Merkedager og turer

I går var det 30 år siden pappa døde. En merkedag jeg helst ville vært foruten, og selv om jeg husker den dagen som om den skulle vært i går, så har jeg jo levd størstedelen av livet mitt uten pappa, og vet liksom ikke om noe annet. Det ble uansett en tur på kirkegården med en bukett røde roser.

Nairo og jeg gikk så en tur i lysløypa på Høyås. Målet var å finne en cache, og selv om den lå ganske langt borte fra oppgitte koordinater, så fant vi den ettersom noen hadde vært greie og skrevet mer riktige koordinater i sin logg. Denne cachen ble vårt funn nummer 600 og runden var på 7,16 km, så jeg var alt i alt storfornøyd med turen.

I går fylte den yngste datteren til et vennepar 5 år og i tillegg fyller mannen i huset der år i morgen, så vi startet dagen i dag med å dra på besøk til de. Og Busterine sier sjeldent nei til kos når man kommer dit:

1 210413 BusterineDe satt opp trampolina i dag, og det synes jentene var toppers! De hoppet og hoppet, og til slutt lo de så mye at de knapt klarte å stå på beina:

2 210413 A og L på trampolinaKalvingen er i full gang hos de, og her har to av kalvene brutt seg løs, og ligger i låvedøra og nyter sola:

3 210413 KalverDe har også høns på gården, og ikke lenge etter at jeg tok bildet over av kalvene, så kom den ene kalven rundt hjørnet på låven og “jaget” hønene mens den danset litt, slik bare kalver kan. Veldig synd at jeg ikke fikk knipset bilde akkurat da!

Da jeg gikk langtur sammen med E om tirsdag, nevnte hun at det skulle gå en merket sti fra Aspedammen til Skårefjell. Jeg har jo vært en del ganger på Skårefjell, men da har jeg gått fra Klepper, noe som innebærer 30 minutters kjøring hjemmefra. Til Aspedammen tar det bare 15-20 minutter, så Eileif og jeg bestemte oss for å se om vi fant denne stien i dag, og det gjorde vi:

4 210413 KartVeldig enkelt å finne frem til utgangspunktet, vi parkerte rett over jernbanesporet i krysset mellom Aspedammenveien og Ørveien, fulgte så veien bort til venstre og opp den bratte bakken, det er faktisk blåmerket helt fra jernbanen.

Dette var en kjempefin tur! Blåmerkingen var tidvis veldig bra og tidvis litt dårlig, men stien er så godt oppgått at det var lett å følge den hele veien. Noen bløte partier, men stort sett greit å gå rundt.

Vi var ikke kommet så langt inn i skogen før vi kom over dette treet:

5 210413 Aspedammen - Skårefjell - AspedammenHvem har laget disse hullene? Som dere ser på kartet, er det langt til nærmeste vann, så bever er det vel ikke? Holder hakkespetten på så nært bakken?

Hele turen går gjennom stort sett åpne partier, med litt skog her og der. Veldig deilig å slippe å krangle med trærne om plassen!

6 210413 Aspedammen - Skårefjell - AspedammenStien vi fulgte er en del av Olavsleden:

7 210413 Aspedammen - Skårefjell - AspedammenJeg har jo gått deler av Olavsleden fler ganger og på forskjellige steder, jeg bare tenker ikke over at jeg faktisk følger den.

Vel fremme på Skårefjell måtte jeg som vanlig opp i tårnet for å ta et utsiktsbilde:

8 210413 Aspedammen - Skårefjell - AspedammenNesten helt i venstre bildekant, kan dere skimte Nexanstårnet (en liten gråhvit prikk), som utifra ryktene er Norges høyeste bygning, med sine 123,5 meter.

