Hagevandring

Dere kjenner meg nå. Jeg er den som gjerne vil ha en fin hage, men som h-a-t-e-r hagearbeid. Jeg trenger ikke en haug med bed med mengder av blomster, men jeg har lyst på noe fint å se på. Noen fine blomster på våren, noen på sommeren og noen på sensommeren. Bed som ikke trenger å lukes flere ganger i uka. Helst ikke flere ganger i måneden heller. Jeg kan ikke stort om blomster, men jeg vet at svaret på alle mine problemer er å anlegge en lupinhage. Lupiner blomstrer hele sommeren, sprer seg som hakka møkk og krever ikke noe stell i det hele tatt. Allikevel er lupinen den planten jeg hater mest, like mye som brennesle. Lupinene er over alt, og de skygger for det meste av andre planter jeg har.

MEN! Jeg har bestemt meg for at de to bedene vi har jobbet med i vår skal vedlikeholdes. Og det er noen lyspunkter rundt i hagen min allikevel, se bare her:

Denne rosa stauden dukker opp litt her og der. Jeg har ingen peiling på hva den heter, men vakker er den:

1 070613 Rosa staudeForglemmegei er min absolutte favoritt (i tillegg til roser). Normalt har jeg mengder med forglemmegei på siden av inngangspartiet, men i år er det veldig få av de. Jeg får nyte de jeg har:

2 070613 ForglemmegeiJeg har to store syrinbusker og en liten. Den lille sliter med å komme med blomster (den ble flyttet dit den står nå for 7 år siden), men de to store buskene har nydelige lilla blomster som dufter herlig:

3 070613 SyrinUnder den ene syrinbusken vokser det liljekonvall. Man må vite at de er der for i det hele tatt å se de:

4 070613 LiljekonvallSelv bjørka blir vakker i solnedgang:

5 070613 Solnedgang gjennom bjørkBrudespireahekken er allerede i ferd med å avblomstre. Den har ikke blomstret mye i år, og den trenger en kraftig beskjæring:

6 070613 BrudespireaOg så har jeg noen enslige valmuer som titter opp her og der. Bitte små, blomstene er sikkert ikke mer enn en centimeter eller to:

7 070613 ValmueMen de orange små solene lyser så absolutt opp! Og hva ser dere bak valmuen? Jo, lupiner…

God helg! Jeg skal overvære prinsessebryllup i morgen 😀

8 Comments

 • Heidi

  Du har jo mange vakre blomster 🙂
  Jeg har bare to sorter, og ingen av de har begynt å blomstre enda, men når de blomstrer er de en drøm (mareritt) med gult og rosa…

  Hehe, jeg tenkte på deg da jeg så om bryllupet på tv før i kveld 😉 Jeg skal ihvertfall få med meg hvordan kjolen er 😀

  God helg til deg også 🙂

  • Kjersti

   Heidi: Gult og rosa kan sikkert fungere sammen det, høres litt ut som sukkertøy 🙂
   *ler* Hmmm…er det så allment kjent at jeg digger kongelige bryllup altså? :p Ingenting får meg vekk fra tv’n i morgen ettermiddag 🙂
   Takk! 🙂

 • Katharina

  Hördu Kjersti, en Akleja måste du ändå känna igen! Det hör ändå till allmänbildningen 😉
  För den delen så gillar inte jag att rensa ogräs heller. Finns mycket roligare saker i trädgården, som att göra nya anläggningar t.ex 🙂 Säger jag som rensade ogräs i nio timmar på jobbet idag.
  Den sista växten är en Geum, Nejlikrot heter den på svenska och är släkt med humeblomster.

  Håll tummarna för Muffy imorgon! 40 Lappisar var anmälda till den utställningen där 20 är max andra år….

  • Kjersti

   Katharina: *ler* Det lille jeg kan om blomster har jeg lært ved å spørre i hageforum eller ved å søke på internett, så her er det ingen allmennutdannelse nei 😉 Men takk, da vet jeg at jeg har en akeleie her og der 🙂
   Jeg vil tro at det er forskjell på om man luker ugress i sin egen hage og om man gjør det i jobbsammenheng. Men 9 timer i strekk høres ikke moro ut, selv om man får betalt for det.
   Næmmen, er det ingen valmue? Jeg som alltid har vært helt sikker på det! Da lærte jeg enda mer i dag, takk!
   Jeg skal krysse fingre og sende mange avslappende tanker til deg! Som jeg har sagt før: kos deg og slapp av, du har verdens vakreste Muffy uansett hvordan det går!

 • elisabeth

  Jeg har ikke hage jeg, men vil veeeeldig gjerne ha det. Alt jeg planter må i krukker men det blir fint det å 🙂

  Jeg er så heldig å bo relativt nære Ringve Botaniske Hage her i Trondheim og drar ofte dit for å få inspirasjon. Ser jeg en plante jeg liker der knipser jeg et bilde av navneskiltet og sjekker mer når jeg kommer hjem.
  Jeg ELSKER peoner og har så lyst på en slik busk men har jo rett og slett ikke plass. Jeg liker også hager som ikke trenger så mye stell og ett tips er å låne deg hagebøker på biblioteket for der har de ofte mange forskjellige for forskjellige typer hager. På balkongen min har jeg liljer, georginer, cosmos, dill, og noen blå som jeg ikke kommer på hva heter. Han en hageblogg også jeg… http://bettebett.wordpress.com/

  • Kjersti

   elisabeth: Krukker kan absolutt være like fint som hage, og så er det som regel mindre å luke når man har krukker 😉 Men, man må gjerne huske på å vanne krukker, det trenger man ikke like mye å huske på i hagen.
   Åh, man kan finne mye fint i botaniske hager! Men så har gjerne de som jobber der veldig grønne fingre, så de får jo til de utroligste planter 🙂
   Jeg synes georginer er superfine, klarer ikke å se meg mett på de. Men så er jeg rett og slett for lat til å gidde å ta inn røttene på vinteren, så da blir det ikke til at jeg skaffer meg de. Kanskje den gangen jeg blir pensjonist? 🙂
   Var ikke klar over at du har hageblogg, den skal jeg titte i!

   • Elisabeth

    Jeg var på Ringve botaniske i dag og har lagt ut en del bilder derfra men noe jeg ikke fikk tatt bilde av var hvite forglemmeiei. Har du sett det før? Det har ikke jeg.

    • Kjersti

     Elisabeth: Nei, hvit forglemmegei har jeg ikke sett. Jeg har blå og rosa her i hagen, ihvertfall hadde jeg det (er ekstremt lite forglemmegei her i år i forhold til tidligere år!). Jeg er ingen hageekspert, men kanskje den hvite er “manipulert” frem og derfor ikke vokser vilt?