Rakkestadfjella ga oss jubileum og personlige rekorder

I Rakkestadfjella ligger det som etter sigende er Østfolds lengste WoodTrail (her er starten). Altfor lang å tas på én dag etter mitt syn, så derfor var det den østligste delen vi skulle prøve oss på i går. Og da hoppet vi også faktisk over cachene som ligger langs grusveien man må kjøre for å komme til parkeringsplassen, vi hadde en tidsfrist på når vi måtte være hjemme (premiere på Skal vi danse går ikke jeg glipp av, nei! 😉 ).

Like før klokka 10 parkerte vi på anvist plass og ble møtt av en haug med mennesker og nesten like mange hunder. Jeg ble litt usikker på om vi skulle gå gjennom hyttetunet, så jeg fikk spurt en av de som var der om stiene innover går den veien, noe hun kunne bekrefte, og dermed la vi i vei. Alle disse menneskene kom etter oss med en av hundene, så vi lot de gå forbi så vi fikk logget de to første cachene. Men plutselig tok vi de igjen, da sto de bom stille på veien og jeg kunne se hunden jobbe i langline inne i skogen, så jeg skjønte det var spor på gang. Spurte, og de holdt på med sportrening, så vi snek oss forbi og fortsatte vår ferd innover i skogene, cache for cache.

Nairo lekte gjemsel i lyngen:

1 300815 290815 Geocaching i RakkestadfjellaDet var fint vær i går, men heldigvis så blåste det litt, så det var ikke helt uutholdelig å gå langtur. Men pauser tok vi både titt og ofte, og selv om Nairo ikke er noe glad i å bli tatt bilde av, så gjør han stort sett som jeg ber om, spesielt hvis det innebærer å hoppe opp på noe:

2 300815 290815 Geocaching i RakkestadfjellaDet var godt skiltet og stort sett godt merket hele runden vi gikk. Nå trenger man jo ikke hverken skilter eller merking når man driver med geocaching, for da følger man jo cachene, men det er allikevel fint å se at marka blir brukt så mye at det er behov for skilting:

3 300815 290815 Geocaching i RakkestadfjellaDet var mye myr og vått i hele området, men mange av stedene var det godt tilrettelagt med små broer og plankeoverganger:

4 300815 290815 Geocaching i RakkestadfjellaOg det var vann etter vann etter vann langs hele turen:

5 300815 290815 Geocaching i RakkestadfjellaHer og der lå det hytter av ymse slag. Noen var helt klart fortsatt i bruk (tror vi så både private hytter og offentlige hytter/speiderhytter osv), mens andre så absolutt ikke lenger var i bruk:

6 300815 290815 Geocaching i RakkestadfjellaVi hadde kjempeflaks ett sted, for jeg oppdaget at det var en cache jeg ikke hadde overført til GPS’en. Mobildekning fantes ikke, så her måtte vi gå grundig til verks for å slippe å få et hull i smilefjesene. Vi gikk til vi var 161 meter fra forrige cache og begynte så å se etter cachestier. Hintet hadde jeg skrevet ned, og etter en liten stund oppdaget Eileif noe som kunne ligne på en cachesti. Nå var det mye i det området som kunne passe til hintet, men etter noen minutters leting fant vi cachen! Herlig å slippe å måtte gå tilbake, bare for den.

Når man skal gå såpass langt, synes jeg det er veldig deilig å ha motivasjon underveis. Vakker natur er alltid motivasjon i seg selv, men etterhvert som man blir sliten, ser man gjerne ikke naturen for bare trær, barnåler og steiner. Men av og til dukker det opp nydelige lysninger, små vann eller kanskje en blomst? Eller sola som glitrer i vannet:

7 300815 290815 Geocaching i RakkestadfjellaCacher er også motivasjon. Og på en slik tur som dette trenger det ikke være forseggjorte cacher, det er helt greit med PET i gran så lenge de er enkle å finne. Noen av cachene på denne runden var litt off, så det gikk litt tid med til leting innimellom. Men heldigvis fant vi alle.

