Statistikk gjør noe med meg

I hele mitt voksne liv har jeg vært veldig glad i statistikk for personlig bruk. Jeg laget stemmeark da jeg fulgte med på Eurovision og fylte ikke bare ut hvilken plass jeg ville at de enkelte landene skulle komme på, men også hvor mange poeng hvert land fikk av de andre landene. Jeg har ført regnskap i gudene vet hvor mange år, både i et gedigent excel-ark og i økonomi-ark i Filofax’en min. For ja, jeg har en god, gammeldags Filofax hvor jeg må skrive inn ting for hånd. Jeg liker å følge med på hvor mange som er innom domenet mitt, og der har domeneleverandøren min egen statistikk. I 5 år fulgte jeg med på været og temperaturer hver eneste dag og førte inn i dertil egnede bøker.

Jeg antar denne forkjærligheten for statistikk har noe med systematikeren i meg å gjøre. Å se ting i system og i orden gjør at jeg føler jeg har kontroll, jeg kan gå tilbake og se hvordan noe har vært, og jeg kan også på den måten få en viss følelse av hvordan noe kan komme til å bli fremover.

Da jeg fikk Arkas, begynte jeg å veie han hver 14. dag for å følge med på plutselige vektendringer eller om han holdt seg stabil. Dette gjør jeg selvsagt også med Nairo, og siden excel er min aller beste venn når det kommer til programmer, har jeg selvfølgelig laget en fil på dette som også genererer en graf for meg:

Nå skal man selvsagt ikke henge seg opp i kun vekt når det gjelder hund, man skal kjenne på hunden først og fremst, men jeg synes det er veldig fint å kunne følge med på svingningene også.

Heidi har skrevet en del om Endomondo, og jeg begynte å bruke den app’en i mai i år. Heldigvis for meg har de også statistikk (det er jo egentlig et treningsprogram), og etter å ha brukt Endomondo i 5 1/2 måned, begynner det virkelig å bli moro å følge med. Men før dere får latterkrampe av mine heller middelmådige resultater, vil jeg bare presisere at jeg ikke bruker Endomondo for å trene (jeg trener ikke!), jeg bruker den kun på våre turer 🙂

Først vil jeg skryte av at jeg har vært kjempeflink så langt i oktober!

Som dere ser, har jeg vært ute og gått hver eneste dag bortsett fra to dager! Resultater som vektnedgang eller at buksene blir for store har egentlig aldri motivert meg, men å se på en kalender at jeg beveger på meg nesten daglig, gjør at jeg ikke vil ødelegge statistikken, og dermed drar jeg ut igjen og igjen! Noen av turene er ikke så lange som 1 km engang, andre er langt over 5 km.

Man kan også se f.eks. totalt antall km, og her er min oversikt fra mai og til nå:

September var min beste måned så langt, men jeg ligger absolutt godt an til å slå det nå i oktober. Sånt motiverer meg!

Og så har vi totalen:

Jeg gleder meg veldig til å kunne si at jeg har gått rundt jorda! 😉 Snitthastigheten er lav, men det er fordi en del av turene er geocachingturer, og da går tempoet betraktelig ned i forhold til andre turer. Nå forbrenner man ikke så mange kalorier av en vanlig gåtur, men jeg har allikevel kvittet meg med 9 burgere, og jeg har spart 6,6 liter bensin, dvs den svimlende summen av ca en hundrelapp. Nå ville jeg jo ikke kjørt de turene vi går i skogen, men det er sånn statistikk blir litt moro 🙂

Jeg vet at det finnes mange ting jeg kunne tenkt meg å føre statistikk over, men jeg har med årene lært å styre meg selv litt. Og jeg vet også at noen allerede synes at jeg har gått for langt 😉 Men når positiv statistikk gir meg motivasjon, kan det vel ikke være noe galt i det? 🙂

8 Comments

 • Heidi

  Takk for linking 🙂

  Må si at jeg bruker Endomondo på stort sett samme måte som deg, med mine mange lange turer så kan jeg nok ikke skryte på meg at jeg trener :))) Men er morsomt å se “alt” som følger med, men jeg må bli flinkere til å slå den på ser jeg, glemmer det ofte.

