Jeg har fått georginer!

Det er sikkert mange i nabolaget her som er flinke i hagene sine og som synes hagearbeid er det beste man kan gjøre om sommeren. Jeg tilhører ikke den kategorien, men som dere vet vil jeg gjerne ha en fin hage. Så hver gang jeg går forbi ihvertfall to av naboene, titter jeg lengselsfullt i deres hager og skulle ønske jeg hadde gidd og ork nok til å ha det sånn selv. Jeg tror noe av hemmeligheten ligger i å gjøre et godt grunnarbeid når man anlegger et bed, antagelig er det da ikke like mye jobb å vedlikeholde det etterpå.

Mine to bed er vidt forskjellige når det gjelder vedlikehold. Bedet øverst i innkjørselen er lettstelt, selv om det ser ganske så kaotisk ut på dette bildet:

2 090614 Bedet ved innkjørselenGresset til høyre skal selvsagt klippes. I bakkant av bedet vokser en eller annen busk som hekk, den må jeg klippe ganske så drastisk. Og i selve bedet vokser og trives stormarikåpa jeg plantet ifjor. I skråningen bak bedet vokser bregner vilt, og de sprer seg inn i bedet og over i innkjørselen. Disse er enkle å røske opp, og jeg drar også kjapt opp de andre tingene jeg vet jeg ikke vil ha i bedet, men søte små blomster får stå.

I bedet langs veien er det verre å holde orden, og når jeg titter på det er jeg flau over hvor ille det ser ut med tanke på hvor fint det var når jeg plantet rosestorkenebben der i fjor:

3 090614 Bedet langs veienGresset til høyre for mursteinene (som dere såvidt kan skimte midt i bildet) skal selvsagt klippes, men i selve bedet er det så mange søte blomster av ymse slag sammen med de plantene som faktisk skal være der at jeg kvier meg for å gå løs på det som faktisk er ugress. I tillegg har min høyt skattede forglemmegei spredt seg til dette bedet, og det er omtrent en dødssynd her i huset å luke bort forglemmegei!

Den ene naboen her har en fin samling georginer, og i fjor spurte han om jeg ville ha noen etter at jeg ga uttrykk for min begeistring for akkurat disse blomstene. Selvsagt sa jeg ja, og i dag hentet jeg denne kassen:

1 090614 GeorginerJeg har grublet en stund på hvor jeg skal plassere de, og var inne på tanken om å sette de i store potter, men jeg kjenner meg selv godt nok til å vite at det ville skortet på vanning, så det er bedre å ha de i bed. Tidligere i dag vurderte jeg å grave opp påskeliljeløkene og sette georginene der, men rundt påskeliljene står det så mye annet fint som er i blomst nå at jeg ikke vil fjerne det heller. Så da kommer georginene til å få plass i bortre ende av bedet på bildet over her, omtrent der dere kan se en brun flekk. Må bare stoppe innom og kjøpe litt jord i morgen, og så skal jeg få plantet disse vakre skapningene. De kommer til å lyse fint opp i hvitt, rosa og lilla!

Akeleiene vokser vilt like i nærheten av inngangsdøra her. Hvert år tenker jeg at jeg må få flyttet de til et mer egnet sted når de er avblomstret, men det går i glemmeboken like fort som jeg har tenkt tanken. Så da får de stå og kose seg sammen med forglemmegei’en min:

4 090614 AkeleieInngangspartiet er noe av det jeg har vært mest stolt av her. Dette bildet ble tatt for nesten 5 år siden:

5 090614 130709 InngangspartiBedet til venstre ligger mest i le og mest i skygge. Den lille hvite klokkeblomsten trives ikke der og forsvant etter en sesong, men klaserosen og klematisen har det veldig fint der. Bedet til høyre har litt mer sol. Men i år er det nesten bare den hvite klokkeblomsten pluss et par stengler av klematisen som kommer opp. Klaserosen ser ut til å være helt død, jeg skimter ikke så mye som et rotskudd fra den dessverre. Så her må jeg se om jeg kan finne en tilsvarende rose av noe slag som forhåpentligvis vil trives bedre der.

