Hageglede

Jeg vet jeg sutrer en del når det gjelder hagen min. At jeg må luke, at jeg har en overflod av lupiner, at ingenting blir som jeg hadde sett for meg. Men, tro det eller ei, det er en del glede i den hagen også!

Som nevnt før, har jeg jo et bed på hver side av inngangsdøra. Når jeg kjøpte huset var det en rosa klaserose og en lilla klematis i hvert bed, og jeg plantet selv en hvit campanula i hvert bed også. I bedet med minst sol stortrives klematisen og klaserosen har det nogenlunde greit, mens campanulaen ikke ville i det hele tatt. I bedet med mest sol stråler campanulaen, klematisen har blitt litt pinglete og klaserosen sa i vinter totalt takk for seg. Jeg har ventet for å se om det kanskje ville komme rotskudd fra den, men nei, ingenting. Så i dag kostet jeg på meg en bonica rosa klaserose for å erstatte den som er død. Nesten umulig å få et bilde i fokus av den, men her er den ihvertfall:

1 050714 Bonica klaserose ved inngangsdøraJeg holdt forresten på å kjøpe en lilla klaserose istedenfor denne, den lilla var altså så utrolig lekker! Men det får bli en annen gang.

Rett foran den nye rosen vokser altså campanulaen. Legg merke til Nairos konglelager i bakgrunnen 😉

2 050714 Campanula ved inngangsdøraHer er rosen i bedet på andre siden av døra. Aner ikke hva slags rose det er, men vakker er den!

3 050714 Rosa klaserose ved inngangsdøraJeg har en gigantisk rosebusk nede i hagen som jeg tror er en Hurdalsrose. Den har stort sett avblomstret, men en og annen blomst er igjen. Om denne tilhører Hurldalsrosen eller om det er en helt annen rose har jeg ikke peiling på, men den er vakker, den også:

4 050714 HurdalsroseI tillegg til to epletrær, så har vi også noen bærbusker: en med stikkelsbær, to med røde rips, en med hvite rips, en med bjørnebær som fremdeles er under etablering, men det ser ut som om vi kan få noen bær i år, og to med solbær. Og solbærene er allerede i ferd med å modnes:

5 050714 SolbærDet er forresten bare å si ifra hvis det er noen som har lyst til å komme og plukke etterhvert som de forskjellige bærene og eplene blir modne. Vi bruker det ikke selv, og det er nesten litt trist å bare la alt henge til det råtner. Men bjørnebærene får dere ikke altså! 🙂

Og så er det jo georginene mine da, som jeg er så spent på! De har virkelig grodd seg til og det har kommet noen knupper:

6 050714 GeorginerGleder meg til de første blomstene kommer!

14 Comments

  • Kari Viken Olsen

    Mye lekkert! Jeg har aldri fått til roser, så det tør jeg ikke tenke tanken på lenger. Ja bortsett fra rynkerose, da. Den spredte seg sånn at jeg ga den bort. Det ble liksom et helt område i hagen jeg ikke kunne gå barbent fordi det plutselig stakk opp små tornete grener av bakken :-).

    En trøst med bær som blir hengende igjen i hagen fordi man ikke bruker dem selv, er at fuglene blir glade :-D. De spiser ikka alt, men rips vet jeg de er kjempeglad i. Hos oss “lever” buskene etter at jeg har tatt inn det jeg vil ha selv. Jeg hører folk si de ikke tar solbær, men jeg har nå sett dem i solbærbuskene da. Kanskje bærene tiltrekker insekter som tiltrekker fuglene? Stikkelsbæra tar jeg jo inn. Men nå har jeg flerdoblet stikkelsbærbuskene så det blir kanskje vel mye. Og funderer da på om jeg kanskje kan plukke dem for fuglene? Tipper bær i smeltet fett (istedenfor frø i smeltet fett) kan være populært til vinteren. Jeg har i hvertfall hatt suksess med blåbær i meisebollene :-).