Utkikkstårnet på Skårefjell har 3 avsatser med bratte tretrapper hele veien opp. Jeg er stolt over at jeg kommer meg til den midterste avsatsen, i dag ble jeg enda mer stolt over at Nairo kom seg opp til den nederste avsatsen og også at han kom seg like hel ned igjen:

9 210413 Aspedammen - Skårefjell - AspedammenDette tårnet er relativt nytt. Det gamle tårnet sto på en fjelltopp i nærheten av det nye tårnet, men det er bare morken ved og noen gamle fester i fjellet igjen av det gamle:

10 210413 Aspedammen - Skårefjell - AspedammenJeg synes selv at jeg har blitt mer og mer dårlig på å ta interessante bilder på tur. Det blir for det meste bilder av Nairo og av utsikt. Dette tenkte jeg på da vi gikk hjemover, noe som resulterte i at jeg ble litt mer oppmerksom på de mindre tingene vi gikk forbi. Sånn som dette “skjegget”:

11 210413 Aspedammen - Skårefjell - AspedammenOg disse snodige “blomstene” jeg antar er rester fra i fjor:

12 210413 Aspedammen - Skårefjell - AspedammenTuren i dag ble på 8,3 km. Og jeg må bare avslutte dagen med å skryte litt av meg selv, for jeg er superstolt over å kunne si at jeg denne uken har gått 34,6 km! Så langt har jeg ikke gått på én uke siden jeg startet å bruke Endomondo i mai i fjor! Og i tillegg har jeg gått 72,87 km så langt i april, noe som innebærer at denne måneden blir min beste måned noensinne! Nå går jeg ikke tur for å gå lengst mulig, og jeg bruker heller ikke Endomondo for å passe på at jeg får gått lengst mulig, men når jeg først har tilgang til den type informasjon via Endomondo, så må jeg si at jeg blir supermotivert og superstolt over å se sånne resultater 🙂 Nå har jeg bil igjen i noen dager, så da kan det kanskje bli noen fine turer til uka også 🙂

12 Comments

 • Heidi

  Jeg er veldig spent på om det kommer svar på hvem som har laget hullene i treet, det så veldig rart ut.

  Merkedager er ikke alltid positive eller gledesfylte, så jeg sender over en klem 🙂

  • Kjersti

   Heidi: Jeg håper inderlig noen har noen ideer om hvem som har laget hullene, jeg også, det var så snodig siden de var helt nede ved bakken!
   Tusen takk, klem tilbake! Det går greit med meg altså, det har dessverre blitt en vane å legge roser på graven til pappa på årsdagene for dødsdagen hans. Men vemodig og litt trist er det alltid.

 • Kristine

  Gratulerer med en super måned! Og en super uke! 😉 Så kult å se hvor langt dere går;) Og dere er alltid så flinke til å utforske nye turer! Vi har litt å bli bedre på! Og jeg må få i gang denne appen!

  Og jeg og skal følge med på dette hull-svaret! Spennende!

  • Kjersti

   Kristine: Tusen takk! Jeg er så stolt av meg selv! Og selv om jeg alltid har vært glad i å gå tur, så har det tatt av totalt det siste året, og nå blir jeg skikkelig rastløs hvis det går noen dager mellom hver tur 🙂 Jeg blir fort lei av de samme turene, så det er utrolig deilig å finne nye ruter å gå, og dermed ha fler å veksle mellom. Noen dager passer det med lange turer, andre dager passer det med kortere turer. Godt å ha noe å velge på 🙂 Ja, få satt igang med Endomondo, du kommer helt sikkert til å synes det er supermoro! 🙂
   Jeg håper jeg får et tips om hvem som prøver å lage tunnel gjennom treet 🙂

 • Kari Viken Olsen

  Hei. Det ser ut til å ha vært en herlig tur :-). Sender en klem for den vanskelige merkedagen.

  Det var et kjempetøft hull dere fant! Jeg har ikke sett det slik selv noengang, men tenkte med en gang på svartspetten. Den jobber nettopp lavt på trærne i jakt på stokkmaur. Jeg slo opp i boka mi og der står dette: “Vinteren er en vanskelig tid for alle spettene, men svartspetten har løst problemet på sin måte. På ukjent vis finner den frem til eldre bartrær eller stubber med overvintrende stokkmaur i de underjordiske røttene. Etter å ha feiet vekk snøen hakker den dype hull i treverket like over bakkenivået. Med sin lange klebrige tunge fisker den så ut stokkmaur som ligger i dvale i grupper på 50-80 stykker. Svartspetten kan arbeide en held ag før den får i seg første mauren. Dette er en bragd som ingen gjør den etter. Stokkmaur utgjør over halvparten av vinterføden, resten består av billelarver som den hakker ut av døde greiner eller stammer.”…. Fra Norges Dyr, Fuglene 3, Cappelen, 1991.

