God morgen

Hei alle sammen!

Jeg vet…jeg har vært en dårlig blogger denne uka. Men helt ærlig så skjer det så lite her ute på landet om dagen at det ikke er stort å fortelle om. Det er kaldt, og nå på morgenkvisten snør og blåser det. Ja, jeg er glad i vinteren, men ikke når det fryser is på øyenvippene i det sekundet du går ut, og det stikker i huden 30 sekunder senere.

Til tross for dette dro Nairo og jeg til Gårdsbutiken i går. Hadde reservert innhegningen de har der slik at Nairo kunne få springe litt løs og jeg kunne få trent litt innkalling på han. Sistnevnte var ikke veldig lett, da det var så mange spennende lukter etter andre hunder der inne. Nairo kommer nesten alltid når jeg roper på han, men han kommer ikke inn til meg. Jeg vet jeg ikke har gjort en god nok jobb på dette fra starten av, så da får jeg bare jobbe mer med det. Prøve å gjøre meg selv mer interessant enn alle lukter som finnes. Tips tas imot med stor takk, da jeg ikke helt vet hva jeg skal gjøre. Godbiter frister han ikke, kos og lek med meg er ikke motivasjon stor nok. Neste gang skal jeg prøve med en kong i tau, da er han nødt til å komme til meg for å få leke med den.

Det er alltid et sjokk når noen dør uventet. For en uke siden døde en slektning brått, og om fredag var jeg i begravelsen. En vakker og verdig begravelse med fine, personlige innslag. Men huff, så trist.

Ellers er det som sagt ikke mye som skjer. Men jeg vil avslutte med å minne dere på give away’en min, dere finner innlegget rett under dette. Det er mulig å melde seg på frem til midnatt i kveld, trekningen foretar jeg i morgen.

En riktig god søndag til dere alle!

{minsignatur}

15 Comments

 • Siv Anita

  Jeg tørket/stekte leverbiter som jeg brukte for å trene innkalling med Diva. Om det var leverbitene eller mye ros som gjorde at hun kom, det vet jeg ikke, men det funka fjell. Hun gikk også fint i bånd når det lukta lever av lommen min!!! 🙂

  Minus 15 og vind hos oss i dag… brrrr…

  Håper dere finner på noe hyggelig inne hvis det er kaldt ute!
  Klemmer

  • Kjersti

   Siv Anita: Godbitene Nairo ikke får nok av inne er ikke nok ute, han ignorerer og sperrer meg totalt ute. Så jeg må finne på noe annet enn godbiter. Ellers vet jeg at hjemmetørkede leverbiter er stor suksess for mange hundeeiere 🙂
   -15 er på en måte greit hvis det ikke blåser! Her er det heldigvis mildere, men det blåser en del her også, så jeg skal ihvertfall ikke bevege meg ut. De tobeinte gutta skal en tur til Sverige, men heldigvis blir bilen ganske raskt varm.
   Klem tilbake 🙂

 • Heidi

  Ikke alle hunder som lar seg friste av godbiter og lek og kos. En gang når Kaos var rundt året så skulle jeg ta han inn fra ute her…Jeg lokket, men han kom ikke, prøvde med godbiter, men han kom ikke. Uansett hva jeg gjorde, han kom heelt inntil meg, så tverrsnudde han og sa haha. Nei det siste er ikke helt sant da, men det føltes slik 😉

  Han har aldri vært en hund en kan bestikke eller “lure”. Den gangen hentet jeg en skive med skinke fra kjøleskapet, og var raskere en det han var da han skulle snu og løpe fra meg.

  Trist med dødsfall, og når det kommer brått blir det et lite sjokk. Bra det var en vakker begravelse.

  Ha en fortsatt fin søndag 🙂

  • Kjersti

   Heidi: Jeg tviler ikke et sekund på at Kaos sa haha inne i seg, og antagelig kunne du se det i øynene hans også 🙂
   Jeg er ikke vant til å ha hund løs, så for meg blir dette en blandet følelse. Glede fordi Nairo lyser glede når han får springe, og frustrasjon fordi han blokkerer meg. Men vi finner sikkert en løsning på det 🙂
   Ja, det var veldig trist, men jeg tror til og med enken synes begravelsen var fin, hun både smilte og gråt.
   Tusen takk, det samme til deg! 🙂

 • Ellen

  Ang innkalling; jeg sleit også med samme problemet som deg på lappen min (at han kom mot meg, men ikke inn til meg), men begynte å trene inn snutetarget, og dét fungerer veldig bra! Ikke 100% (han er nå tenåring, tross alt), men han kommer oftere helt inntil, dytter snuten på hånda mi, og setter seg fint og venter på belønning. Ofte nok til at jeg syns vi har en fin innkalling i forhold til alder, i alle fall 🙂