Vi hadde tatt en kort matpause tidligere på dagen, men da vi kom hit ved 1430-tiden, var det ingen tvil om at vi skulle ta en lengre pause her:

8 300815 290815 Geocaching i RakkestadfjellaMat og noe varmt i koppen til Eileif og meg, mat og vann til Nairo. Det blåste litt surt her, men det var så vakkert at jeg gjerne kunne ha sitter der enda. Men da hadde jeg jo ikke fått sett Skal vi danse 😉

Nairo koste seg også:

9 300815 290815 Geocaching i RakkestadfjellaDet var bare å komme seg videre. Mange cacher igjen, og litt over en times kjøring for å komme hjem gjorde at vi begynte å få litt dårlig tid. Men jeg hadde så lyst til å klare alle, for det ville gi oss både jubileum og flere personlige rekorder. Så vi bet tennene sammen og fortsatte, cache for cache.

Nairo har jo ikke vært den som har slappet av på pauser. Han har stort sett funnet en kvist å gnage på, eller noen røtter han kunne grave opp og tygge til fliser. Men på turen på Vehuskjerringa i sommer la han seg villig ned og sov i nesten hver pause, og jeg tror han lærte noe da. For mot slutten av dagen i går la han seg også ned for å sove litt på en av pausene:

10 300815 290815 Geocaching i RakkestadfjellaSå kom vi til et hyttetun igjen. Jeg tror dette er en av bygningene på et speiderhyttetun, og jeg tror det heter Orestupet her. Tok oss ikke tid til å lese informasjonen som lå i postkassa på en av de andre bygningene, og tok oss heller ikke tid til å skrive i hytteboka som lå der.

11 300815 290815 Geocaching i RakkestadfjellaOg så kom dagens store happening: Vi logget vårt funn nummer 1000! Stor stas selv om det “bare” var PET i gran:

12 300815 290815 Geocaching i RakkestadfjellaAt jeg på dette tidspunktet hadde så vondt i knærne at jeg hadde lyst til å gråte litt ble glemt i de minuttene vi sto ved denne cachen. Knærne, ja. Jeg har aldri hatt store problemer med knærne. Litt vondt av og til etter lengre turer, ja, så absolutt, men mot slutten i går visste jeg ikke hvor jeg skulle gjøre av meg. På flatmark og oppover gikk det tålelig greit, men i nedoverbakker trodde jeg at beina skulle knekke sammen under meg og at Eileif måtte bære meg de siste par kilometrene til bilen.

Et større myrområde ble passert, veldig glad vi ikke skulle over der:

13 300815 290815 Geocaching i RakkestadfjellaDa vi kom til siste cache for dagen, møtte vi igjen på mennesker på sportrening med hundene sine. Og til min skrekk oppdager jeg at de sitter akkurat der den siste cachen skulle være. Jeg ba Eileif ta med seg Nairo videre for at han ikke skulle forstyrre hunden som gikk spor, og så forklarte jeg de sittende menneskene om hva vi holdt på med og at den siste posten skulle være akkurat der. Kunne jeg få lov til å se etter den? Selvsagt kunne jeg det, og den hang akkurat der sporstarten lå. Jeg bevegde meg minst mulig, fikk logget cachen, takket pent for meg og ønsket de lykke til. Og så var vi fremme ved bilen etter en lang dag i skogen.

Her er runden vi gikk:

Bildeutsnitt fra geocaching.com
Bildeutsnitt fra geocaching.com

Som dere ser, har vi mye igjen av trailen, både langs kjøreveien i sør og gåturen i vest og nord. Statistikk for dagen ble 3 timer og 45 minutter effektiv gåtid, 8 timer totalt i skogen (leting og pauser tar også tid), såvidt over 15 km gåing, og totalt 56 funn.