  Jeg må si at jeg ikke har tenkt så mye på at det finne så mye stokkmaur. Men jeg ser dem jo i skogen til visse tider av året, og skrev om dem på bloggen i fjor: http://englerisneen.com/2012/08/stokkmaur-ikke-sa-uvanlig-som-man-tror/

  Det er godt med stokkmaur i skogen. Og dette benytter altså svartspetten seg av. Så selv om jeg ikke har sett slike hull selv, tipper jeg derfor det er den som har vært på ferde her. Du kan sikkert få second opinion på fugleforumet fugleforum.no :-).

  • Kjersti

   Kari: Det var en kjempefin tur, passe lang for en søndagstur, masse å se på og ikke altfor slitsom 🙂 Tusen takk, klem tilbake!
   Tusen hjertelig takk for hjelp og veldig interessant info om svartspetten! Det virker jo logisk at det kan ha vært den som har vært og jobbet her, og det er jo utrolig at den har funnet ut at den kan gjøre akkurat dette for å overleve! Og så er det jo positivt at stokkmauren har naturlige fiender, slik at vi mennesker ikke blir enda mer plaget av de 🙂
   Jeg måtte forresten google “svartspett stokkmaur” bare for å se om jeg fant noen bilder, og det gjorde jeg. Og noen av de ligner på hullene på bildet 🙂

   • Kari Viken Olsen

    Så flott! Når jeg ikke har sett slikt før selv, er det alltid fint å få bekreftet at det kan være en rett tolkning :-).

    Jeg synes det ser ut som om det i hvert fall ikke er knallhard kjerneved innerst i det nederste hullet, men mer “ruskete” og mørkt/råttent – som om det har vært noe der inne. Det kan kanskje også støtte opp om at svartspetten har funnet et stokkmaurbol.

    Det hadde vært moro å vite hvordan svartspetten finner dem. Om det er en lukt eller om det er lyd den går etter. Eller kanskje den prøver seg frem og så får den en annen resonans i trær det er insekter inni…

    Takk for at du la ut bildet og spurte. Dette var spennende :-).

    • Kjersti

     Kari: Det kan stemme, det du sier om kjerneveden, det ser sånn ut når jeg forstørrer opp originalbildet. Men det er ikke lett å se, for det var mørkt akkurat der hullene var, så bildet i seg selv ble ganske mørkt og uklart.
     Ikke lett å si hvordan svartspetten finner frem til akkurat de riktige trærne, jeg kjenner jeg sliter litt med å sette meg inn i tankegangen og instinktene til fulger 😉 Kanskje det er en kombinasjon av fler faktorer som gjør at den treffer riktig?
     Jo, kjære deg, det er du som skal ha tusen takk for hjelpen! Man blir jo nysgjerrig når man kommer over slike ting ute i naturen, men jeg trodde egentlig ikke det kunne være noen fugl, siden hullene er nært bakken. Nå vet jeg jo bedre 🙂

 • Siv Anita

  For et fantastisk flott og snøfritt landskap. Du er virkelig kommet i gang med tursesongen. Utrolig mange km i april. Og GRATULERER så mye med cachefunn nr 600!!! En virkelig milepæl!

  Stor klem på merkedagen for pappa… <3

  KLEM

  • Kjersti

   Siv Anita: Ja, nå ligger det bare snø på de mest bortgjemte stedene, ellers er det vissent gress fra i fjor som holder oss med selskap på turene 🙂 Tusen takk! Hadde håpet på en litt mer spesiell cache nr. 600, men jeg får heller finne en fin nr. 700 🙂
   Tusen takk, klem tilbake! <3
   Klem!

 • Heidi

  Så flott å få en sannsynlig løsning på det, jeg tenkte fugl til å begynne med, men slo det fra meg, pga det var så nær bakken…. og at treflisene/sponene var så lange og fine, så mye (lite) vet jeg om fugler 😉

  • Kjersti

   Heidi: Ja, jeg er veldig glad jeg har Kari å ty til når det gjelder fugl, for jeg vet hun har mye peiling! Akkurat sånn som deg, så slo jeg også fra meg fugleteorien fordi det var så nært bakken, men da lærte både du og jeg noe nytt i dag 🙂