Julaften 2023

Julaften startet med storfint besøk ute på jordet:

Dette ble det beste bildet, men her er bare 10 av de 11 rådyrene synlige. Er veldig mange år siden sist vi hadde så mange rådyr på jordet samtidig, så dette var virkelig moro!

Litt etter klokka 10 satt jeg meg i bilen og dro til Tistedal for det siste adventseventet for i år. Jeg synes det er litt rart de gangene 4. advent havner på julaften, men det er jo ikke noe jeg kan gjøre med, og heldigvis passet det veldig godt for meg å dra på det før jeg skulle videre. Det var ikke så mange som dukket opp, men det var en veldig koselig halvtime i litt sur vind:

Hentet så mamma, og vi dro innom eldste og yngste barnebarn for å levere julegaver. Eldste barnebarn ville ikke bli tatt bilde av, men her er et bilde av kreasjonen hun og jeg laget i løpet av den lille tiden vi var der:

Yngste lillemor var lys våken, men ble fort veldig sulten, så det var ikke så lenge jeg fikk kost med henne i går. Men noen minutter er mer enn bra nok for meg, og sammen med klemmen jeg fikk fra eldste da vi kom, kunne jeg ikke vært mer fornøyd ❤️

Så dro mamma og jeg hjem hit. Jeg gikk jo glipp av Tre nøtter til Askepott på grunn av eventet, men jeg fikk sett slutten på Reisen til julestjernen, og jeg fikk sett det absolutte høydepunktet av tegneseriene, nemlig dette:

Jeg ler hver gang 😂

Kalkunen kom seg i ovnen, men halvannen time etter det sa det stopp:

Nei, strømbrudd på julaften er ikke det minste moro! Nairo er aldri glad i strømbrudd, faktisk synes han det var så ille at det i noen sekunder var mindre ille å være i nærheten av mamma, og det skjer aldri ellers (hvis hun ikke har mat i hendene da):

For å slå ihjel tiden, satt jeg etter hvert på Tre nøtter til Askepott på mobilen, så fikk jeg sett litt av den også. Vi vurderte hvilke alternativer vi hadde, om vi skulle dra frem stormkjøkkenet, om vi fikk plass til et par kjeler på toppen av vedovnen, eller om vi skulle ta med alt og dra hjem til mamma. Men etter rundt 2 timer trengte vi ikke vurdere lenger, da kom strømmen heldigvis tilbake, og Eileif og mamma kunne fortsette matlagingen.

Målet vårt er alltid å spise ca kl. 16, men stort sett kommer vi ikke i gang før nærmere kl. 17. I går satt vi oss til bords kl. 1830, utsultede og veldig klare for julemiddagen! Same procedure as last year and every year, med kalkun, poteter, saus, rosenkål (som i år ble kalt blomkål) og waldorfsalat (som i år ble kalt potetsalat), og det var himmelsk godt, som vanlig!

Nairo ble, også som vanlig, kjempekompis med mamma da vi ryddet etter middagen:

Og etter en liten pause kom mamma med årets nyhet, multekrem til dessert. Vi orker jo aldri å spise dessert, men mamma synes tydeligvis at vi skal ha dessert, og multekrem var veldig godt. Krem er jo mektig, men det er allikevel en lettere dessert enn riskrem.

Så var det høy tid for gaver, og slik så årets tre ut med gavene under:

Bla tilbake til innleggene i bloggen fra tidligere julaftener, og dere vil se at treet ser helt likt ut.

Nairo fikk så klart pakke opp gaven sin helt selv:

Imens vi voksne pakket opp en og en pakke, så alle fikk tid til å se hva hver enkelt fikk. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd med alt jeg fikk, og jeg er så takknemlig for alt ❤️

Det ble tid til en mann og kone-selfie:

Og til en mor og datter-selfie:

Jeg kjørte hjem mamma på kvelden, på et halvglatt føre. Brøytemannskapene hadde gjort en god jobb, men det hadde blitt glatt allikevel, og i sentrum lå det våt snø/slaps som bilen seilte litt på. Jeg så også at mannskap fra strømselskapet var ute for å prøve å fikse strømmen til de siste boligene, men i følge lokalavisa hadde ikke det blitt i orden før i dag tidlig, og jeg har også lest at noen i mine trakter laget julemiddagen på bål og med stormkjøkken.

Slukket lyset kl. 0100 i natt, ihvertfall et par timer senere enn hva jeg normalt gjør. Var overtrøtt, så jeg slet med å sovne, og kl. 0200 ble jeg vekket av en bjeffende Nairo, så det var bare å kle på meg og gå ut med han. Klarte ikke å få noen skikkelig søvn etter det heller, og sto opp kl. 0630, så jeg har nok en følelse av at det blir veldig tidlig kvelden i dag.

Håper dere alle hadde en fin julekveld, og fortsatt god jul 🎄

Edit: Et halvd døgn etter publisering av dette innlegget, ser jeg at jeg hadde skrevet Julaften 2024 som tittel. Det er nå endret 😂

4 Comments

 • boerboelheidi

  Jeg synes 4. advent på juleaften er helt feil, da juleaften er jul og ikke advent 😁 Men er heldigvis ikke så ofte det skjer.
  Strømbrudd på juleaften er jo nesten krise, selv om det ikke er det. Det som må være mest slitsomt med det er at man ikke vet om det vil vare 10 min eller 3 timer.
  Jeg har funnet ut at multekrem er veldig godt, om man ikke blander det 😄 Jeg tiner “hele” multer med sukker på, og når de er nesten helt tinet så har jeg de på kremen, da er det helt fantastisk godt. Var det vi hadde til dessert julekvelden i år, nokså lenge etter middagen 😄
  Fortsatt god jul til dere 🎄

  • Kjersti

   Heidi: Helt enig! I tillegg føler jeg at man mister flere dager når 4. advent er på julaften.
   Ikke moro i det hele tatt. Men vi var tross alt heldige i forhold til de som ikke fikk strømmen tilbake før 1. juledag.
   Er usikker på om jeg har smakt multekrem før… Har smakt andre desserter med multer, og multer er jo egentlig godt uansett 😊
   Takk det samme ❤️

 • boerboelheidi

  Har du ikke smakt multekrem før 😲 Jeg ble seriøst sjokkert 😂 Riskrem og multekrem er liksom standard juledesserter. Vi har brukt en del annet også, siden ikke alle ungene er så glad i det, eller vi har endt opp med to forskjellige desserter om jeg har villet ha en av de to. Julekvelden er liksom ikke kvelden for å ha noe ikke alle liker 😄
  Jeg er veldig glad i fruktsalat, det er litt friskt og lett, om man ser bort fra kremen jeg må ha til den 😂

  • Kjersti

   Heidi: Du må huske at jeg bor i en del av landet hvor det ikke er så mye multer å plukke, og de koster skjorta og resten av klesskapet hvis du skal kjøpe i butikken 😉 Vi har alltid hatt riskrem så langt jeg kan huske, men de senere årene har vi ikke orket dessert på julaften, vi spiser oss altfor mette på middagen, og så er vi ikke våkne lenge nok til å ta desserten sent på kvelden 🤣
   Fruktsalat er kjempegodt! Den på boks er mer enn bra nok, og da klarer jeg meg lenge med det som er i boksen, inklusive væsken oppi der 😀