    • Kjersti

      Kari: Jeg både får til og får ikke til roser. Og det jeg gjør med de er stort sett ingenting! Jeg dekker over med granbar på høsten og klipper bort visne blomster og det som ellers er dødt. Så de som ikke trenger noe særlig mer enn det trives hos meg. Men jeg drømmer om at jeg en eller annen gang blir glad i hagearbeid, for da skal jeg ha en stor rosehage 🙂 Nei, tornete greiner på bakken er ikke noe godt, så da er det like greit å enten kontrollere den eller bli kvitt den 🙂
      Joda, det er så absoutt fugler her som tar både bær og epler, så det blir ikke helt bortkastet å ha disse buskene. Jeg har vært flink og laget solbærsaft en gang, vellykket var det også, så det er ikke noe i veien for å gjøre det igjen, det gjelder bare å gidde det. Og det er sikkert ikke noe mer vanskelig å lage ripssaft heller. Å fryse bærene og bruke de i “meiseboller” til vinteren har jeg faktisk ikke tenkt på, det er jo en god idé hvis jeg gidder å plukke. Takk! I tillegg har jeg kjente med kyr som sikkert gjerne vil ha eplene også 🙂

  • boerboelheidi

    Jeg har solbær også, men de er grønne.. enda 😛
    Har forøvrig mest rips, og utpå sommeren/høsten storkoser fuglene seg. Har tenkt å kanskje kjøpe en saftkoker, får se litt.. Trodde jeg hadde drukket kvoten min av ripssaft, men kjenner at det kanskje kunne vært greit å hatt litt igjen.
    Hjemmelaget solbærsaft er jo kjempegodt, og sunt. Jeg laget solbærsaft hvert år før, en gang skulle jeg lage til svigermor, den saften kom ikke frivillig ut av flaskene, den satt fast.

    • Kjersti

      Heidi: Jeg ble veldig overrasket over å se at solbærene her begynte å bli modne allerede, men det har jo vært varmt her ganske lenge.
      Saftkoker gjør jo saftingen veldig mye enklere, men det er vel kanskje bare verdt det hvis man safter mye. Jeg har et sånt stativ med en tøysil, det fungerte som bare det når jeg kokte solbærsaft.
      *ler* Så det var solbærsirup du laget? 😉

  • boerboelheidi

    Hm, nå forsvant svaret mitt, får du to nesten like er det fordi det andre “henger” et sted 😛

    Vi har 20 grader nå! Ser at det kan bli en varm natt. Men dere har nok litt annet klima der “nede” enn det vi har her.
    Saftkoker er enkelt ja, jeg hadde før, så har brukt bare det. Har sett at det er “billige” saftkokere nå, så vurderer det til senere i sommer. Var under 500 kr, og vi har myye rips, så da blir det en del saft. men på den andre siden, ikke så mange som drikker saft her..

    Hehe, var nok ikke solbærsirup nei, ble gele, ganske interessant når det var på flaske 😛

    • Kjersti

      Heidi: Jeg ser ikke noen flere svar her 🙂
      Dere har det varmt nok når dere først har det varmt, det har jeg så absolutt fått kjenne på kroppen 🙂
      Hvis ingen drikker saft, er det vel ikke nødvendig å lage heller, hvis det ikke er noen du kan gi bort til da.
      *ler* Solbærgele faktisk! Hadde det enda vært i bolle, så hadde det jo vært greit, men det er litt vanskelig å få gele ut av en flaske ja 😉 Sugerør kanskje? :p

  • Tove

    Vi har en del rips- og solbærbusker som fungerer som hekk og så som fuglemat om høsten. Solbær har jeg aldri likt, men laget mye saft og ripsgele før i tiden. Nå er det mye enklere å kjøpe safta og syltetøyet på butikken 😉 Men jeg burde kanskje ha laget litt ripsgele igjen… Jeg er veldig misunnelig på bjørnebærbusken din, men de ville du altså ha i fred? 😉
    Nå blur det fint rundt inngangsdøra deres igjen 🙂 Roser er fint, men et mareritt å stelle er min erfaring. Har vondt i fingre ei uke etterpå når jeg prøver å klippe og ordne litt. Så roser greier jeg meg godt uten er min konklusjon.
    Tror ikke hagen din er så ille jeg 🙂

