Kjøretur rundt Vänern

Planen min om en lengre gåtur i skogen denne uken ble rimelig fort forkastet da disse smertene satt igang. Ikke noe vits i å få opp pulsen når man ikke er i form. Men å sitte hjemme hver eneste dag den siste ferieuka, og ikke se noe annet enn disse fire veggene og noen få kilometer med asfalt på hver side av tomta, nei det var ikke aktuelt. Okay, man kan bli sliten av å kjøre bil også, men ikke på den samme måten som når man går mange kilometer. Så da ble det til at vi tidlig i går satt oss i bilen for å kjøre Vänern rundt. Vänern er Sveriges største innsjø og den ligger ikke avskrekkende langt fra oss. Samtidig tar det sin tid å kjøre rundt den, spesielt når man skal finne noen cacher samtidig. Ja, for du trodde vel ikke vi la ut på biltur uten noen cacher på planen? 😉

Jeg tok i bruk Cachetur.no for å planlegge kjøringen. Har brukt Cachetur noen ganger før og vet sånn noenlunde hvordan jeg skal få til det jeg trenger, og cachene plukket jeg ut på kartet til Geocaching. Målet var aldri å ta mange cacher, men etterhvert som jeg sjekket de beregnede totalene på Cachetur, så jeg at det var mulig for meg å sette ny personlig rekord i antall kommuner på én dag. Så jeg kastet på noen ekstra kommuner for å ha litt å gå på, men siden jeg ikke dyttet inn flere enn én cache pr kommune i 7 av kommunene og siden jeg heller ikke kvalitetssikret tilgjengeligheten og funnstatistikken på enkelte av cachene, tok det ikke lang tid på turen før vi fant ut at rekorden ikke kom til å bli satt. Og det er helt greit! Men jeg fikk et nytt län (fylke) i går, og det er jeg storfornøyd med!

Men la oss starte på morgenen. Det var meldt litt regn utover dagen, noe vi ikke brydde oss stort om. Hvis varselet hadde stemt. Men nei, vi fikk regn allerede før vi kom til Kornsjø…

Og ikke bare lett sommerregn, men dundrende høststormregn. Jaja, det kunne vel ikke holde på sånn hele dagen?

Vår første stopp var ved en gammel skanse, men der ble det en DNF. Så vi kjørte videre til en rasteplass med utsikt over en innsjø og en vakker rødmalt kirke. Jeg kunne selvsagt vist dere bilde av dette, men blomsterdekorasjonen på rasteplassen var mye mer interessant og uvanlig:

Okay da, så får dere se utsikten også 🙂

Vi gikk aldri bort til kirken, så jeg vet ikke om det var noen kirkegård der, men vi så en kirkegård rett over veien fra der vi sto også. Litt uvanlig med en kirke som ikke ligger sammen med kirkegården?

Siden Nairo selvsagt var med, hadde vi lyst til å gå litt med han. Ikke noen lang tur, men han må jo få bevege noe på seg når det blir en lang dag i bil. Så jeg hadde sett meg ut 5 cacher i en trail som lå passende til fra E18. Men det viste seg at de hadde bygget en ny E18 akkurat i dette området, så vi slet først veldig med å finne frem til skogsområdet der trailen går. I tillegg hadde regnet kommet tilbake. Så det endte med at vi bare gikk til den første av disse cachene:

Etter å ha kommet oss gjennom Karlstad i enda mer øs pøs vær:

og tatt en obligatorisk tur-selfie:

stoppet vi ved et busskur og tok et kjapt funn der. Det vil si, det var ikke så kjapt som ønskelig, for jeg gikk de 100 meterne bort til skuret, oppdaget at jeg ikke rakk opp, gikk 100 meter tilbake til bilen for å hente Eileif, så 100 meter til skuret, logge cachen, og så 100 meter tilbake til bilen. Dagens ekstratrim 😉

Istedenfor å kjøre rett sørover i Kristinehamn, fortsatte vi noen kilometer til på E18 for å komme inn i Örebro län. En kort gåtur langs en halvveis igjengrodd skogsvei resulterte i mitt første funn i dette länet, nå mangler jeg bare 16 län. Ting tar tid, men vi har det ikke travelt 🙂

Vi kjørte så tilbake til Kristinehamn for å ta sørover, og fant ut at vi begynte å bli sultne. Vips, der var det en BurgerKing, og vips så hadde vi en SnackPack (eller hva det nå heter) hver:

Dette var for sent til å kalles lunsj og for tidlig til å kalles middag, men vi var mette til langt etter middagstid!

Så hadde jeg tatt med nok en gåtur, en trail som gikk nedom selve Vänern (for vi så skuffende lite til innsjøen mens vi kjørte). Men klokka var blitt mye, vi var bare halvveis rundt sjøen, og været var fremdeles veldig ustabilt, så vi kjørte til den første av cachene og tok den:

Noen kirker måtte jeg ta med i planleggingen, og neste cache lå ved en av disse, Hassle kyrka. En vakker hvit kirke med cachen godt plassert utenfor kirkemurene, akkurat sånn det skal være:

Været fulgte etter oss, virket det som:

Like utenfor Lidköping ligger Skälvums kyrka, bygget i 1379. Og for en kirke!