  • Kjersti

   Heidi: Bare koselig, og takk for at du fikk meg hekta på Endomondo 🙂
   Selv om våre gåturer ikke kan kalles trening, så er det ihvertfall bedre å bevege litt på seg enn ingenting 🙂
   Det jeg synes er vanskeligst å kombinere, er Endomondo og geocaching. For jeg har ikke lyst til at all letingen etter en cache skal bli med på Endomondo, da det ikke trekker opp hverken snittfart eller total lengde. Så da blir det en del styr med å pause Endomondo, huske på å starte den igjen og sånt. Men, det er jo jeg som velger å ha det sånn, så da får jeg bare leve med det 🙂

 • Marte

  Flink du er!

  Jeg glemte selvsagt å skru på Endomondo’n min idag. Som jeg faktisk gikk et stykke! Vært på “fjelltur” idag med Aldor. En hel times tur a gitt! Ikke rart det har vært stille i heimen ikveld.. hehe.

  Men, ja, sånn statistikk ER jo gøy da!

  • Kjersti

   Marte: Takk! 🙂
   Veldig trøttsomt å glemme Endomondo’n, men du har jo vært flink uansett. Og jeg er sikker på at både du og Aldor storkoste dere 🙂 Du har jo noen fjell rundt deg, så “fjelltur” kan vel like gjerne være fjelltur 🙂
   Godt at fler av meg synes sånn statistikk er moro, jeg føler meg nemlig litt sær 😉

 • Tove

  Statestikk er moro! 🙂 Men at du er i overkant ivrig på statestikk, det må jeg vel få lov til å si? 😉 Men utrolig morsomt også da. Det å kunne gå tilbake og se osv. Jeg liker også tall og å sette opp for å se resultater, men det stopper der. Regnskap MÅ jo jeg føre. Men jeg skulle gjerne hatt væroppføringene dine 🙂

  Har tenkt noen ganger at å jobbe i SSB må være moro. Og det MÅ jo være en drømmejobb for deg?

  Ser at Nairo har hatt en nedgang i sommer, har det rett og slett med sommeren å gjøre?

  Nå tror jeg at jeg skal inn på linken om endomoro, sånn at jeg får litt mer klarhet i hva dette er for noe. Du virker jo sååå fornøyd 🙂

  • Kjersti

   Tove: *ler* Ja, det får du så absolutt lov til å si 🙂 Men jeg liker å ha oversikt, ha kontroll over det lille jeg kan ha kontroll over, og da blir statistikk moro! 🙂 Væroppføringene mine står pent nede på gjesterommet, bare å ta en tur og titte 🙂 Driver jo ikke med det lenger, men det var veldig moro mens jeg holdt på 🙂
   En jobb i SSB er nok moro hvis jeg får holde på med statistikk som interesserer meg, ikke sånne kjedelige ting som bruttonasjonalprodukt og hvor stor andel av befolkningen som kjører grønn bil og sånt 😉
   Nedgangen til Nairo i sommer var nok en kombinasjon av nettopp sommer, at han nesten ikke spiste da vi var i Haugesund og så spiste han dårlig da jeg kom hjem fra Bodø. Jeg vil helst at han skal holde seg over 14,5, men er fornøyd så lenge han ikke går under 14,0.
   Jeg synes Endomondo er kjempemoro! Du laster ned en app til telefonen din, og når du så legger ut på tur, trykker du start når du begynner å gå. Pause når du tar en pause og stopp når du har gått ferdig. Hvis du i tillegg registrerer deg på nettsiden deres (jeg har brukt logg inn med Facebook, man kan be Endomondo om å IKKE publisere resultater på Facebook), så ber du appen på mobilen om å automatisk laste opp resultater til nettsiden, og da får du blant annet sånn statistikk som jeg har vist her. Man kan bli venner med hverandre på Endomondo, man kan delta i utfordringer (sånn for moro skyld) med alle i verden som bruker Endomondo, og man kan legge inn sin egen vekt for å følge med på resultater opp og ned. Man ser også personlige rekorder og masse annet 🙂 Er flere av våre felles lappe-kjente som bruker Endomondo også 🙂

 • Carina Josefine

  Jeg ser absolutt at statestikk kan være morro! Jeg førte statestikk over Tinka sine agility resultater, og over anfallene hennes i flere år. Bloggstatestikk er også morro! Og jeg har jo stadig planer om å lage statestikk over turene våre også. Jeg kan tenke meg at det er motiverende! Her er jo du en kjempeinspirasjon 🙂

  • Kjersti

   Carina Josefine: Takk og pris for at jeg ikke er alene om dette! 🙂 Og tusen takk, trodde aldri at den heller sære interessen min for statistikk skulle være inspirerende for noen 🙂