  Snutetarget/håndtarget er rett og slett at man lærer hunden å dytte snuta mot hånda (enten håndflata, eller, eh, hva heter det da, oversida av hånda. Vi bruker oversida av hånda, siden vi bruker å vise håndflata som håndsignal på “vent”-kommanda). Vi shapa det inn med klikker, klikk og belønning for all interesse for hånda, så høyere og høyere krav etter hvert som han skjønte tegninga mot at han tilslutt måtte dytte snuta hardt mot hånda for klikk og belønning. Trenger ikke å bruke klikker for å lære inn dette, men det var det vi gjorde ihvertfall 🙂

  • Ellen

   (hilsen bloggsnoker, det er jeg som også har den lappen som har samme farger som din som også elsker å ligge på ryggen 😛 Vi fant ut på en FB-gruppe at våre er i slekt gjennom Fjällfarmens Alaska 🙂 )

  • Kjersti

   Ellen: Hei! Så koselig at du tok turen innom! Husker deg vettu 🙂 Moro at du har blogg, skal rett inn og lese når jeg har kommentert ferdig 🙂
   Det var et kjempetips, tusen takk! Kursinstruktøren når vi gikk på valpekurs driver med Freestyle og Heelwork to music, og lærte oss derfor noen få momenter som kan brukes i slik trening. En av momentene var nettopp håndtarget, noe Nairo responderte ganske greit på, men jeg har ikke fortsatt å trene på det. Det skal jeg jo så absolutt plukke opp nå, i håp om at det kan videreføres til innkalling. Åh, så godt det er når andre ser løsninger man ikke ser selv, fordi man blir så frustrert og ikke ser skogen for bare trær! Hjertelig takk 🙂

   • Ellen

    Bare hyggelig! Og ålreit med lesere til startfasebloggen, hehe 😀

    Et annet tips jeg glemte å skrive er lek! Nå vet jeg ikke hvordan Nairo er på leking, men min er i alle fall en fryktelig sosial kar som kan gjøre det meste for å få leke litt. Så vi bruker mye lek i innkalling også (og ellers som belønning i alle trening utenom rotrening og miljøtrening); drakamp (tauknute, ball med tau, eller en gammel t-skjorte/håndkle med to knuter på er fine utendørsleker), herjing og løping sammen, og iblant rett og slett at han får bære en leke vi har med. Vet også at ball/pinnekasting også funker fint til innkalling på endel hunder, men lekinga jeg allerede har ramsa opp er i alle fall supereffektiv på min. Leking og belønning med mere fart i enn godbiter kan gi er også effektiv for at alle kommandoer utføres raskere, også innkalling. Faren er jo selvsagt at hunden kan tippe over og blir altfor gira med mye sånn her lek (den trigger ofte mye jaktinnstinkt), men det er en veldig fin belønning brukt med måte og brukt riktig.

    • Kjersti

     Ellen: Tro meg, jeg skal følge med bloggen din! Og du skal selvfølgelig få en plass på linker-siden min, må bare komme så langt at jeg får oppdatert den. Ser du allerede følger noen lappeblogger, har noen på min liste også 🙂
     Testet nettopp håndtarget på han for første gang på nesten ett år, og fikk meg en god latter. Først ble han sittende i mange sekunder med hodet på skjeve og bare titte på hånda mi. Han kunne ikke fatte og begripe hva i alle dager han skulle gjøre for noe! Men så virket de små grå, og han husket hva han skulle gjøre 🙂
     Lek har jeg også tenkt på som mulig alternativ. Har en kong i tau som jeg skal re-introdusere til han, den er kun uteleke og jeg håper derfor at den blir mer interessant og veldig stas for han. Forhåpentligvis gjør det at jeg (kong’en) er verdt mer enn alle de gode luktene 🙂 Takk igjen! 🙂

     • Ellen

      Fliiir 😀 Syns jeg ser det! Du får komme med et oppdateringsinnlegg etterhvert 😉 Men med disse fjortisguttene er det jo ikke så mye fremskritt å spore før de blir voksne, dog, desto viktigere er det å ikke gi opp nå (:

