Brillebruker på heltid

Jeg begynte med briller for ca 30 år siden. Den første tiden brukte jeg de bare på skolen, og jeg kan fremdeles huske det lyserosa etuiet som jeg dekorerte med navn på band og artister jeg likte.

Da jeg begynte å kjøre moped, var det helt logisk for meg å bruke brillene når jeg kjørte, og det tok jeg med meg da jeg fikk lappen på bil. Så i alle disse årene har det vært like naturlig for meg å ta på meg brillene når jeg setter meg i bilen som det er å starte bilen for å komme noe sted.

Brillebruken har med årene utvidet seg til å også gjelde kinobesøk, konsert- og show-besøk, og andre situasjoner hvor jeg har vært nødt til å se klart på lang avstand.

For et par år siden fikk jeg meg pc-briller. Disse har jeg ikke helt klart å bli fortrolig med, da jeg føler at jeg blir like sliten med de som uten de. Men jeg har jo merket at selv om jeg fremdeles ser relativt bra (er ikke mye jeg har hverken på pluss eller minus), så går det ikke akkurat den rette veien. Teksten på tv’en har blitt mer og mer utydelig, og det har vært klin umulig å bruke kjørebrillene mine når jeg både skal se på tv og strikke. Så da var det bare å bite i det sure eplet og skaffe seg progressive briller.

De fikk jeg hentet om mandag, og jeg har ennå ikke ramlet ned noen trapper, snublet i dørterskler eller gått på noen vegger eller trær. Men jeg merker jo at det er en ekstrem tilvenningsprosess.

I dag var første tur med Nairo med brillene på, og det gikk overraskende bra. Vi koste oss i solsteken langs Berbyelva:

Jeg så fint hvor jeg skulle gå og hvor jeg skulle sette beina, men det blir sikkert annerledes når det er smale stier med mye røtter man skal gå over.

Etter en liten stund gikk vi opp på en bitteliten kolle og fikk en nydelig utsikt over Røssvannet:

Nairo måtte se om han klarte å finne ut hvor kvekk-kvekk-lyden kom fra, det var både kanadagjess og ender nede på vannet:

Han hadde god oversikt der oppe, tror han ville likt å ha et sånt utkikkssted her hjemme også 🙂

Det blåste bittelitt, men sola varmet godt i dag, og jeg storkoste meg den lille stunden vi (les: jeg) satt stille:

Ser dere forresten linselusa på bildet over? 😉

På vei tilbake til bilen gikk vi helt nedom elva. Cachen som i sin tid var vårt funn nummer 2, og som den gangen var kjempevanskelig å finne, klarte jeg i dag å finne uten GPS. Rart hva 6 års erfaring gjør med evnen til å på lang avstand gjenkjenne et gjemmested 😉

Og når vi kom hjem, fant jeg årets første krokus i hagen:

Naboens krokus har lyst i hvitt, gult og lilla i noen dager allerede, men der har de sola i større deler av dagen enn hva mine har, derfor henger mine litt etter.

Jeg bruker brillene stort sett hele tiden nå, med unntak av når jeg sitter ved pc’en. Jeg klarer ikke helt å venne meg til hvor i glasset jeg må se for at teksten skal bli klar og i fokus, så derfor er det enklere å la de ligge de stundene. I tillegg ser jeg teksten fint uten å måtte myse, og jeg blir ikke sliten i øynene, ihvertfall ikke her hjemme. Det jeg vil si er aller mest uvant, er å IKKE ta av meg brillene når jeg går ut av bilen, for DET har jeg jo gjort i 24 år 😉

10 Comments

 • Lene

  Vakreste Nairo <3 Og ja, jeg ser linselusa under haka di 😛

  Det der med briller er en kompleks greie. Jeg har lesebriller, som jeg begynte med på barneskolen (rosa innfatning og rosa etui, så klart), men jeg er skikkelig dårlig til å bruke dem. Det føles liksom feil. Bruker dem bare når jeg broderer, for da er det så himla smått, men jeg mer jo at jeg ser klarer konturer med de ekstra øynene på. Dessverre så vil vel alderen etter hvert tvinge meg også til å bruke briller oftere, men jeg stritter i mot så lenge jeg klarer. Beundrer deg for å bite i det sure eplet før du kræsja i en lyktestolpe, for det er antakelig det som må til for å få meg til å ta til vettet 😛

