480 cacher og nesten 19 km gåtur

Jeg har lenge hatt lyst til å ta mange cacher på én dag, og hadde jeg ikke blitt syk for noen år siden, hadde drømmen gått i oppfyllelse da. Siden den turen gikk i vasken for min del, har jeg ikke helt sett hvordan jeg skal få det til, da en lengre kjøretrail krever minst to personer. Det finnes en sånn trail i Vestfold, det var den jeg skulle tatt den gangen jeg ble syk, men de fleste jeg kjenner har tatt hele eller deler av trailen.

Labcacher har jo blitt stort de senere årene, og i Horten-traktene har det blitt publisert en labcachetrail på (i skrivende stund) over 600. Noen av disse kan tas med bil, men de fleste må man gå til. I hele sommer har jeg hatt den turen i bakhodet, fulgt med på værvarselet, og lurt på om jeg skulle utsette meg selv for det eller ikke. Samtidig har jeg hatt en drøm om å finne minst 400 cacher på én dag og minst 500 cacher på én måned, og da værvarselet for i går ikke så aller verst ut, bestemte jeg meg for å dra. Alene. Potensielt drit kjedelig, men jeg kjørte hjemmefra ved 07-tiden, og fikk kun et par minutters ventetid på båten Moss-Horten:

Heldigvis var det stille på fjorden:

Jeg parkerte ved Borre kirke, begynner å bli lokalkjent der nå:

Og klokka 0915 startet jeg å gå. Alle spørsmålene har svaralternativer, så vet du ikke svaret er det bare å trykke til du får rett. Og alle labpunktene ligger med få meters mellomrom, så det går radig unna å komme opp i store antall.

Jeg fikk fin utsikt til fjorden en stund:

Og jeg var inne i fin skog:

Og på funn nummer 58 for dagen kunne jeg jubilere:

Mitt funn nummer 6000! Ikke noe stor stas å la en labcache bli jubileumscache, men samtidig ble gårsdagen såpass minneverdig at jeg fint kommer til å huske det uansett.

Husket å gå innom statistikken og ta denne screenshot’en før jeg fortsatte turen:

Forrige milepæl var 8. august 2021, så det var på tide med rundt tall igjen nå 😉

Jeg gikk videre i et fornuftig tempo, og tok pauser for å spise både blåbær og bringebær:

Og mat så klart, blant annet her:

Rundt funn nummer 150 var jeg så dritt lei at jeg vurderte å avslutte og dra hjem. Men så synes jeg det var for ille å ha dratt hele den veien og begynt så bra, at jeg tvang meg selv til å fortsette. Heldigvis forsvant den negative tankegangen, og sånn bortsett fra en eviglang slakk oppoverbakke som jeg slet veldig i, var det lite som tok fra meg motet resten av dagen.

Jeg liker helst å ta ting i rekkefølge, men det ville gitt meg en mye lengre vei å gå. Derfor valgte jeg å hoppe litt hit og dit, og jeg befant meg plutselig først i et boligområde, og så i en nydelig skog der jeg gikk rundt Adalstjern:

Jeg snakket kun med to mennesker på hele turen, den første var på vei inn i denne skogen. Det var en mann med to finske lapphunder, jeg kunne jo ikke bare la de gå fra meg 😀 Den andre var ei dame jeg møtte ved tjernet over, og vi hadde en like hyggelig prat.

På vei ut av dette området gikk jeg forbi noen hestehager, og ved den ene sto denne stubben:

På beina hadde jeg de relativt nye joggeskoene mine. Selv om jeg også hadde på meg gnagsårsokker, måtte jeg to ganger sette meg ned og få på gnagsårplaster på to steder sokkene ikke beskyttet meg. I tillegg hadde jeg nå gått såpass langt at det begynte å gjøre vondt under føttene, og av en eller annen merkelig grunn fikk jeg fryktelig vondt i venstre lilletå. Heldigvis gikk det midlertidig over etter en pause hvor føttene fikk lufte seg litt, men jeg merket jo at over 10 kilometer begynte å gjøre seg gjeldende. Underlaget var alt fra grus, sti og traktorvei til asfalt:

Jeg visste at jeg ikke kom til å ta hele runden, men jeg måtte følge med så jeg ikke ga meg før målene mine om minst 400 på én dag og minst 500 på én måned var nådd. Siden jeg ikke gikk lab’ene i rekkefølge, visste jeg hvor mange jeg hadde igjen på den siden som ville ta meg tilbake til bilen, så det var bare om å gjøre å få tatt nok i det området jeg var, sånn at de som sto igjen mot bilen var nok til å få meg i mål.

