Rosa og lilla og blått

Det er fremdeles ordentlig kaldt i lufta, men heldigvis har sola endelig begynt å varme såpass at noen blomster finner det for godt å starte sesongen. Denne rosa saken, som jeg ikke aner navnet på, står på det lille feltet inntil gårdsplassen:

1 020513 Rosa blomstJeg har tidligere vist dere krokusene jeg har i bedet ved inngangsdøra, nå har de i samme felt som den rosa over også endelig tatt turen opp av jorda:

2 020513 KrokusI skråningen fra huset og ned i hagen, vokser det egentlig bare villniss, lupiner og annet herk. Men nå på våren lyser de skjønne, blå schillaene opp blant alt det tørre fra i fjor:

3 020513 SchillaNairo er ikke spesielt fornøyd med at jeg tusler rundt i hagen mens han må stå på verandaen:

4 020513 Nairo på verandaenTil bursdagen min i fjor ønsket jeg meg dugnadshjelp til hagen. Jeg skulle så gjerne ønske at jeg kunne bli glad i og flink til hagearbeid, men jeg må nok bare innse at jeg ikke fikk tildelt sånne gener, og heller holde meg til et minimum når det gjelder stell av hage. Dessverre resulterer dette i at jeg sjeldent gjør noe i denne hagen, og det trengs derfor et skikkelig skippertak til for at den skal se ut som noe annet enn et gjengrodd kaos. Dugnadshjelp fikk jeg av de snille jentene i Grillkløveret, og så sant værmeldingen ikke endrer seg til skikkelig drittvær, så kommer de til søndag for å hjelpe meg. Jeg har tenkt en stund på hvilke problemområder vi må ta tak i først, og her er de:

5 020513 InnkjørselenHelt i venstre bildekant er det et bed (dere kan såvidt skimte de nakne greinene til en syrin som står midt i bedet) som strekker seg noen meter utenfor bildekanten. Her er det i utgangspunktet ikke noe annet enn syrinen og noen løkblomster, men så er det disse hersens lupinene da. De vokser jo over alt. Så dette bedet skal få en opprenskning.

Langs hele innkjørselen skal det renses opp på hver side. Her er det lupiner(!) og brennesle som råder, i tillegg til spirene av ett eller annet tre som prøver seg hvert eneste år. Problemet ligger i at de vokser sånn at man riper opp sidene på bilen når man kjører her.

Helt øverst i innkjørselen, der dere såvidt kan se en telefonstolpe, er det også et “bed”. Her står det noen busker, og ellers er det bregner som kommer opp. Bedet er kantet med naturstein, men de har sunket så langt ned i bakken at de nesten ikke er synlige lenger. Her skal det også renskes opp, steinene skal frem i lyset igjen, og når jeg en eller annen gang blir rik, skal jeg plante noe markdekkende der.

Skulle det vise seg at vi får tid til overs til søndag, så har jeg et stort problemområde til som det må gjøres noe med, men det blir en så tung jobb at jeg tror vi hopper elegant over det og eventuelt tar noe smått andre steder istedenfor. Glede meg gjør jeg ihvertfall!

Og så må jeg bare sånn til slutt nevne at jeg til lørdag er så heldig at jeg skal få være med og se på når K går MH med sin Finske Lapphund-tispe Muffy! Jeg har sett en del videoer fra MH’er, og lest om fler med lapper som har gått MH, og det ser kjempeinteressant ut! Jeg blir med for å filme for K, så jeg antar jeg da blir så opptatt at jeg egentlig ikke får med meg hva som skjer, men jeg håper vi kan få sett en annen hund gå også. MH er ikke aktuelt for Nairo, jeg tror nemlig det ville gjort mer skade enn nytte, men det er jo uansett moro å se på, selv om jeg må stå opp før fuglene 😉

16 Comments

 • Heidi

  Du har ihvertfall blomster, og fine er de også. Skarpe flotte farger på de 🙂

  Jeg synes også MH ser morsomt ut, men Amanda hadde garantert strøket, aldri i verden om hun hadde klart en slik test. Håper du kan legge ut ihvertfall litt film etterpå? Kommer kanskje litt an på den du filmer.

  • Kjersti

   Heidi: Den rosa er litt blass, men krokusene og schillaene er kjempefine i fargene!
   Jeg skal filme med K sitt videokamera (jeg har ikke videokamera selv), så jeg håper hun legger ut på nett etterpå. Skal huske på å linke til det i så fall 🙂 Det er ikke snakk om å stryke eller bestå på MH, det er bare en beskrivelse av hundens reaksjoner på forskjellige ting. Her kan du lese hva eieren til lapphunden Thorvald skriver om MH: http://hakasitasaslan.blogspot.no/2012/02/mentalbeskrivelse-hund-mh.html
   Med Nairos redselsnivå hadde han blitt så skremt av fler av disse momentene, derfor vil ikke jeg la han gå gjennom noe sånt.