  • Kjersti

   Lene: Ja, han er vakker, han er mammas lille vakre <3 *ler* Jeg ante ikke at han ble med på bildet før jeg kom hjem og så bildet selv 😉
   Jeg har egentlig aldri slitt noe med å bruke briller, og jeg har egentlig ingen problemer med at jeg nå er (stort sett) heltidsbruker av de, men det er en liten overgang fra å bruke de ved behov til å bruke de hele tiden. Men, behovet har jo økt. Hvis jeg kan pushe deg litt ekstra, så er det bedre å begynne tidlig med briller enn når det er absolutt nødvendig, for overgangen blir så himla mye større når du MÅ.
   Jeg vet jo hvilke utfordringer du har, men hvis du klarer å komme deg til optikeren ihvertfall annenhvert år for en synstest, så kan det være en stor fordel for synet ditt. Husk at vi bare får utlevert ett par øyne 🙂

 • Heidi

  Jeg skrev noen ord, og trykket på noe som gjorde at alt forsvant. Men lykke til med progressive briller, har hørt at det kan være litt problematisk. Er kanskje enklere nå enn før, men er sikkert forskjell fra person til person.
  Jeg slapp unna sist jeg var til kontroll, men husker ikke hvordan.. Var noe med regulering av styrken. Håper jeg kan bruke linser når den tiden kommer at jeg må begynne med progressive.

  Så flott et påskevær dere har ? Vi startet med skikkelig drittvær, men kom seg mye etterhvert

  • Kjersti

   Heidi: Hmmm…er det noe på min side som gjorde at alt forsvant, eller fant du delete-knappen på tastaturet? 😉
   Takk! Jeg var småkvalm og utrolig sliten de første 2-3 dagene. Kvalmen har gitt seg, og jeg blir ikke like fort sliten nå, etter 6 dager. Og jeg tror faktisk at jeg foretrekker briller fremfor linser, selv om jeg aldri har prøvd linser.
   Her er det meldt bra vær til og med onsdag, og så blir det ustabilt på helligdagene. Typisk. Men, mye kan skje innen vi kommer dit, og mitt eneste ønske er at det ikke skal regne/snø eller blåse mye. Trenger ikke være sol, selv om det selvsagt er et pluss 🙂

 • Eva Ohlsson

  Linslusen har full fokus på….kan det vara gässen?
  Fin bild på er båda 🙂
  Blir spännande att höra hur du upplever brillerna i skogs terräng

  • Kjersti

   Eva: Antagelig var det gjessene eller noe annet han hørte nedover. Takk 🙂
   Det blir spennende å gå med de i skogsterreng også, lurer på om jeg skal ta med meg gåstavene mine, sånn for sikkerhets skyld :p

 • Carina Josefine

  Så fine bilder! Jeg er litt misunnelig på hvor tørt og fint det ser ut som det er i turområdene deres. Her er det bare vått og gjørmete overalt. Om vinteren kan man hvertfall gå på snøen, nå er det bare “midt i mellom” og håpløst.

  Lykke til med brillene og å bli vant til dem 🙂

  • Kjersti

   Carina: Tusen takk! Det er tørt i noen områder, ihvertfall på større skogsveier og der sola har sluppet til. Men det er bra bløtt inne i skogen og på stier. Heldigvis har vi ikke hatt kjempestore mengder snø i vinter, så jeg tror noen dager til med sol gjør underverker, etter at det regnet vi skal få nå gir seg.
   Tusen takk, det er allerede mye bedre enn det var de første dagene, men jeg må innrømme at jeg tar meg noen pauser i løpet av en dag.