvorlig.
  Men, grønn nese? Er det dråpene som renner ned på nesen?

  Vet du har skrevet om “svensketablettene” før 🙂 Men du kjøper medisinen, og drar til veterinæren hver 28. dag, så han/hun ser på at Nairo spiser den?

  • Kjersti

   Heidi: Hadde det vært noe mer alvorlig, vil jeg tro at jeg hadde merket det på Nairos oppførsel også, ikke bare på grunn av pusset. Men ja, bedre å sjekke én gang for mye enn én gang for lite.
   Nei, dråpene renner ikke ned på nesa. Tårekanalene og nesa henger sammen på en eller annen måte (jeg kan ikke mye om anatomi, merker jeg 😉 ), så når fargestoffene går inn via øyet, kommer de ut sammen med den vanlige væsken på snuta. Ser helt superkomisk ut 😉
   Det stemmer. Jeg kjøper tablettene på apoteket i Sverige, billigere enn i Norge. Men du får også kjøpt de reseptfritt på apotek i Norge og hos veterinæren (ihvertfall hos den veterinæren jeg går til). Hvis man bare skal innom veterinæren for å gi tablettene, er det normalt en av assistentene der som ser på at jeg gir han tablettene, og så får de en av veterinærene til å skrive under. I tillegg scanner de microchip’en for å forsikre seg om at hunden som får tablettene er den samme som eier passet de skriver under i. Siden jeg er så ofte i Sverige velger jeg å gi tablett hver 28. dag. Jeg misliker å gi han tabletter så ofte, men jeg ville gått glipp av mye av turterrenget mitt hvis jeg dropper det. Hvis man bare skal over grensa for en helg eller lignende så gjelder andre regler, jeg husker nå ikke nøyaktig hvordan de er.

   • boerboelheidi

    Jøss, noe så merkelig, med nesen, men kan godt forstå at det så komisk ut, nå lærte jeg noe nytt 🙂
    Og tablettene er reseptfri, det visste jeg heller ikke. Er det flere slag?
    Har lest litt om det, og det ble så mye om og men om man skal gjøre det pga en tur.. så vurderer å gjøre det slik at vi ihvertfall har 28 dager på oss, eller hele sommeren.
    Skal til vaksine og årlig sjekk i februar, så skal snakke med veterinæren da, Amanda har ikke pass heller, så må ordne med det også. Skal ihvertfall være sikker på at alt er i orden.

    • Kjersti

     Heidi: Jeg tror nok jeg ville sett at han var grønn i munnen også hvis jeg hadde sjekket 😉 Ja, det ser helt snålt ut. Og fargen er egentlig en veldig fin, sterk mørk grønn farge, men den passer ikke på hund 😉
     Jeg tror det er flere slag, jeg bruker den som heter Droncit vet. 1 tablett pr 10 kg kroppsvekt, så Nairo får 2 pr gang.
     Hør med veterinæren din så dere får den løsningen som passer best for deres behov. Passet fikser de på 5 minutter hos veterinæren 🙂

 • Tove

  God bedring, til Nairo. Hadde vært artig å sett denne grønne forvandlingen 😉
  Uff, disse dvergbendelormene eller hva det er. Det er sikkert ikke mye styr, men det gjør i hvert fall at vi ikke tenker tanken en gang på å ta turen til Sverige 🙁 (med hund, vel og merke)

  • Kjersti

   Tove: Takk 🙂 Det ser urkomisk ut, men det forsvinner nesten umiddelbart igjen 🙂
   Nei, det er ikke mye styr. Som jeg skriver til Heidi, så er jeg usikker på reglene når man bare skal over grensa for en dagstur eller for en helg, men når man er over jevnlig, er det bare å gi hver 28. dag. Jeg liker det ikke, og det blir jo dyrt, men for meg er det verdt det.