Av personlige rekorder ble disse satt:

 • Funn nummer 1000 ble logget, 5 år, 7 måneder og 6 dager etter at vi logget vår første cache.
 • Mest loggede funn på én dag var tidligere 33 stk (23. oktober 2011), i går ble det altså 56 stk.
 • Mest loggede funn på én måned var tidligere 61 (august 2010), denne måneden har det blitt 93 (og med tanke på at denne august er over i morgen, tror jeg nok ikke at det blir flere heller).
 • Mest loggede funn på et kalenderår var tidligere 202 (2011), så langt i år har vi 249.

Kan ikke si annet enn at jeg er strålende fornøyd med gårsdagen! Om vi rakk hjem til Skal vi danse? Selvsagt, med 3 minutters margin 😉

Og som en liten epilog kan jeg fortelle at knærne er bedre i dag, men langt fra bra. I går kveld brukte jeg vel et par minutter på å komme meg opp trappa for å få lagt meg, i dag er jeg i stand til å både bøye de og rette de ut uten å få tårer i øynene. Håper inderlig at dette er forbigående, og ikke noe jeg må forvente hver gang jeg går en langtur.

6 Comments

 • boerboelheidi

  Det så jo ut til å være en veldig fin tur, og med så mange cacher!
  Tror jeg må sjekke litt statistikk på meg selv også, det er jo litt morsomt noen ganger.
  1000 er jo stort! Jeg har ikke noe mål om hverken det ene eller andre, men tror jeg skal nå 1000 neste år 🙂
  Så bra at Nairo slapper av “mellom slagene”, der er ikke Amanda noe særlig flink, men det gikk litt bedre å ha henne med på å legge ut siste del av trailen enn tidligere. Hun har litt problemer med at det er kjedelig å sitte rolig.. Men da går vi sikkert ikke langt nok 😛

  Å uff, hadde vært surt å måtte reist fra siste cache, men noen ganger kan man se an folkene og vurdere det slik som dere gjorde. Vi har forklart litt noen ganger, om det har kommet folk å glodd på oss like ved, man føler seg jo så smart i slike tilfeller, så kan være greit med noen ord.

  Håper du ikke får problemer med knærne fremover, slik er kjedelig. Tror ikke det er det samme, men jeg sliter veldig nedover noen ganger, er som kniver. Det hjelper litt med “slik” man har utenpå knærne, man bare drar de oppover, ettersittende. Jeg har måttet stoppe opp, gått sidelengs, gått baklengs.. Jeg fikk et navn på det en gang, men husker ikke hva, og et treningsopplegg.
  Det ødelegger ihvertfall litt når hvert skritt man tar er så vondt at man bare har lyst til å hyle.

  Og nå, neste år er målet 2000? 😀

  • Kjersti

   Heidi: Absolutt en veldig fin tur, og godt å ha cacher å plukke hver 200-400 meter 🙂 Den delen vi har igjen er i underkant av 18 km (da må vi gå den vannrette delen vi allerede har tatt en gang til), så da må vi beregne tiden litt bedre.
   Statistikk er kjempemoro! 😀 1000 er kjempestort for meg ihvertfall. Jeg kjenner jo folk som har over 10.000 funn, men jeg kjenner også folk som koser seg med noen hundre funn. Så det er kun hva man gjør det til selv.
   Nairo synes også det er kjempekjedelig å sitte stille, så det at han har lært seg å spare krefter og hvile litt er overraskende og veldig fint. Han gjør det ikke på hver pause, men innimellom er bra nok for meg.
   Jeg tenkte litt sånn at hundemennesker som trener med bikkjene sine er rause folk som ikke vil ødelegge for andre. Jeg er muligens litt naiv og tenker det beste om alle frem til det motsatte er bevist, og jeg håper inderlig at de lar cachen henge. Ellers får jeg bare sende en ny boks til CO. Jeg har også vært nødt til å forklare meg til folk flere ganger, og har bare møtt forståelse hele veien.
   Antar at du tenker på en sånn støttebandasjeting, sånn som f.eks. håndballjentene bruker. Tenkte på en sånn i går når det var på det verste, men hadde ikke engang med meg vanlig støttebandasje på rull. Men hvis det blir like ille på neste langtur får jeg vurdere å kjøpe en sånn. Det ødelegger ikke bare litt, det ødelegger mye! Jeg har jo hørt om mange som synes det er vondt å gå i nedoverbakke, og jeg har aldri helt forstått de, før i går. Fysj!
   *ler og ler* Nei, når jeg har brukt over 5 1/2 år på å komme til 1000, så tror jeg nok ikke vi runder 2000 på ett år :p Jeg har egentlig sluttet å sette meg cachemål og setter heller pris på milepælene når de kommer, men det er klart det hadde vært moro å ligge på ihvertfall 200 funn i året. Alt kommer an på hva vi har tid og råd til. Helt greit å ta bare en cache om gangen, men skal vi ta mange på én gang, sånn som i går, så må vi kjøre et stykke, og da blir kostnaden for høy til at jeg klarer å forsvare det for meg selv. Av og til er greit, men ikke ofte.