   • Heidi

    Vet hvordan man gjør det, og Amanda hadde kommet til å strøket uansett 😛
    Vi hadde vel ikke fullført, er det mest riktige… Amanda er ikke en hund som bør gå gjennom en slik test, tror jeg. Hun har så enormt til vokterinstinkt at jeg ikke ser for meg hvordan vi skulle kommet gjennom den.
    Linke må du, er morsomt å se på 🙂

    • Kjersti

     Heidi: Ah oki, da skjønner jeg. Vel, det ligger jo i rasen hennes å være sånn 🙂 Vet du om det er noen andre med Boerboel som har tatt MH, og eventuelt hvordan det har gått? Hadde vært interessant å vite 🙂
     Det gjør jeg i så fall, blir spennende å se hvordan vakre Muffy gjør det 🙂

     • Heidi

      Ja er mange som gjør det, og det går veldig bra, om det er samme test eller en egen er jeg ikke 100% sikker på.
      Boerboel skal vel egentlig ikke være akkurat som Amanda er, men det dukker opp ytterpunkter noen ganger. Finnes en del som overhode ikke har noe som helst vokterinstinkt i seg også, og kan tenke meg at det må være enkelt… Men, nå er Amanda som hun er, så da gjør vi det beste utav det 🙂

      • Kjersti

       Heidi: Skjønner.
       Ytterpunkter vil det jo alltid dukke opp i alle raser, Nairo er jo også et eksempel på det. Men det har antagelig mer å gjøre med den “manglende” testikkelen hans å gjøre enn noe annet. Glade i disse hundene blir vi jo uansett 🙂

 • Katharina

  Yey vad spännande det skall bli! Jag borde kolla några mer filmer jag med, har kollat några men så att jag är uppdaterad 🙂
  Huga, tänk om Muffy gör något som är helt olikt henne! Flyger på spökena eller ngt. Men det är nog inte så troligt det. Nu är hon piggare igen, hon har varit magsjuk några dagar så det var nog inte löp på g utan för många ruttna grodor 😉

  Din rosa/blå blomma heter Lungört på svenska, Pulmonaria är det vetenskapliga, Lungeurt på norsk 😉
  Du har ett stort jobb framför dig med att rensa upp ovanför muren/infarten, men när du har fått fram lite bar jord så skall du få lite riktigt fina och bra marktäckare av mig. I massor om du vill. Säg till om du hinner med mycket imorgon så kan jag ta med på lördag.

  //Fia/Katta

  • Kjersti

   Katharina: Det blir kjempespennende! Nå kjenner jo ikke jeg Muffy så godt, men jeg er ganske sikker på at du egentlig vet hvordan hun kommer til å reagere 🙂 Så bra at det ikke var løpetid på gang! Men du må få gjort noe med de froskene, hun kan jo ikke fortsette å spise de og bli dårlig, stakkars!
   Tusen takk for navn på blomsten, veldig fint å vite hva jeg har her 🙂 Det er ikke før til søndag at vi skal jobbe i hagen, men jeg kan jo kanskje få noen markdekkere av deg senere en gang? Veldig snilt av deg! Hva slags markdekker har du? Jeg har en langs gårdsplassen som blomstrer i en blåaktig farge, du kan se et lite bilde av den her: http://pilaris.net/blogg/akkurat-i-tide/
   Men jeg vet ikke om jeg har lyst på den fler steder, og om den i det hele tatt går å formere.

   • Katharina

    Jag har mängder med daggkåpa (Alchemilla mollis), och även Flocknäva (Geranium macrorrhizum), bägge är riktigt effektiva marktäckare men såhär års är dom kanske inte så mycket att skryta med. Sedan har jag en flera andra som du kan få en liten tuss av varje om du vill prova olika, jag har gjort ett litet marktäckartest här och kollat vilka som är effektivast, hur fort dom täcker en yta osv 😉 Men dom två ovan är riktigt bra, och fina och lättskötta med!

    • Kjersti

     Katharina: Åh, Flocknäva (eller Rosestorkenebb, som den ifølge google heter på norsk 😉 ) var utrolig vakker! Jeg sier ja takk til noen sånne, men jeg kan si ifra til deg når jeg har fått laget plass til de, så kan jeg heller hente da 🙂 Alt som er lettstelt er bra i min hage! :p

 • Siv Anita

  Fantastisk å se at det spirer og gror! Koselig med litt farge i landskapet nå som vi har hatt vinter og alt har vært hvitt, grått og sort….

  Du er heldig som får hjelp i hagen. Jeg håper virkelig dere får skikkelig flott hage-arbeids-vær!!! 🙂

  • Kjersti

   Siv Anita: Ja, det er kjempemoro! Jeg var ikke klar over at schillaen hadde kommet før jeg så den hos naboen, da måtte jeg ta en titt hos meg også, og der var den, gitt 🙂
   Jeg er veldig heldig som fikk en dugnadsdag i gave! Det er så mye mer moro å gjøre kjedelige jobber når man er fler. Jeg håper også på finvær til søndag! 🙂

   • Siv Anita

    Jeg skal krysse fingre og tær for at det blir godt vær på søndag! 😉

    Det er veldig annerledes å se bilder fra huset og tomta di nå som jeg har sett det “in real life”. Jeg kjenner meg liksom igjen! 🙂

    • Kjersti

     Siv Anita: Tusen takk! 🙂
     Ja, det er rart når man har vært et sted og så ser bilder av det etterpå, man klarer bedre å plassere ting, hvor ting ligger i forhold til hverandre og sånt. Og så kommer du vel nedover igjen snart, du skal vel se prinsessebryllupet sammen oss? 😉