Da jeg skjønte at jeg hadde tatt nok, gikk jeg tilbake til der jeg forlot starten, og fortsatte der. Da satt denne lilletåa igang igjen, og da var det så ille at jeg ikke klarte å gå. Fant meg en stein som jeg satt meg ned på og tok av både sko og sokker, og tok frem det jeg hadde igjen av mat. Oppdaget at steinen var oppholdssted for en haug med maur, så det var bare å flytte meg ned i gresset noen meter unna. Samtidig begynte det å regne…noe jeg var klar over utifra værmeldinga, men da var jeg motløs en liten stund igjen. Men jeg visste at jeg ikke hadde langt igjen, så med en gang tåa føltes bra, var det bare å komme meg videre. Og så var jeg plutselig tilbake ved bilen, og hadde denne utsikten igjen:

Klokka var 1535, jeg hadde altså brukt 5 timer og 20 minutter inklusive pauser. 480 funn på én dag, 519 cacher på én måned (så langt):

18,7 km gåing, det må være det lengste jeg har gått noen sinne, og her er løypa:

De jeg har igjen ligger i området rundt universitetet, så det må da gå an å finne en parkeringsplass der neste gang det blir tur dit.

Jeg var så stolt av meg selv og fornøyd med dagen at jeg bare måtte ha en is på båten hjem:

Jeg er fullstendig klar over at noen mener det er “feil” å sette dagsrekorder med labcacher, og jeg er helt enig i at det er lettere å nå et sånt mål med lab’er enn ordinære cacher. Hvis jeg noen gang får mulighet til å ta f.eks. 500 ordinære cacher på én dag, er jeg absolutt med på forsøket, men så lenge lab’er er en del av spillet, mener jeg at det er like legitimt som ordinære cacher. Så må man også ta med i beregningen at 500 ordinære cacher blir tatt fra bil, imens flesteparten av lab’ene jeg tok i går måtte man gå til uansett. Jeg sier ikke at det ikke er fysisk anstrengende å hoppe ut og inn av en bil i mange timer, det er det så absolutt, men det er jaggu fysisk anstrengende å gå 18,7 km også.

Og apropos fysisk anstrengende. Det ble 3 vannblemmer. Lilletåa plager meg ikke i dag. Men jeg er så støl som jeg ikke har vært på mange år, spesielt venstre side fra hofta og ned. Det kommer ufrivillige umph-lyder ut av meg hver gang jeg reiser meg og setter meg ned, og jeg må bruke noen steg på å rette meg opp når jeg beveger på meg. Men jeg gikk en km med Nairo i formiddag, og det gikk helt fint.

480 funn. 519 så langt i juli. Rundet 6000 funn. Gått 18,7 km. Stolt, jeg! 😎

2 Comments

 • Tove

  Gratulerer. Imponerende. Dette må jo være det endelige beviset på at kroppen din er fin igjen 🙂
  Juks eller ikke juks. Nå er det jo det som er så fint med geocaching, at så lenge man holder seg innenfor de få reglene det er, så er opp til deg selv. Noen jager antall, statistikk og rekorder, mens andre jakter “kvalitet” i form av spesielle cacher, løse vanskelige oppgaver, god historier, opplevelser eller fine turer. Noen bruker timesvis på å løse et puslespill, mens andre bruker pc’n til å løse det samme på noen sekunder. Dette er en lek og det er kun du selv som setter grenser for hva som er ok eller ikke. Vi er alle forskjellige, jeg har snart sluttet å cache fordi jeg syns ikke det er moro med “bil-caching” eller cacher hver 200-meter og det er jo stort sett det som finnes.
  Fordelen med lab-cache-trailen er vel at du slipper å bruke mye tid på logging 🙂

  • Kjersti

   Tove: Takk! Kroppen min er fin på flatmark, jeg hadde aldri klart dette hvis det kun var i skog med alle sine oppover- og nedoverbakker.
   Joda, man gjør som man vil innenfor reglene, og det er mange som gjør som man vil ved å strekke på reglene også. Sistnevnte blir jeg sur av. Ikke fordi jeg absolutt skal sammenligne meg med andre, men fordi det på en måte blir at de som ikke følger reglene håner de som gjør det.
   Hvis du skal gå til et sted, så må du jo ikke ta alle som ligger hver 200. meter, du kan jo hoppe over de og ta de en annen gang. Jeg skjønner hva du mener, men for meg er det nettopp de som er motivasjonen til å komme meg til sluttpunktet.
   Det er sant, det var deilig å komme hjem og slippe å logge 480 cacher 😀