   • boerboelheidi

    Kan være litt vanskelig med turer utover høsten, kveldene blir så mye kortere. Men de fleste cacher er på plass neste år også 🙂
    Ser ut som en fin tur resten der også, men 18 km er langt.. hjelper på med cacher underveis :p
    Forhåpentligvis var det bare på denne turen du fikk knetrøbbel, kanskje du hadde tråkket feil eller vridd noe, eller noe slik.. Støttebandasje på rull kan uansett være greit å ha med ja.

    Det er bare de første 1000 man bruker litt tid på, de neste kommer av seg selv, og kommer du til Skjåk er du godt på vei 😀 Tror vi har nærmere 300 nå, til neste sommer er det sikkert flere..
    Husker da det var fantastisk å ta fem på en dag.. har dessverre ikke blitt så mange flere nedover dalen her, men håper det kommer etterhvert.

    • Kjersti

     Heidi: Det er sant, mørket forkorter mulighetene for langtur, spesielt hvis man ikke liker å gå i mørket.
     Man får bare bruke den tiden man trenger når man skal gå så langt. Holde motivasjonen oppe, få i seg nok mat og drikke, og se på det som en opplevelse 🙂
     Aner ikke hva som skjedde, men jeg satser på noe sånt, jeg også. Og ja, støttebandasjen skal med heretter!
     Jeg mistenker at jeg trenger et par uker hos dere hvis jeg skal få gjort et skikkelig innhogg i cachene hos dere :p Men alt er bedre enn ingenting, og hovedsaken er at det er kos å finne cacher, ikke stress.
     Det kommer nok etterhvert, ja, og så må du passe på å ikke legge ut alt selv, for da får du jo ikke noen funn 😉

 • Tove

  Gratulerer med 1000 funn og de andre nye rekordene.
  Det ser jo virkelig flott ut der dere har vært. Mulig det er fotografens ære? Men jeg fikk i hvert fall plutselig lyst til å dra nedover/østover likevel 🙂
  Og nå behøver du ikke å komme her og si at du ikke orker å gå så langt, det har du motbevist – igjen 🙂

  Jeg hadde også planer om å se på tv i går kveld, men denne cachingen tar alltid mye lenger tid enn det jeg tror. Så vi var ikke hjemme før 21.30. etter hele 2 funn 😉

  • Kjersti

   Tove: Tusen takk!
   Nei, det er ikke fotografens ære, det var virkelig flott der. Glemte speilrefleksen hjemme, så alle bildene er tatt med mobilen. Men uansett: så fint at det inspirerte! Bare la meg komme til hektene, så er jeg med på tur jeg, vettu 🙂
   Det er forskjell på 15 km på 8 timer og alle de over-20-km-på-kortere-tid-turene dine altså. Har jeg god nok tid, kan jeg gå langt som bare det, men akkurat i går satt knærne en stopper for alt, og jeg er utrolig glad for at runden ikke var lenger.
   Det er ikke kvantiteten det kommer an på, men kvalitet. Og jeg vet at det går fint an å oppleve like stor kvalitet ved 2 funn som ved 56 (eller 100, for den saks skyld), så jeg er bombesikker på at dere og vi hadde en like fin dag i går 🙂