Topp 5 geocachingopplevelser i 2015

Så var et nytt år igang, og det er jo vanlig å se tilbake på året som gikk. Jeg har laget en liten tradisjon med å se tilbake på geocachingopplevelsene mine, det gir som regel gode minner å bevege seg ute i naturen på jakt etter små og store bokser.

2014 var et elendig cacheår for mitt vedkommende, men ganske tidlig i 2015 fant jeg tilbake gleden og lysten til å cache, jeg ble egentlig litt nyforelsket i denne hobbyen. Det har resultert i mange fine turer og store og små opplevelser, egentlig såpass mange at det ble vanskelig å kutte ned til bare 5. Men, jeg har gjort et forsøk, og her er de, i kronologisk rekkefølge.

I mars gikk vi rundt Holvann i Ertemarka her i Halden. En fantastisk fin tur med nydelig natur, det at vi fikk en haug med smilefjes på kartet var egentlig bare en bonus. Samtidig hadde vi antagelig aldri gått denne turen hvis det ikke hadde vært for cachene.

1 010116 210315 Holvann rundtVæret var upåklagelig og cachene var lette å finne, hva mer kan man ønske seg da?

Påska kom også med nydelig vær, så Nairo og jeg tok en tur tilbake til Ertemarka. En liten rekke med cacher var målet, og jeg visste på forhånd at akkurat denne cachen kunne by på utfordringer. Ikke bare fordi den heter Huggormen, men også fordi den kom til å sette høydeskrekken min på prøve. Men, hvis jeg ville logge den, så måtte jeg klare meg selv, da Eileif lå hjemme og var dårlig.

2 010116 030415 Geocaching langs Store ErteHvor stolt jeg var da jeg sto trygt nede på bakken igjen, ett funn rikere? Ikke lett å beskrive, men jeg lever litt på den ennå, og har klatret i flere trær etter det.

I mai fikk jeg besøk av Tove, og jeg hadde lagt opp til en ambisiøs cachetur med start og slutt på festningen, hvor vi i løpet av dagen skulle krysse grensa mellom Norge og Sverige opptil mange ganger, jeg skulle fortelle og vise henne så mye jeg klarte om Halden, og vi skulle innom en bråte med cacher.
Jeg var litt redd for å slite henne og oss ut, men det ble en fantastisk koselig dag, og på cachen Utsikten fikk jeg også sett byen vår fra en ny vinkel:

3 010116 140515 Geocachingdag med ToveDet er ganske interessant å vise frem byen man kjenner så godt til noen som ikke kjenner den så godt. Selv om man tenker gjennom ting på forhånd, prøver å grave frem gammel kunnskap og huske historie, så finner man ut ting man ikke visste selv. Spørsmål og refleksjoner gjør at man tenker enda mer gjennom ting og selv lurer på hvorfor og hvordan. Og man blir tvunget til å se byen, livet og områdene utenfra, noe jeg synes er veldig spennende!

I juli la Eileif, Nairo og jeg ut på det som hittil er vår mest minneverdige geocaching- og naturopplevelse, og den kommer også høyt opp på lista over ting som er slitsomme, kalde, varme og fantastiske. Vi dro til fjellet Vehuskjerringa i Vinje i Telemark. Den opprinnelige planen om å ta hele kjerringa ble skrinlagt allerede før vi satt igang, noe vi egentlig bare er glade for.
Selv om kosen ved turen ble litt ødelagt av glemte turstøvler og en litt for kald natt, kan lite sammenlignes med følelsen av å stå på toppen, 1356 m.o.h., med 360 graders utsikt til vidde, fjell, åser, skog og innsjøer.

4 010116 110715 Vehuskjerringa GeocachingMestringsfølelsen var enorm, gleden var like stor, og jeg gleder meg til å dra tilbake for å ta resten. Hvis du har lyst til å lese om turen, kan du titte her og her.

Den siste opplevelsen som får være med i årets oppsummering er rundturen i Rakkestadfjella. Cachen jeg linker til ble vårt funn nummer 1000, og bare det i seg selv gjorde turen minneverdig. Men hele turen var utrolig fin, med variert og vakker natur, og cacher som var enkle å finne.

5 010116 290815 Geocaching i RakkestadfjellaSom nevnt, har cachelysten vært på topp i år. Jeg avsluttet fjorårets oppsummeringsinnlegg med å si at jeg håpet jeg skulle komme over 100 funn i 2015, og det gjorde jeg så absolutt. I tillegg ble en rekke nye personlige rekorder satt i 2015, og de har jeg lyst til å dra frem nå på slutten.

Flest funn på ett kalenderår: 303.
Flest funn på én dag: 56.
Flest funn på en helg: 56.
Flest funn på en kalendermåned: 93.
Flest fylker på én dag: 5.
Flest kommuner på én dag: 13.
Høyeste funn: 1312 m.o.h. (Project-gc mener at Vehuskjerringa er 44 meter lavere enn den er).
Flest FTF på én dag: 7.
Flest FTF på en kalendermåned: 8.
Måneder i strekk med FTF: 4.
Rundet 1000 funn (har i skrivende stund 1064 funn).
Fylt 8 hull i D/T-matrisen.

Det eneste håpet/ønsket jeg har for 2016 når det gjelder geocaching, er at jeg skal fortsette å kose med med funn. Det er mange cacher jeg har lyst til å ta, mange steder jeg har lyst til å dra til, både for første gang og dra tilbake til, men alt i alt vil jeg gjøre det fordi jeg har lyst, ikke fordi jeg føler at jeg må. Og så håper jeg at dere også får et godt cacheår!