      • Kjersti

       Ellen: Skulle nesten ha filmet akkurat de sekundene, han så altså så rådvill ut at det var helt utrolig 🙂
       Dette er min første lappe, og jeg merker at jeg må ha mer tålmodighet og oppfinnsomhet enn jeg trengte med Border Collien min. Men akkurat når det gjelder trening ute har Nairo vært problematisk siden dag 1, og jeg kjenner jeg gir litt opp. Men så får jeg nye input, og så trår jeg til igjen 🙂

 • Kari Viken Olsen

  Jeg kan ikke gi mye tips om innkalling. Jeg har nemlig hatt så vekslende hell selv *rødme*. En flink hund, så en umulig en, en halvflink en og så Umah som er aldeles herlig. Hun hører bare på alt, hun. Men jeg er ikke så “nøyaktig” som jeg burde. Jeg er fornøyd bare de holder seg i nærheten og kommer sånn passe inn så jeg får tak i dem. Og jeg vil at de SKAL komme når det er virkelig nødvendig. Men Kira, som ikke er flink til det, må være i bånd når vi er i situasjoner hvor det at hun ikke kommer er problematisk.

  Det som sies om håndtarget her var kjempeinteressant. Det er helt sikkert noe jeg kan ha nytte av.

  Og så har jeg funnet ut at det er stor forskjell på om jeg mener alvor. Til og med den umuligste hunden, som jeg ikke klarte å lære stort, visste at om bildøra gikk opp fikk hun IKKE lov å gå ut! Jeg var alltid redd for trafikk. Så når jeg sa nei i forbindelse med trafikk, VAR det nei :-). Hadde jeg vært like bestemt hele tiden, hadde hun lært alt.

  Nå begynner Umah og Kira å bli flinke til å komme HELT bort til rullestolen for å ta av og på bånd. Det er også litt morsomt. For der mener jeg tydeligvis også alvor selv om jeg ikke har tenkt så mye på det selv. Og det har kommet uten noe godbit eller strategi :-).

  Så leit å høre at dere har hatt dødsfall i slekten *klem*.

  • Kjersti

   Kari: Min første hund var blanding av to jaktraser og kunne derfor ikke være løs. Han forrige var til en stor grad både mannevond og “hundevond”, så han kunne ikke være løs. Derfor har jeg ikke lagt vekt på innkallingstrening, dum som jeg har vært 🙁 Men jeg prøver ihvertfall 🙂 Og så lenge Kira og Umah kommer så nært deg at du får tak i de, har du oppnådd det jeg ikke klarer.
   Måten vi lærte at håndtarget kunne læres inn på, var at vi holdt hånden knyttet i vår magehøyde, og så “kastet” hånden ned med utslåtte fingre. Om du velger å ha håndflaten eller håndbaken ut er jo opp til deg. Hovedsaken er at hunden skal bli interessert i hånda di, og under innlæring gir du da godbiten helt inntil hånda de rører med snuta. Da skjønner hunden at den skal inntil hånden for å få godbiten. Egentlig veldig logisk, og når jeg tenker meg om, kan man jo bruke det i mange situasjoner 🙂
   Hunder er mestre i å oppfatte kroppspråk og tonen i stemmen vår, og så lenge vi viser at vi mener alvor, men ikke er sinte, tror jeg selv den verste kommer inn 🙂 Så for mitt vedkommende tror jeg at det er litt mangel på autoritet som kanskje er en årsak, og det kommer nok av at jeg er redd for å skremme Nairo mer enn nødvendig siden han er engstelig av natur. Kanskje han tåler mer enn jeg tror?
   Takk for klemmen! Det er en god mann som nå har fått en stjerne på himmelen, og jeg velger å tro at han har det godt der oppe sammen de andre jeg er glad i. Klem tilbake!

 • Carina Josefine

  Det er helt lov å ikke blogge på en stund! Ellers hadde vi blitt utbrente hele gjengen, tror jeg!

  Da jeg trente innkalling på Frisbee, brukte jeg langline. Han fikk et par sjanser før jeg “fisket” han inn, og roste han når han kom. Jeg husker ikke helt, men jeg har følelsen av at han gikk fra å være ganske dårlig på innkalling, til at plputselig en dag bare satt det.

  Tinka har jeg aldri trent innkalling på. Hun er aldri mer enn 1 meter unna meg uansett :p

  Tinka ha

  • Kjersti

   Carina Josefine: Takk for det 🙂 Sant det 🙂
   Langline er også et strålende tips, men det virker som om Nairo har full kontroll på når vi har på han langline og når vi ikke har (selvfølgelig har han det!). For han kommer ganske greit inntil når langlina er på, ihvertfall er han da flinkere enn uten lina.
   Tinka burde brukes som opplæringshund for alle andre hunder 🙂