Jeg tror ikke jeg har klart å få med på bilde hvor fin denne var i sin enkelhet, så jeg må ta med noen ekstra bilder. Denne steinen står lent inntil tårnet, dere kan skimte den til høyre på bildet over:

Døra var også helt fantastisk!

Og så må jeg bare ta med en av gravsteinene:

Jeg tok meg ikke tid til å prøve å finne ut hva som sto der, men jeg synes jeg kan skimte årstallet 1928 midt på til høyre. Og antagelig må dette ha vært en høyt utdannet person siden gravstøtten ligner på en bok liggende på et podium.

Den siste cachestoppen for dagen var ved en artig liten sak som heter Good Ol’ Shoe. Ingen bilder, vil ikke spoile noe 🙂

8 funn og 1 DNF er helt greit for en sånn dag. Skulle gjerne tatt flere, men da hadde vi ikke vært hjemme før i dag.

Vi kjørte rett gjennom Trollhättan og videre ut til E6 ved Uddevalla. Uddevallabroen er alltid verdt å ta bilde av:

Vi bestemte oss spontant å stoppe ved Torp köpcentrum. Ikke at det var noe spesielt vi skulle ha, men bare for å titte. Hva vi kom ut derfra med? Jo, smertestillende (det går en del av de for tiden), diverse tyggesnacks til Nairo, og “middag” i form av hver vår sandwich fra Subway:

Jeg orket ikke engang å spise opp hele min, men tok resten til frokost i dag.

Vi var hjemme 12 timer og 15 minutter etter at vi kjørte hjemmefra, og da hadde vi tilbakelagt 556 kilometer i bilen. Det var skuffende mye regn, vi så skuffende lite av Vänern, men vi så mange fine plasser og hadde en fin dag totalt sett. Deilig å være ute av huset og oppleve litt!

6 Comments

 • boerboelheidi

  Så fint at dere fikk en fin tur sist på ferien 🙂

  Jeg har sett noen kirker uten kirkegård, og omvendt, litt merkelig ja. Ikke så langt oppover når vi kjører nordover er kirken på en kant av veien, og kirkegården på andre, så der går hele gravfølget over veien.. Vi kom de en gang, heldigvis et stykke bak i bilkøen, så alle sto jo å ventet.

  Og så mange fine kirker det er 🙂

  • Kjersti

   Heidi: Ja, jeg trengte det. Dritkjedelig å bare sitte hjemme hele tiden!
   Det så litt rart ut, men det er jo fullt mulig at det var en liten kirkegård helt inntil den røde kirken, og at det også kan ha vært en liten kirke eller kapell ved kirkegården på andre siden av veien, uten at jeg så noe av det.
   Jøss, det hørtes rart ut. Håper aldri jeg blir sittende som første bil i den køen, det må bare være trist.
   Ja, det er fantastisk mange fine kirker! Veldig mange like kirker også, så det blir ekstra spesielt når man møter på noe utenom det vanlige 🙂

 • Tove

  Den ene cachen dere tok tror jeg vi også har logget. I Norge finnes det vel flere steder der de har måttet lage ny gravplass fordi den gamle var full og det er ikke alltid den ny ligger like ved kirken. I Leikanger må man nå trille kista på ei tralle og gå ganske langt til den nye gravplassen.

  Vi hadde også tenkt vi skulle få en fin tur med utsikt til Vänern, men oppdaget at veien gikk et stykke unna vannkanten. Og så er det vel der som her at det gror igjen og man ser ikke noe til vann og utsikt fordi trær og kratt er i veien selv om veien går like ved?

  Jaja du fikk i hvert fall en langtur i ferien din. Ha en god søndag 🙂

  • Kjersti

   Tove: Hvilken av cachene er det du tror dere har logget? Så kan jeg gå inn og titte 🙂
   Du har nok rett i det, men for meg er det et såpass uvanlig syn at jeg reagerte på det. Men, det kan godt være at det var både kirke/kapell og kirkegård på begge sider av veien, jeg tittet ikke så nøye etter.
   Det har du også helt rett i. På kartet ser det ut som veien går helt ved vannkanten flere steder, og vi kunne jo skimte vannet her og der, men jeg så mer for meg sånn som det er ved Mjøsa.
   Det gjorde jeg, og det var veldig godt å komme seg ut litt. Selv om den siste delen av ferien ikke ble helt som planlagt.
   Takk det samme 🙂

    • Kjersti

     Tove: Se der ja! Dere kjørte sikkert den samme veien som oss ned til Trollhättan også, men akkurat som dere, så var ikke vi mest opptatt av å finne så mange cacher på denne turen 🙂