10 Comments

 • Tove

  Så morsomt å se og lese. Flotte bilder fra turene dine/deres. Må si du er god til å reklamere for geocaching. Jeg får i hvert fall lyst til å styrte av sted til alle dine funn når jeg ser bildene dine 🙂 Ekstra morsomt er det jo selvfølgelig at jeg har en liten del i et av dine topp5-funn. Og så er det enda morsommere å se at du sns det har blitt veldig morsomt med geocaching igjen. Jeg ser frem til å lese nye blogginnlegg fra cacheturene dine/deres. Håper og tror vi skal få til minst en felles cachetur igjen i året som kommer. Og så har jeg veeeeldig lyst på et tur på Vehuskjerringa.
  Godt nytt år til dere begge! 🙂

  • Kjersti

   Tove: Så koselig å høre, det gjør at jeg får enda mer lyst til å fortsette å blogge 🙂
   Så bra! Alle disse turene/cachene er jo fullt mulig å ta. Holvannrunden er på ca 15 km, og det er ikke lange veien inn til Huggormen, så det kan gjøres på en dag hvor man har dagslys til langt utpå kvelden. Vehuskjerringa anbefales på det varmeste, så lenge man er bittelitt bedre forberedt enn Eileif og jeg var, går det fint å ta den på en langhelg (eller færre dager hvis man vil og er i stand til å gå fort selv i oppoverbakker). Og Rakkestadfjella ligger jo der 🙂
   Jeg er også veldig glad for at jeg har fått tilbake lysten til cachingen, 2014 var et trist år.
   Vi skal helt klart få til flere fellesturer i år, Tove! Jeg skal komme meg innover til deg, garantert!
   Godt nytt år til dere fra oss 🙂

 • Lillian Flaskerud-Lillegård

  Alltid koselig å titte innom ditt hverdagsliv. Mitt mål i 2016 er nye turer i ukjent terreng, da må jo dette geocatshing greiene være ypperlig. Så på forsiden din at du har en teller på de du har funnet. Er det en kode e.l i boksen du finner så du får loggført at du har vært der, eller er det bare å krysse av etter beste evne? Er dette en norsk side, eller er det en fellesside for alle som driver med dette i verden?

  • Kjersti

   Lillian: Veldig koselig å høre, takk! 🙂
   Geocaching er perfekt for å komme seg til nye steder, til og med til steder du ikke visste eksisterte!
   http://www.geocaching.com er en felles side for alle i hele verden, men du kan sette den til norsk språk. I tillegg finnes http://www.gcinfo.no, der du kan få masse informasjon skrevet på norsk.
   Registrer deg gratis på geocaching.com, et lite tips er å finne på et kort brukernavn da mange loggbøker er små. Når du så finner en cache (boks) ute i naturen (eller i byen for den saks skyld, de finnes overalt), så skriver du dagens dato og ditt brukernavn i loggboka i cachen. Når du så kommer hjem, registrerer du funnet ditt ved å logge den samme cachen på nettsiden. Da vil telleren automatisk telle seg oppover, sånn som min gjør.
   Kan jeg spørre hvor i Norge du bor? Du trenger ikke være spesifikk i svaret ditt, men jeg kan utifra landsdel/område hjelpe deg med å finne noen aktuelle grupper på FB hvor du kan få hjelp til å starte opp. Vi cacher er nemlig stort sett veldig hjelpsomme 🙂

   • Lillian Flaskerud-Lillegård

    Da har jeg startet, så får vi se hvor mange det blir i år. Med litt konkurranse instinkt så er jeg redd det blir mange… Har til og med lagt ut “offentlig boks” på bloggen, så da er det bare å gå igang!

    • Kjersti

     Lillian: Så moro! Husk at det er ikke antall funn det kommer an på, synes jeg, det gjelder å kose seg, komme seg ut, få fine opplevelser og se nye steder.
     Bare spør hvis det er noe du lurer på, lykke til, og happy caching 🙂

      • Kjersti

       Lillian: Gratulerer! Veldig moro 😀 Ser det er en micro (størrelse) du har funnet, og de kan være litt mer vanskelige å finne enn Small og Regular. Så du skal være ordentlig stolt av deg selv! 🙂

       • Lillian Flaskerud-Lillegård

        Tusen takk. Spørs om jeg får lese litt mer på den veiledingssiden, men skrev i loggen på den jeg fant i dag og logget den på nettet. Fikk ikke til å logge den med telefonen så den viste seg når jeg kom hjem. Så måtte logge den med pc etterpå. Nei da du er slett ikke streng, dette her har jeg ikke noe greie på, så jeg trenger opplæring av dere drevne chachere…

        • Kjersti

         Lillian: Du har gjort alt riktig i dag 🙂
         Jeg bruker bare GPS når jeg cacher, så jeg er ikke kjent i de forskjellige appene og kan dessverre ikke hjelpe til mye der. Men jeg synes jo det er greit å logge i fred og ro når jeg kommer hjem, da er det også lettere å skrive en god logg.
         Vi har alle vært nybegynnere en gang, og jeg har vel enda ikke møtt en geocacher som sier nei til å hjelpe andre, uansett om de er nybegynnere eller viderekomne 🙂