Turklærtips

For evigheter siden spurte jeg dere i dette innlegget om tips til turklær. Hva trenger man og hva trenger man ikke. Det var ikke så mange som svarte, men de som svarte, kom virkelig med utfyllende og gode tips, og jeg skal nå endelig få oppsummert tipsene.

Ullundertøy blir nevnt i fleng, og av produsenter er det Devold og Aclima som blir nevnt. I tillegg blir Ulvangs sokker nevnt, og fra egen erfaring vil jeg dra frem Ulvang Ultra. Jeg fryser alltid på beina (bortsett fra på sommeren), og Ultra fungerer like fint i hverdagen som på tur. Tynne gode sokker uten antydning til å klø.

Fleece har blitt en sikker vinner de senere årene, men at det var så stor forskjell på fleece og fleece, ante ihvertfall ikke jeg. Både tynne og tykke varianter og med kort og lang erme blir nevt, og av produsenter er det Stormberg som går igjen. Her blir også microfleece nevnt.

Skikkelig dyre, gode fjellsko blir nevnt. Nå har jeg aldri gått tur i fjellet, men jeg har et par turstøvler jeg kjøpte for, tja, det må bli over 10 år siden nå, og de er verdt sin vekt i både gull og diamanter. De heter Gritex fra GriSport, men jeg finner ikke igjen akkurat den modellen jeg har. Jeg har også fått/får sommertursko fra DogWalker til bursdag og jul i år, men de har jeg ikke fått prøvd ut nok til at jeg vil skryte de opp i skyene eller dømme de nedenom og hjem.
Men det som overrasker meg, er at fler av dere nevner at vinterturstøvlene fint kan brukes året rundt. Bytt ut såle og bruk tykkere og tynnere sokker, er tipsene. Jeg føler at mine turstøvler blir altfor varme på sommeren selv med tynne sokker, men jeg stoler på at de som har kommet med tipsene vet hva de snakker om 🙂 LaSportiva blir nevnt som produsent.
I tillegg blir Goretex-sko fra Salomon dratt frem.

Når det gjelder yttertøy, spriker meningene litt. Vann- og vindtette jakker og bukser fra Stormberg blir nevnt både i tykk og tynn versjon. Men det blir også sagt at skallbekledning er å foretrekke, slik at man kan bruke de samme ytterklærne året rundt, men med forskjellig tykkelse på klærne under. Av skallklær er det Arc’teryx som blir nevnt, men også Bergans. En egen sommerturbukse er også dratt frem, og da fra Mamut (her fant jeg ingen god link) eller fra Arc’teryx. Det som også blir nevnt her, er formsydde knær.

Vind- og vannavstøtende hansker eller fingervanter til sommerbruk, og tykke vind- og vannavstøtende votter til sommerbruk blir dratt frem.

Lue med ull og med vindstopper rundt ørene, gjerne fra Bavac, til vinterbruk, og ei tynn lue eller ørevarmer til sommerbruk.

Buff (eller buffer) blir nevn fler ganger, og her er det spesielt Buff som nevnes. Gjerne en med fleece.

Som et tillegg nevnes det at tursekkene fra Bergans er uslåelige, både dagstursekkene og de for lengre turer.

Og til slutt fikk jeg tips om å følge med på denne siden for salg på fler av de nevnte produktene.

Tusen takk til de som kom med tips! Håper jeg har klart å få med meg mesteparten av det dere har nevnt, og skulle noen komme på noe mer, eller noe jeg bør rette opp i, setter jeg stor pris på tilbakemelding.
Denne oversikten burde kanskje også fungere som ønskeliste for meg de kommende årene 😉

{minsignatur}

8 Comments

  • camilla

    Så kjekt innlegg! 🙂 Om jeg skal gjøre noen innvesteringer i turklær, kan jeg jo titte her 😉 Selv om det ikke er så ofte jeg innvesterer i det akkurat. Er det samme gamle gode tøyet jeg har hatt en stund, som fungerer veldig bra! 😉

    • Kjersti

      camilla: Jeg er veldig glad for alle tipsene jeg fikk, og det er godt å vite at andre også kanskje vil ha nytte av de 🙂 Så lenge du har klær som fungerer til ditt bruk, er det jo ikke noe vits å bytte det ut. Jeg vet jeg trenger en skikkelig vinterturbukse, for de eneste alternativene jeg har nå er enten varmedressen, eller sommerturbukse med veldig mye under. Blir litt sånn Michelin-mannen-følelse av det 😉

  • Siv Anita

    Godt oppsummert, Kjersti!

    Det viktigste er å tenke nøye gjennom hva man trenger, kvalitet deretter og at prisen står i forhold til ditt bruksbehov! Det er ikke noe poeng i å bruke mye penger på turutstyr og klær man ikke bruker mye. Bruker man det lite klarer man seg fint med rimeligere varianter, selv om disse må byttes ut oftere… 😉

    • Kjersti

      Siv Anita: Takk! Helt enig. Er man på tur et par ganger i året, er det ikke noe vits å bruke flerfoldige tusenlapper på klær og sko. Men for både deg og meg, som går mye turer (og der er du flinkere enn meg), så bør man legge noen kroner i utstyret. Da blir turopplevelsen så mye bedre, og man slipper å bli grinete av å være både våt og kald.

      • Siv Anita

        Absolutt! Og en annen vesentlig ting er at man får en bedre turopplevelse av å ha gode funksjonelle klær og sko, og ikke minst en sekk som nesten ikke merkes på ryggen! På den måten mister man ikke lysten til å dra på tur!

        Jeg kan ikke tenke meg noe værre enn en dårlig sekk som gnager på skuldrene, fjellsko som gir gnagsår og klær som gjør meg søkk våt… usj!

        • Kjersti

          Siv Anita: Jeg kan tåle mye, men ikke gnagsår når jeg skal gå. Og jeg får i utgangspunktet gnagsår av absolutt alt, men mine over 10 år gamle tursko har aldri gitt meg et eneste gnagsår!
          Neste spørrerunde til dere må vel nesten bli hva man skal/bør ha med i sekken, både på tur i et par timer eller dagsturer, men også på geocachingturer 😉