    • Kjersti

      Tove: Jeg bruker liksom aldri noe laget av hverken solbær, rips eller stikkelsbær, så da blir det ikke til at jeg plukker bærene heller. Men jeg vet jo at det finnes dyktige mennesker der ute som er flinke til å sylte og safte og lage gele og alt sånt, så derfor tenkt jeg at hvis noen vil ha det, så er det bare å si ifra 🙂 Den bjørnebærbusken er jeg veldig glad i, og jeg håper inderlig at den kommer med bær for første gang i år! Så ja, den vil jeg ha helt for meg selv 😉
      Nå gjør jeg ikke alt jeg burde gjøre med rosene mine, så det er sikkert derfor de blir pjuskete etterhvert. Men jeg klarer meg ikke uten roser altså, er altfor glad i de til å kutte de ut.
      Nei, når jeg deler opp hagen i en og en blomst, er den ganske fin. Men når man ser helheten og hvor lite pene bedene er, så er ikke hagen mye å skryte av 🙂

  • Kristina

    åh, dette innlegget gjer at eg har endå meir lyst til å flytte til ein plass der me kan ha stoooor hage! Så mange fine plantar og blomar du har! ….eg må begrense meg til kva eg får plass til på den vesle balkongen vår, men der har eg stemor, campanula, humle, solsikke (nyleg planta, så den er ikkje komme opp endå) ei klaserose i stor potte, og eit urtetelt med diverse urter og tre tomatplantar. Jøss, når eg ramsa det opp slik så høyrdes det eigentleg ikkje så lite ut likevel… Elskar klaserosa, har aldri hatt ei slik før, men det kjem eg nok til å ha frå no av! For tida tek ho heilt av, og blomstrar som besatt, det er veldig gøy! Og rein flaks, for eg veit egentlig ikkje kva eg driv med når det kjem til roser.. berre vatnar og gjødslar innimellom, eg!

    • Kjersti

      Kristina: Jo, du har så absolutt mye på balkongen deres! Og det er jo vakre planter du har 🙂 Blomstrer humlen? Kan ingenting om den planta. Mine blomstrer også bra nå, må få lagt ut bilde av den nye i blomstring. Vakker liten sak! Jeg tror ikke man trenger å gjøre så mye mer med roser egentlig, bortsett fra å dekke de til på vinteren og klippe bort de avblomstrede blomstene.

      • Kristina

        Nei humla mi har ikkje blomstra. det gjorde ho ikkje i fjor heller. Men blomane ser egentlig ikkje så veldig blome-aktige ut, men heller litt sånn “kongleaktige”. Så det gjer ikkje så mykje om planten min berre grønn. veit ikkje heilt korleis ein får “framprovosert” blomstrar på den.. eg berre let den stå der, eg! Har egentlig ikkje så veldig peiling sjølv..men det eg likar aller best med humle er at den veks som ugras i starten – den veks fleire cm per dag! På min plante ser det ut som han roar seg litt etter kvart, men den raske starten gjer at han raskt kryp oppover espalieret vårt og dekker det fort. Så slepp me å vente i evigheiter på at det skal sjå fint ut 🙂 Når hausten kjem så visnar han bort, men så kjem han att året etter, så lenge røtene ikkje har frose til og vorte øydelagde om vinteren.

        Det høyres ut som eg har gjort rett med rosene så langt i alle fall! Eg prøvar å gjødsle dei innimellom også, for eg har visst høyrt at dei treng litt av det.. Eg har også klipt bort avblomstra blomster, sjølv om eg ikkje visste om det var rett. Men det var jo godt å høyre! Eg har klipt dei litt ned, til stamma der dei greina seg av frå. Er det nødvendig, eller bør eg heller klippe dei rett under blomsten???

        • Kjersti

          Kristina: Ah, da vet jeg hvordan “blomstene” ser ut. Jeg kan ingenting om humle, men det har vel noe med polinering og sånt å gjøre kanskje? Det er uansett veldig kjekt med planter som vokser som ugress, men som faktisk ikke er ugress 😉
          Joda, man bør gjødsle rosene, men der er jeg kjempedårlig. Hvis jeg ikke tar feil, trives roser også med kugjødselkompost (eller hva det nå heter). Jeg klipper også bort den lille stilken til selve blomsten, jeg tror at den dør av seg selv hvis du klipper rett under selve blomsten. Men det kommer selvsagt litt an på hva slags roser man har, jeg tror det blir litt anderledes hvis man har stilkroser.