Håper dere alle har hatt en fin pinse!

6 Comments

 • Tove

  Da er vi nok ganske liket på dette punktet. Jeg går rundt og ser på alle de flotte hagene og bedene rundt omkring og ønsker det så sånn ut hos oss og. Men så var det dette med den jobben og fantasien det kreves for å få det sånn da og ikke minst beholde det slik…. Nei, jeg får nok bare fortsette å drømme. Georginer er fint!!! Naboen vår i Hedrum hadde så mange flotte georginer og jeg fikk røtter av henne flere ganger og jeg har kjøpt røtter selv og, men det blir aldri det samme hos meg. Det kommer bare noen få blomster. Men du bor i varmere strøk så hos deg kommer det til å bli fint 🙂

  • Kjersti

   Tove: Men du pleier jo å ha ihvertfall ett skikkelig fint bed med masse blomster! Her hos meg blomstrer det meste i mai og juni, og så er det tomt (bortsett fra klematisen). Og ja, det er det å beholde det slik som er det store problemet for meg. Men den dagen jeg blir rik skal jeg leie inn Katharina (hun som har lapphundjenta Muffy). Katharina er trädgårdsmästare (eller hvordan det nå staves på svensk), og da skal hagen min bli fin, da!
   Georginer er fantastisk vakre, og jeg klarer ikke se meg mett på alle de vakre fargene og fasongene! Dette blir første gang jeg prøver meg på georginer, så jeg er veldig spent på om de vil trives på plassen jeg har sett ut til de, og ikke minst om jeg får de til å overvintre i kjelleren 🙂

 • Siv Anita

  Det er jo blitt skikkelig sommer hos dere!
  Grønt og fint.

  Plenen min er også moden for klipping, men jeg har ikke turt de siste 2 dagene siden politiet gikk ut om minnet folk på om “helligdagsfreden”… Så jeg får kjøre over løvetannfarmen min i morgen 😉

  De rosebuskene dine var jo så utrolig flotte!
  Håper du finner noen nye som kan trives ved inngangsdøra 🙂

  Ha en flott uke 🙂

  • Kjersti

   Siv Anita: Ja, her er det full sommer med alt det innebærer av både veldig varme dager, plenklipping, fluer absolutt over alt og nydelige blomster i alle farger og fasonger. Eileif har ikke fått lov til å klippe plenen nå denne pinsehelgen, så det får vi ta på kveldene etter jobb eller til helgen. Her er det både løvetannfarm og hundekjeksfarm og blomstereng 😉
   Ja, de både er og var veldig fine, de klaserosene, husker jeg ble SÅ glad når jeg så de i blomst første sommeren jeg bodde her. Og når jeg først har så fine bed ved døra, hadde det vært koselig å ha noe fint i de også.
   Takk det samme!

 • boerboelheidi

  Den gangen jeg hadde blomster, da hadde jeg bl.a georginer, lilla!
  Helt enig i at de er vakre blomster.
  Avbildene jeg har sett så synes jeg du har en flott hage, her er det løvetann og noe rosa “greier” (ugress) som er alt av blomster. Drømmer om en flott hage der alt er i orden med planter, blomster, kjøkkenhage, trær, osv… drømmer er en fin ting 😛

  Blir spennende å se georginene dine 😀

  • Kjersti

   Heidi: Georginer er fantastisk vakre!
   Jo, takk for det, hagen er fin nok den, men veldig lite vedlikeholdt. De rosa greiene dine er jo fine de også, selv om de egentlig er ugress. Og så har du jo fine bærbusker! Jupp, drømmer må man ha, og jo lengre man har de, jo lettere er det å finne ut om man egentlig vil sette de ut i livet eller om det er mest fornuftig at de forblir drømmer 😉
   Gleder meg til å se de selv!